kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
İşini bilen memur
Haydarpaşa Gümrük İşletmesi'nde görev yapan Erkan Yörük adlı memurun 4 yıl içinde zimmetine sahte belgelerle 663 milyar 198 milyon lira geçirdiği anlaşıldı

Haydarpaşa Gümrük İşletmesi'nde, 15 yıldır puantör olarak görev yapan memur Erkan Yörük'ün, kestiği makbuzlarda liman gelirini düşük göstererek, son 4 yıl içinde zimmetine 663 milyar lira geçirdiği ortaya çıktı. Yörük'ün karbon kağıtlarında atlama yaparak, gerçek hizmet bedeli olan iki belgeyi TCDD Genel Müdürlüğü'ne, istediği gibi yüksek rakam yazdığı sahte üçüncü faturayı ise; gümrük komisyonculuğu yapan suç ortaklarına kesip, ana vezneden para çekilmesini sağladığı, aradaki farkı da zimmetine geçirdiği anlaşıldı.

Aynı şekilde düzenlediği evraklardan sahte olanı yanlışıkla Hadarpaşa Liman İşletme Müdürlüğü'ne gönderince yakayı ele veren Yörük suçunu itiraf etti ve tutuklandı. Ardından Yörük hakkında, "zimmet" suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, yıllarca süren vurgun şöyle özetlendi:

ÜÇ AYRI MAKBUZ
Haydarpaşa İşletme Müdürlüğü'nde görev Erhan Yörük, işin başında hazırlanan A ve C suretli liman makbuzlarına gerçek hizmet karşılığını, iş bitiminde yeniden düzenlenen B suretine ise düşük ardiye ücretini yazdı. Bunu para alma kağıdına kaydetti. Ancak arada oluşan büyük rakamlı bedellerin iadesi için fatura düzenledi. Faturadaki rakam ise firmalar adına iş takibi yapan Apo lakaplı Abdülhasan Korkusuz ve Kadir Akbulut adlı sanıklar tarafından TCDD Haydarpaşa Liman Ana Veznesi'nden çekildi. Sonra da bu para bölüşüldü.

Bazen de Korkusuz ve Akbulut, çalıştıkları firmalara ait liman hizmet bedeline ilişkin çok sayıda çek topladılar. Erkan Yörük kendisine getirilen bu çeklerle ilgili, liman makbuzunun B suretini, boş olan başka bir üçlü liman makbuzunun arasına koyup hileli evrak düzenledi. Ardından bu B suretini alıp, hata yapılmış süsü vererek üçlü makbuzları iptal etti. Yine bol sıfır attığı B suretiyle zimmetine para geçirdi.

YAT, KAT, ARABA
İddianameye göre Yörük, zimmetine para geçirme eylemini asıl veznenin kapalı olduğu cumartesi günleri daha rahatlıkla yapabildi. İlk önce suç ortaklarını tanımadığını belirten Erkan Yörük'ü, cep telefonu dökümleri ve Telekom kayıtları yalanladı. Bu kayıtlara göre,Yörük, Korkusuz ve Akbulut'la düzenli olarak görüşüyordu.

Yaklaşık 300 milyon lira maaş alan Yörük'ün üzerinden, döviz ve Türk lirası olarak 600 milyon lira çıktı. Yörük'ün zimmetine geçirdiği 663 milyar l96 milyon 83 bin lirayla; 19 bin adet hisse senedi, yazlık ve kışlık evler, son model 2 araba aldığı belirlendi. Bir bankadaki hesabında da 27 bin dolar nakit bulunan Erkan Yörük'ün ve eşinin üzerindeki malvarlıklarına tedbir konuldu. Bu arada, mahkemenin delil olarak istediği makbuz koçanların TCDD'nin arşivinde bulunmadığı bildirildi. Kurum mahkemeye gönderdiği yazıda; "Arşivimizden geçen boruların patlaması nedeniyle 1996-1997 yıllarına ait belgeler çürümüş, kullanılamaz hale gelmiştir ve tarafımızca imha edilmiştir" denildi. Erkan Yörük'ün çalıştığı 1991-1995 yılları arasındaki evrakların ise 5 yıl dolduğu için yok edildiği belirtildi.

Tülay ACAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır