kapat

06.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Hızlı toparlanma
Üç haftada yüzde 42 düşen borsa IMF ile anlaşma açıklamasıyla günü yüzde 19.45'lik rekor yükselişle tamamladı. Piyasada gözler bugünkü açıklamaya çevrildi. Türkiye'den gelen iyi haberler Rus Borsası'nı da yüzde 9 yükseltti

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in 'IMF ile anlaşma tamam' açıklaması borsayı tam anlamıyla patlattı. İMKB-100 dün yüzde 19,45 yükselerek 8755 puana çıktı ve tavan yaptı. Üç haftada yüzde 42 değer kaybederek borsacılara tam bir kabus yaşatan borsa tek günlük yükseliş rekorunu kırdı. Yükseliş, yerli ve yabancı probe dealerların (al-satçılar) işlemleriyle gerçekleşti.

Sabah saatlerinde Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel 'Müzakerelerde son aşamaya geldik' açıklaması seans öncesinde borsacıların moralini yükseltti. 7.329 puandan açılan İMKB, 2 dakikada yüzde 6,6 artarak 7.816 puana çıktı. Herhangi bir seçici hareketin olmadığı seansta tam anlamıyla hisseler kapanın elinde kaldı. Bu arada al-satçı yabancılar belli kağıtlarda işlem yapmaya başladılar.

CAN ALICI AÇIKLAMA
Öğle tatili sırasında can alıcı açıklama Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'ten geldi. Demiralp'in 'IMF ile anlaştık' sözü ile borsa ikinci seans açılışında son iki haftanın acısını çıkardı. İlk seansı 8.280 puandan kapatan piyasa ikinci seansın ilk 6 dakikasında yüzde 5 yükselerek 8.634 puana fırladı. Dün işlem hacmi 400 trilyon olarak gerçekleşti. Dünkü yükseliş piyasada yaşanan çöküşe hızlı bir tepki olarak değerlendirilirken gözler bugünkü ortak açıklamaya cevrildi. Borsacılar IMF'in anlaşma ile Türkiye'ye sağlayacağı destek miktarının çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Dünkü çıkışın bu kadar hızlı olmasında miktarın daha önce ortaya atılan 5 milyar dolarlık sınırın üzerinde olmasının etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Ancak borsacılar IMF'nin kaynağı hangi koşullarda kullandıracağının da önemli olduğunun altını çiziyorlar. Yükselişin hükümetin taahhütlerine bağlı olarak 10 bin puanla sınırlı olabileceği tahmin ediliyor.

RUSYA DA PATLADI
IMF ile anlaşmanın sağlamasına İstanbul Borsası kadar Moskova Borsası da sevindi. Rusya Borsası Türkiye'nin IMF ile anlaşmasının verdiği moralle yüzde 8.9 yükseldi.

MURAT RAŞİT ASLANOĞLU

Garanti Yatırım 10 bin önemli
Pİyasa şu anda 'V' formasyonu gerçekleştirdi. Yani endeks, 7.109 seviyesinde dip oluşturdu. Ama bu, teknik olarak değil pazarın kendi kararıyla oluştu. 29 Kasım'da 9.998'den itibaren hızlı ve sert bir düşüş başladı ve endeks 4 Aralık'ta 7.109'a kadar geriledi. 'V' formasyonunun ikinci kısmında endeks, satışların başladığı 9.998-10.000'e kadar yükselecek ve buradan yeniden çözülmeler başlayacak. Teknik olarak satışların bittiği ikinci yer sağlıklı çıkış için önemli. Borsada yeni alım düşünenler, formasyonun 2. adımının oluşmasını beklemeli. 10.000 direnci aşılmadıkça risk hâlâ devam ediyor.

AHMET MERGEN

Gedik Yatırım Dikkatli olmalı
Borsada bugün de yüzde 10'luk bir çıkış olabilir. Ama özellikle 1.4-1.5 (10.000) centte satış gelecektir. Çünkü kısa sürede yüzde 30'a yakın kâr eden yatırımcı kârını realize edecektir. Endeksin bugün de 9.000-9.500'e kadar yükselmesi beklenebilir. Buradan da dip seviyeleri ikinci kez test edilecek. Bir günde koşullar güllük gülistanlık olamaz. Endeksin 9.500'den geri gelmesini bekliyorum. Yatırımcının kâr edeceği birinci nokta kaçtı. Yeni alım için biraz geç kalındı. Ama orta vadeli düşünen yatırımcı, endeksin 1 cente doğru yeniden geriye gidişinde alım yapabilir. Yatırımcılar dikkatli olmalı.

ZEYNEL ABİDİN BALCI

Yaşar Yatırım Satış gelecek
Endeks, teknik olarak 10.300-10.500'e kadar yükselir. Ancak bu seviyelerden bir kâr satışı gelecektir. Çünkü yatırımcının kısa sürede kârı yüzde 40'a ulaşacak. Buradan gelecek satışlarla seçicilik başlar. Dünkü çıkışta tüm hisseler tavan oldu. 10.000'den sonra dar bir fiyat aralığı bekliyorum. Endeks daha önce 1.05 centte dip oluşturdu. Ama satışta endeksin buraya kadar gerilemesini beklemiyorum. 10.500 seviyelerinden gelebilecek satışların 8.800-9.000'de durulması beklenebilir. Yatırımcılara 10.500'de satış yapıp, düşüşte kademeli alım yapmalarıdır. Faizler hala cazip.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır