kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Balkaner'in DGM serüveni
Yurtbank'ın eski sahibi, işadamı Ali Avni Balkaner, Kasırga Operasyonu kapsamında gözaltına alınıp sorgulanmıştı. Balkaner'in savcıya ifade verip tutaklanması için karar alındığı saatlerde İstanbul DGM'de dramatik sahneler yaşandı

Kasırga Operasyonu kapsamında gözaltına alınan işadamı Ali Balkaner, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nde bir hafta sorgulandıktan sonra; kirli sakalı, kelepçeli elleri ve bitkin bir yüz ifadesiyle önceki sabah 09:30 da Beşiktaş'taki İstanbul DGM'ye çıkarıldı

Çevik Kuvvet otobüsü ile DGM'ye getirildiler
DGM'ye önce Ali Avni Balkaner'in sekreteri Birgül Özmen ile Melek Akgül, bayan polislerin de içinde olduğu bir minibüsle ulaştı. Ardından da Ali Avni Balkaner, oğlu Muzaffer Hakan Balkaner, Bayram Eser, Ergin Aras, Haluk Onaran, Mustafa Nihat Yurdagök, Recep Sarmaz, Özcan Kaşlıoğlu, Sinan Solok, Nejat Köknarer, Süleyman Ekiz, Ömer Yüksel, Murat Yanık, Bahtiyar Özer, Kamuran Altuner, Turan Ün ve Bülent Ün, Çevik Kuvvet'e ait otobüsle mahkemeye getirildi.

İstanbul DGM Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nde önce Ali Balkaner, sonra da beraberindeki 18 kişi doktor kontrölünden geçirildi. Öğlen saatlerinden itibaren Yurtbank soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Turan Çolakkadı ve Muzaffer Yalçın, 19 kişinin ifadesini almaya başladı.

Nezarethanede yer olmadığı için sanıklar DGM"nin arka bahçesinde Öğlen saatlerinde bahçede kebap yediler

bekletildi. Yemek saati geldiğinde, Balkaner ve diğer zanlıların yakınları kebap ve kolilerle içecek getirdi. Bu sırada, kısa molalarla sorgulamayı sürderen savcılar, akşam saatlerinde 18 kişinin ifadesini tamamladı.

Zanlılardan, Engin Aras'ın, eski kambiyo genel müdürü olduğu ve 24 Aralık 1997'de istifa ederek Yurtbank'a geçtiği belirlendi. Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu eski Başkanı Eser'in de 31 Mart 1997 istifa edip, hemen ertesi gün Yurtbank'ta göreve başladığı öğrenildi.

Öte yandan Bayram Eser ve Engin Aras'ın isminin Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel'in bazı eski üst düzey bürokratlar hakkında "kamu görevlerinden ayrılanların yapamayacakları işler hakkında kanuna muhalefet ettikleri" gerekçesiyle başlattığı incelemede adının geçtiği belirlendi.

En sonunda Ali Avni Balkener, 16:40'ta Cumhuriyet Savcısı Turan Çolakkadı'nın odasına alındı. Balkaner'in ifadesi 18:40'a kadar devam etti.

Balkaner: 'Borçlarımı mutlaka ödeyeceğim'
İki saat süren ifadesinde Balkaner'in, bankanın içini boşaltmak ve bankaya zarara uğratmak gibi bir kastının olmadığını belirterek, borçlarını ödeyeceğini söylediği öğrenildi.

Savcılık sorgusunun ardından Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner, bankanın eski genel müdürü Süleyman Ekiz, eski genel müdür yardımcısı Bayram Eser, Engin Aras, yönetim kurulu üyeleri Murat Yanık, Mustafa Nihat Yurdakök ve Özcan Kaşlıoğlu tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi.

Serbest bırakılanlar ağlamaya başladı!
Aralarından Muzaffer Hakan Balkaner'in de bulunduğu 12 kişi ise saat 19:30 sıralarında serbest bırakıldı. Serbest bırakılan sanıklar DGM önünde bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı ve gözyaşlarına boğuldu. Bu sırada oğul Balkaner'in gözlerinin de yaşlı olduğu görüldü.

İstanbul Nöbetçi 1 Nolu DGM Yedek Hakimliği, tutuklanmaları istemiyle sevk edilen 7 kişinin sorgusuna saat 20.00'de başladı. Yedek Hakimlik sorgusu da saat 01:00'de tamamlandı. Nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmasına karar verilen 7 kişi, yasal işlemlerinin tamamlanmasının ardından kırmızı renkli bir minibüse konularak saat 02:00 sıralarından Kartal Özel Tip Cezaevi'ne gönderildi.

Dört bin mudinin parası buhar oldu
Ali Avni Balkaner'in Yurt Security Off Shore Bank'ta topladığı yaklaşık dört bin mudiye ait parayı, Balkaner Şirketler Grubu'na kredi olarak verdiği iddia ediliyor. Balkaner'in, Çamlıca Konakları'ında yer almak isteyen 15 kişiye kredi gibi verilmiş gibi göstererek yaklaşık 15 trilyonu, grubundaki 3M Şirketi'ne aktardığı öne sürülüyor.

Yurtbank'taki off shore hesapları nedeni ile Mali Şube Müdürlüğü'nde bir haftadır sorgulanan Ali Balkaner'in Yaşarbank'tan da 25 milyon dolar kredi aldığı ve o sırada Yaşarbank Genel Müdürü olan Sami Erdem'i de kredi açtığı için Yurtbank'a müdür olarak transfer ettiği ifade ediliyor.

Veli SARIBOĞA- Murat KEKLİKÇİ-Yalçın BEL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır