kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
İsrail'de skandal
Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in İsrail gezisini izleyen 3 Türk gazeteci başbakanlığa üzerlerinde kullanılmış bomba ve mermi kovanlarıyla girerken gözaltına alındı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in İsrail gezisini izleyen 3 Türk gazetecinin çantasında, kullanılmış bomba ve mermi kovanı bulundu. Gözaltına alınan gazeteciler 3 saat sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Dışişleri Bakanı Cem, İsrail Dışişleri Bakanı Şolomo Ben Ami'nin daveti üzerine günübirlik bir ziyaret için dün İsrail'e gitti. Ziyareti izleyen gazeteciler arasında bulunan TRT muhabirleri Devrim Gürkan ve Salih Yazıcı ile Hürriyet muhabiri Hakan Denker, Cem'in İsrail Başbakanı Ehud Barak ile makamında yapacağı görüşmeyi izlemek üzere saat 11.10'da geldikleri başbakanlık binasında X-ray cihazından geçerken üzerinde metal olduğu sinyali duyuldu. Aranan gazetecilerin üzerlerinde kullanılmış, el bombası, gözyaşartıcı bomba ve mermi kovanları bulundu. Bu olay üzerine, binada yoğun güvenlik önlemi alındığı ve İsrail gizli servisi Şin Bet'in talebi doğrultusunda Cem'in, Barak'ın makamına gelişi ertelendi.

CEM'E GÖSTERECEKLERDİ
İsrailli yetkililer, gazetecilerin saldırı amacı taşımadıkları, kullanılmış bomba ve mermi kovanlarını Cem'e "İsrail Filistinliler'e karşı bunları kullanıyor diye göstermek amacıyla yanlarına aldıklarının anlaşıldığını" söylediler. Ancak gazeteciler, daha sonra böyle bir şey söylemediklerini açıkladılar. Kudüs polis sözcüsü de, gazetecilerin göz yaşartıcı bombaları ve mermileri, Batı Şeria ve Gazze'deki çatışmaları izlerken almış olabileceklerini söyledi. DSP Ankara Milletvekili Uluç Gürkan'ın oğlu olan Devrim Gürkan ile Yazıcı ve Denker, başbakanlıkta yaklaşık 3-4 saat sorgulandıktan sonra serbest bırakıldılar. 3 Türk gazeteci, mermi kovanlarını ve kullanılmış gaz bombalarını hatıra olarak aldıklarını, başbakanlığa girerken yetkililere bilgi vermelerine karşın panik yaşandığını söylediler.

Uluç Gürkan, SABAH'a yaptığı açıklamada, oğlunun boş bomba ve mermi kovanlarını 'hatıra olarak kendisine getirmek üzere' çantasında taşıdığını söyledi. Gürkan, 3 gazetecinin Cem'in gayretleriyle serbest kaldığını da anlattı.

Panik yaratan olay nedeniyle Cem-Barak arasındaki görüşme de ertelendi ve ancak öğleden sonra yapılabildi. Cem bu görüşmeden sonra Filistinli yetkililerle görüşmek üzere Kahriye'ye gitti.

ÇOCUKÇA DAVRANIŞ
Ankara'daki İsrail kaynakları, olayla ilgili olarak "Bu çok çocukça, aptalca ve tehlikeli bir davranıştır" yorumunu yaptı. İsralli diplomatlar, "Ortadoğu'da büyük bir kriz yaşanan şu günlerde, dünyanın en iyi korunan binasına el bombası ve mermilerle girmek, amaç ne olursa olsun sorumsuz bir harekettir. " ifadesini kullandılar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır