kapat

06.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Ankara'da hareketli saatler
Pazar akşamı IMF heyetinin gelmesiyle yoğunlaşan Ankara trafiği, kesintisiz devam ediyor. Ekonominin tepe yönetimi dün Deppler ve Cottarelli başkanlığında IMF heyeti ile son kalan pürüzleri çözdü ve teknik konular üzerinde çalıştı.

IMF ile yapılacak yeni anlaşmanın şartları konusunda basına fazla bilgi sızmadı. Ancak yapılan açıklamalar, temasların olumlu sonuçlandığını ortaya koydu. İlk açıklama sabah saat 9.30'da Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'den geldi. Erçel Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada "Son aşamaya geldik. Muhtemelen yarın açıklama yapılacak" dedi. Ardından saat 12.00'de konuşan Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, bugün Başbakan Ecevit'in ek tedbirleri açıklayacağını söyledi. Ecevit de saat 13.00 civarında yaptığı konuşmada hem IMF'nin, hem de hükümetin bugün birer açıklama yapacak duruma geleceğini belirtti. Hazine Müsteşarı Demiralp de saat "1-2 pürüz kaldı, onları da öğleden sonra tamamlayacağız" dedi.

Ankara'daki trafiğin yeni konuğu önceki akşam Türkiye'ye gelen ABD Hazine Bakan Yardımcısı Edwin Truman'dı.

09 : 30 Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Reuters Haber Ajansı'na piyasaları sakinleştiren ilk açıklamayı yaptı:

"IMF ile müzakerelerde son aşamaya geldik. Muhtemelen yarın (bugün) önemli açıklamalar yapacağız".

10 : 00 Öncekİ geceyarısı ara verilen zirve toplantısının devamı başladı. Başbakan Bülent Ecevit, yardımcılarıyla ve ekonomiyle ilgili bakan ve bürokratlarla biraraya geldi. Zirvede ağırlıklı olarak IMF'le yürütülen görüşmeler ve alınacak önlemler değerlendirildi, bu arada af tasarısında da uzlaşma sağlandı. Zirve yarım saat sürdü.

11 : 00 MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grubu toplantısında yaptığı konuşmada krizin aşılacağı mesajını verdi. Farklı amaçlar ve çıkarlar uğruna spekülasyonlar yapıldığını belirteren Bahçeli, "Rant ekonomisinden reel ekonomiye geçişin önünde kimse duramayacak" dedi. Bahçeli şöyle konuştu: "Krizin sebebi bir tane değildir. Kökünde hem psikolojik, hem de teknik sebepler yatmaktadır. Yaz aylarından itibaren bazı çevreler tarafından dile getirilen sonbahara yönelik kriz beklentisinin, zamanla ekonomik bünyeyi hassas hale getirdiğine şüphe yoktur. Dikkatsiz ve sorumsuz bazı çevreler, farklı amaçlar ve çıkarlar uğruna çeşitli spekülasyonlar yaparak adeta yangına körükle gitmişlerdir. Kasım ayı içinde bazı yabancıların yüklü miktarda dövizi yurtdışına çıkartması, başka dinamiklerle de örtüşerek krizin kartopu gibi büyümesine yol açmıştır. Kriz büyük ölçüde küresel sermayenin ani hareketliliği ile olumsuz beklenti ve spekülasyonların birbirini besleyerek paniğe dönüşmesinden kaynaklanmıştır. Hiç şüphesiz, özelleştirmedeki aksaklıklar, bankacılık alanında ortaya çıkan sorunlar krizin yaygınlaşmasını kolaylaştırmıştır."

11 : 00 Cottarelli, Hazine'ye geldi. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz da grup toplantısında yaptığı konuşmada "Başbakan Çarşamba günü alınan bazı ek tedbirleri açıklayacak. Uluslararası kuruluşlar da programın başarısı için üzerlerine düşen görevi yapacak. Bu programdan taviz vermeyeceğiz" dedi.

12 : 00 Avrupa Birinci Bölüm Başkanı Michael Deppler, Hazine Müsteşarlığı'na gelerek, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile görüştü. Cottarelli ve Deppler daha sonra Müsteşarlık'ın 15. katına çıkarak, Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü'nde yarım saat görüşme yaptılar.

12 : 15 Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık'tan çıkarken yaptığı açıklamada şunları söyledi: "IMF ile görüşmeler genellikle iyi gidiyor. Yarın (bugün) "olumlu ve yapıcı" bir açıklama yapılabilecek duruma geleceğiz tahmin ediyorum. Görüşmeler devam ediyor."

12 : 20 Hazİne Müşteşarı Selçuk Demiralp: IMF ile genel mutabakata vardık. Yarın (bugün) Deppler ile ortak bir açıklama yapacağız. Kredi miktarı 21 Aralık'ta IMF Board'unda tartışıldıktan sonra kullanıma girecek. IMF ile tartışılan konulan ek niyet mektubunda yer alacak. Şu aşamada hiçbir parametrede değişiklik olmayacak."

12 : 40 Deppler, Hazine Müsteşarlığı'ndan ayrılarak, yeni Başbakanlık'a geldi. Deppler'den 15 dakika sonra yeni Başbakanlık'a gelen Cottarelli ile birlikte, Devlet Bakanı Tunca Toskay ile 45 dakika görüştü.

13 : 00 ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada Bahçeli'ye paralel mesajlar verdi "Uluslar arası kuruluşlar da üzerlerine düşen katkıyı sağlayacak" dedi.

13 : 30 ABD Hazine Bakan Yardımcısı Edwin Truman, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la Başbakanlık'ta bir saatlik bir görüşme yaptı.

13 : 55 Cottarelli ve Deppler, Hazine'ye geri döndü.

16 : 00 Truman, Hazine'ye gelerek Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Devlet Bakanı Recep Önal ile görüştü.

17 : 25 IMF'nin merkezi Washington'dan yapılan açıklamada görüşmelerde iyi ilerleme sağlandığı belirtildi. IMF Sözcüsü Lotze "Ancak bugün (dün) bir açıklama beklemiyoruz" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır