kapat

06.12.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Ramazan Özel
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Transit yaya yolu
Londra'nın Oxford Caddesi'ndeki kaldırımların bir tarafı vitrine bakanlar için, diğer tarafı ise saatte en az 5 km. hızla yürüyen yayalar için ayrılıyor

İngilizler işlek caddelerdeki yaya trafiği için yeni bir uygulamaya geçiyor. Londra'nın en işlek caddesi olan Oxford Caddesi kaldırımları alışverişçiler ve caddeden transit geçenler için ikiye ayrılıyor. İşi gereği caddeden geçen insanların, alışveriş için caddedeki mağaza vitrinlerine baka baka yürüyenler yüzünden yavaşlamak zorunda kalma şikayetlerini dikkate alan Londra Belediyesi bu kişiler için yeni bir transit yol açmayı planlıyor.

TÜRKİYE'DE ZOR
Yılda yaklaşık 20 milyon kişinin geçtiği Oxford Caddesi'ndeki yeni kaldırımda yürümenin bazı koşulları da olacak. Transit yaya kaldırımını tercih edenler saatte en az 5 kilometre hızla yürüyecek, cep telefonu kullanamayacak. Bu kurallara uymamanın cezası ise yaklaşık 10 milyon TL. İstanbul Metrosu'nun yürüyen merdivenlerinde acelesi olanlar için ayrılan sol şeridi kullanacak olanların duran yayalar tarafından engellenmesi yüzünden çıkan tartışmalar dikkate alındığında, bu uygulamanın Türkiye'de uygulanmasına imkansız gözüyle bakılıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır