kapat

Pazar Eki
19.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Doldur be saki, içelim
Ucuz biranın, rakının su gibi tüketildiği meyhanelerin ve gençliğin mekânı Taksim'de artık şarap içiliyor

Şarabın da kökeni Anadolu bizim de... Atalarımızın kanındaki şarap oranını hesaba katarsak ve bizim atalarımızın kanını taşıdığımızı düşünürsek şarap bize atalarımızdan yadigar. Yani şarap bizim kanımızda var. Bunu en çok içinde bulunduğumuz günlerde anlıyoruz. Çünkü su gibi şarap tüketiyoruz. Şarap deyince akla en gelmeyecek semtte yani Taksim'de bile "şerefe" nidalarıyla şarap kadehleri tokuşturuluyor. Hep bir ağızdan Ömer Hayyam'a eşlik ediliyor: "Şarap sonsuz hayat kaynağıdır, iç; / Gençlik sevincinin pınarıdır, iç;/ Gamı yakar eritir ateş gibi, / Sağlık sularından şifalıdır, iç." Bugüne kadar rakı ve ucuz bira içmeye gittiğimiz Taksim ve civarında şimdi toplam 7 tane şarapevi var. Hepsini gezdik dolaştık. İşte izlenimler...

SAPPHO
Ağırlıklı olarak Anadolu şaraplarının içildiği mekanda 40 çeşit şarap var. Ahşap ve orijinal tuğla ağırlıklı dekorasyonu ile şaraba son derece yakışan Sappho'yu özellikle gençlik çok seviyor. Cuma ve cumartesi akşamı mekanda yer bulmak çok zor. Yemeklerine gelince... Kabuklu deniz ürünleri, mevsim balıkları, kırmızı ve beyaz etler ve tabii ki salatalar... Sappho'da Türk mutfağının geleneksel çilingir sofrasını da kurabilirsiniz. Sappho'nun ayrıca çok meşhur bir de yemeği var. Kime Sappho desek bize aynı yemeği söyledi: Şarap soslu bonfile. Öğle ve akşam servisi olan Sappho her gün 02.00'ye kadar açık. Adres: Bekar sokak. No 14 Beyoğlu Tel: 0212 245 06 68

ANDON
Taksim'deki şarapevleri içerisinde en çok şarap çeşidine sahip mekan Andon. Tam 150 çeşit şarap var. Kapıdan içeri girdiğiniz anda özel şarap soğutucularıyla karşılaşıyorsunuz. Her rafta ayrı derecede soğuyan ayrı şaraplar var. Peynir tabaklarında Van otlu peynirinden, İzmir kekikli kaşarına, Adapazarı Çerkez isli peynirine kadar her çeşit peynir bulunuyor. Peynirler kendi yaptıkları taş fırın zeytinli ekmekle servis yapılıyor. Cuma akşamı gitar, cumartesi akşamı ise keman ve akordeon ikilisi eşliğinde canlı müzik var. Mekanın işletmecisi Emin Tanrıyar'a göre şarap müşterisi çok fazla gürültüden hoşlanmıyor. Bütün bu saydığımız güzelliklere bir de muhteşem bir Boğaz manzarası eşlik ediyor. Mekanın sloganı: "In Vino Vritos" yani "Gerçeklik şaraptadır". Unutmadan, Andon'da 16-25 Kasım arası Taze Şarap Bayramı Günleri yapılacak. Avrupa ülkelerinde her kasım ayında düzenlenen bu bayram Türkiye'de ilk defa Andon sayesinde kutlanacak. Adres: Sıraselviler C.89-A, Taksim. Tel:244 40 90

ŞARABİ
Mekan Çiçek Pasajı'nın hemen yanında. Restoranın dış cephesi tamamıyla cam. İçeride yemek yiyenleri dışarıdan rahatlıkla görebiliyorsunuz. Restoranın yemeklerini ve fiyatlarını merak edenler için dışarıya giriş kısmına bir mönü konulmuş. Ahşap ağırlıklı olan iç dekorasyon ise son derece zevkli. Şarabi şarap için özel yaratılmış bir mekan değil. Masalara göz gezdirdiğimizde şarapla aynı oranda bira içildiğini gördük. Yalnızca yemek için gelenler de çoğunluktaydı. Onlar Coca-Cola'larıyla ve makarnalarıyla gayet mutlu gözüküyorlardı. Şarabi'de Doluca, Kutman ve Tekel gibi firmaların seksene yakın şarabı var. Adres: İstiklal Cad. No. 174 Beyoğlu, (0212) 244 46 09

PANO VE VİKTOR LEVİ
Öncelikle bu iki mekanı neden beraber yazdığımızı anlatalım. Çünkü Victor Levi, Pano'nun kardeşi. Yeni açıldı. Pano'nun hemen yanında. İnsanlar Pano'ya sığmayınca, her akşam içeridekiler kadar insan kapıdan geri çevrilince Victor Levi'yi açmak şart olmuş. Pano'nun işletmecileri öyle söylüyor. Hatta Büyük Parmak Kapı sokakta bir yeni Pano Şarap Evi ekolünü daha açmaya hazırlanıyorlar. Nedir bu ekol? Ayak üstü şarap. Birahane gibi şaraphane... İş çıkışı iki tek... Her iki mekanda da toplam 10 çeşit şarap var. Genelde şarap ve peynir tabağı ikilisi tüketiliyor. Ama isteyene yemek de var. Her şey dahil fix mönüleri 11 milyon lira. Pano: Hamalbaşı Caddesi No: 26 Galatasaray. Tel: 0212 292 66 64 / Victor Levi: Hamalbaşı Caddesi: No: 12 Galatasaray. Tel: 0212 249 60 85

VARELİ
Adı Rumca'da şarap fıçısı anlamına geliyor. Şarap içilen sıradan bir mekan olmanın ötesinde Vareli, tarihsel bir şaraphane geleneğinin sürdürücüsü olmaya aday. Şarap fıçıları Bozcaada' dan, taban döşemesinde kullanılan taşlar Mürefte sahilinden getirilmiş. Gaz lambaları özel olarak tasarlanan Vareli' nin dış cephesinde ise eski Rum evlerinin orijinal tuğlaları kullanılmış. Servisiyle de bir atmosferi tamamlıyor. Serviste kullanılan çatal, bıçak, tabak ile bardak yerine kullanılan kupalar, personelin giyim ve servis biçimi Bizans dönemi meyhanelerine gönderme yapıyor. Tüm dünyadan ve Türkiye' den şarap ve brandy çeşitleri, lezzetli füme balık, kalamar, kaz eti ve yerli, yabancı peynir çeşitleri ile zengin mönüsü farklı zevklere sesleniyor. Her gün, gündüz 11.00' den gece 03.00' e kadar hizmet veriyor. Adres: Asmalı Mescit Mahallesi Oteller Sok. No:7/9, Tepebaşı Ğ İstanbul Tel: 0 212 292 55 16 17

ÇARDAK
Nevizade'deki bu mekan kaliteli şarap içmek isteyip de meyhane kültüründen vazgeçemeyenlere hitap ediyor. Rakı ve mezeleri de var. Kadınlar şarap, erkekler herzamanki gibi rakı içiyor. Nevizade'de olduğundan şarap kültürüylü ters düşüyor. Ama yine de faklı bir tat.

Sibel Arna


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır