kapat

06.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Piyasalarda
IMF'yle anlaşma konusunda pürüz olmadığı ve beklenenin üzerinde yardım geleceği açıklaması piyasaları roketledi. Yüzde 2000'lere fırlayan gecelik faiz dün 200'lere düştü. Yüzde 130'lardaki bono faizi yüzde 80'e doğru geriledi

Paranın ucu göründü, piyasalar hızla toparlanmaya başladı. Önceki gün yüzde 130'a dayanan bono faizi yüzde 80'nin altına indi. Yüzde 2000'leri vuran gecelik repo faizleri de yüzde 200'lere geriledi. Dün borsa, tarihinin en hızlı değer artışlarından birini yaşayarak yüzde 20 yükseldi. Ancak döviz çıkışı yine devam etti. Bankalar dün, önceki günlere göre daha az bir tutarda, Merkez Bankası'ndan 290 milyon dolar civarında dolar satın aldı.

PARA GİRİŞİ
IMF'den gelecek mali yardım tutarı ve bu yardım karşılığında Türkiye'nin "ev ödevinin" bugün Başbakan Ecevit tarafından IMF heyetiyle birlikte düzenlenecek bir basın toplantısında açıklanacağı belirtildi.

Bu adımın yanı sıra piyasaların moralini düzelten bir somut gelişme daha oldu. Piyasaya önceki gün yaklaşık 1 katrilyon lira taze paranın girdiği anlaşıldı. Merkez Bankası'nın sabah verilerinde piyasanın "tapi" olduğunun görülmesi, gecelik faizleri derhal düşürdü. Repo ve bankalararası piyasada ilk işlemler yüzde 250-300 civarında gerçekleşti. Bu faiz düşüşü bono piyasasını da hemen etkiledi.

LİMİTLER AÇILIYOR
Önceki gün yüzde 90'lara kadar fırlayan bankalararası dolar borçlanma faizi dün yüzde 60'ın altına indi. Faizi yüzde 14'ü aşan Türkiye tahvillerinde de küçük çaplı bir toplarlanma gözlendi.

Bankacılar yurtdışının da kıstığı para musluğunu biraz gevşettiklerini, döviz borç verme limitlerinin hafif açılmasının piyasayı rahatlattığını belirttiler.

Dövizden TL'ye geçiş yavaşladı
Repo faizlerinin hızla düşmesiyle, halkın dövizden TL'ye geçişi de yavaşladı. Önceki gün yoğun bir trafik yaşayan döviz büfeleri, dün daha sakin bir gün geçirdi. Ancak bir kısım döviz mevduatı müşterilerinin dün de TL'ye geçtikleri belirtildi. Pazartesi günü panik döviz satışları gelmişti. Bankalarda yüzde 1000'e yaklaşan faiz, 1 günde yüzde 3'e yakın net getiri sağladı. Dün faiz oranı yüzde 100'lere kadar inince, 1 günlük net getiri de yarım puanın altına düştü. Halkın dövizden TL'ye geçme iştahı törpülendi.

Tüketici faizinde hızlı yükseliş
Gecelik faizlerin hızla artması sonucunda bankalar tüketici ve kredi kartı faizlerinde "ayarlamaya" gitti. Kısa süre öncesine kadar yüzde 4 civarında gezinen tüketici kredi faizleri dün yüzde 9'lara kadar yükseltildi. Yüzde 6 civarındaki kredi kartı faizleri de yüzde 9'un üzerine çıktı. Dün ayarlama yapan bankalar arasında İktisat, Esbank, Koçbank ve Esbank vardı. Diğer bankaların da bu bankaları takip etmesi bekleniyor. Bankaların faizleri bu seviyelere çıkarması "kredi vermiyorum" anlamına da geliyor. En net mesaj da 6 aylık faizini yüzde 25'e çıkaran Akbank'tan geldi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır