kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Af arapsaçına döndü
Koalisyon ortağı her partinin af konusunda farklı düşünmesi nedeniyle afta tekrar başa dönüldü. Başbakan Ecevit, "Afta bir sonuca varılamadı. Af bugünkü Bakanlar Kurulu'na yetişmez" dedi

Hükümet ortaklarının af yasa taslağı üzerindeki görüş ayrılıkları giderilemeyince, afta tekrar başa dönüldü. Af yasasının Ramazan Bayramı'ndan önce çıkarılma ihtimali giderek zayıflarken, koalisyon ortağı her partinin farklı önerileriyle af hazırlıkları arapsaçına döndü. Af önerisini ilk kez gündeme getiren DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit ve af taslağını hazırlayan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "Biz de beğenmedik" şeklindeki açıklamaları af hazırlıklarını sahipsiz bıraktı. MHP, daha önce veto edilen eski af yasasının aynen kabulünü isterken, ANAP da "olmazsa olmaz" şartlarını sıraladı ve MHP'nin önerisine sıcak baktığını açıkladı.

MHP'NİN TAVRI
Mali suçlar, yardım ve yataklık suçlarının affı ile Haluk Kırcı sorununun tıkanması karşısında MHP, daha önce veto edilen eski af yasa tasarısının değiştirilmeden çıkarılmasını önerdi. MHP'li İsmail Köse, "Eğer uzlaşma isteniyorsa eski yasayı hiç değiştirmeden hemen çıkarıp gönderelim." dedi.

Eski yasada, mali suçlar ile yardım ve yataklık suçlarına ilişkin af bulunmuyor. Kırcı sorunu ise birden fazla suçtan dolayı verilen cezaların tek ceza gibi görülmesi yönündeki kararla aşılmıştı. 15 yaş ve daha küçük yaşlardaki suçlulara geniş af imkanı sağlayan eski yasada, devlet aleyhine işlenen suçlar hariç diğer suçlardan 12 yıla kadar ceza alanlar salıverilecek. 12 yıldan daha fazla cezaların üçte biri indirilecek. Ömür boyu hapis cezası 24 yıla çevrilecek.

ANAP lideri Mesut Yılmaz ise af taslağı üzerinde inceleme yapan Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Beyhan Aslan ve Abdülkadir Baş'ı dün toplayarak çalışmaları gözden geçirdi. Toplantıda alınan kararlar Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar tarafından kamuoyuna açıklandı.

ANAP'IN ŞARTLARI
MHP gibi vetolu tasarıya yeniden dönülmesi mesajını veren Taşar, affa şartlı olarak destek vereceklerini belirtirken, "Olmazsa olmaz şartları" şöyle sıraladı: "Bankaları soyanlar, çete, rüşvet, zimmet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma, ırza tecavüz suçlarını işleyenler mutlaka affın dışında tutulmalı. Veto edilen yasadaki gibi bunlar kapsam dışında tutulmalıdır. Bunlar olmazsa olmazlardır."

Ecevit de, dün gazetecilerin "Af, yarınki (bugünkü) Bakanlar Kurulu'na yetişiyor mu?" sorusuna, "Hayır, yarınki Bakanlar Kurulu'na yetişmeyecek" yanıtını verdi. Önümüzdeki hafta toplanacak olan Bakanlar Kurulu'na yetişip-yetişmeyeceğinin sorulması üzerine Ecevit, "Olabildi-ğince süratli" demekle yetindi. Ecevit, "Henüz af ile ilgili bir sonuca varılamadı. Bu hafta bir sonuca varılma ihtimali var" dedi. Yılmaz'ın "Affa karşıyız, uyumu bozmamak için destek verdik" açıklamasının hatırlatılması üzerine Ecevit, "O konulara girmek istemiyorum" dedi.

Şamil TAYYAR-Erhan SEVEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır