kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
O kadın, bizi anlar
Apo davasını izleyen şehit yakınları, Mahkeme Başkanı Palm'ın bir kadın olarak evlatlarını terörde kaybeden anaların halinden anlayacağını söyledi

PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) önceki gün görülen duruşmasına katılan şehit yakınları, mahkemenin İsveçli Başkanı Elizabeth Palm'a güvendiklerini bildirdiler.

Duruşmadan sonra SABAH'ın sorularını yanıtlayan şehit yakınları Başkan Palm'in tıpkı şehit anaları gibi bir kadın olduğunu hatırlatarak, "Mahkeme Başkanı Palm'in evlatlarını, eşlerini, kardeşlerini teröre kurban veren fedakar Türk analarının halini bir kadın olarak anlayacağına inanıyoruz" dediler.

SONUNA KADAR TAKİP
Abdullah Öcalan'ın itirazının kabul edilmesi olasılığına da hazır olduklarını belirtten şehit yakınları bu olasılığın gerçekleşmesi halinde mücadeleyi bırakmayacaklarını, AİHM'deki davayı sonuna kadar takip edeceklerini söylediler. Astsubay eşi PKK'lı teröristler tarafından öldürülen hemşire Yıldız Namdar ise şöyle konuştu:

"Gerek benim gerekse diğer şehit yakınlarının izlenimi son derece olumlu. Mahkeme Başkanı'nın Türk hükümetini temsil eden avukatlara teşekkür etmesi bizim umutlandırdı. Mahkeme Başkanı'nın Öcalan'ın avukatlarını bir kaç kez uyarması da bizi sevindirdi. AİHM Öcalan'ın itirazını kabul etse dahi umutlarımızı yitirmeyeceğiz. Bu gerçekleşirse davanın esas incelemesine ilişkin duruşmaya da katılacağız. İtiraz kabul edilir ve esas incelemeye geçilirse sözlü ifade talebimizi yineleyeceğiz."

TEK VÜCUT OLDULAR
AİHM'DE önceki gün görülen duruşmadan sonra 49 şehit yakını duruşma salonundan topluca çıkarılarak kendilerini bekleyen otobüse bindirilip mahkeme binasından ayrıldılar. Şehit yakınları Strasbourg yakınlarındaki Türkler'in yaşadığı Bischwiller Köyü'ne götürüldüler. Şehit yakınları için daha önceden hazırlık yapan Bischwiller'de yaşayan Türkler Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini gösterdiler.

UMUTLU DÖNDÜLER
Saat 21.00'de otobüsle Strasbourg'un kent merkezine dönen şehit yakınları yoğun güvenlik önlemleri altında kalmakta oldukları Mercure Oteli'ne götürüldüler. Şehit yakınları dün sabah erken saatlerde yine yoğun güvenlik önlemleri altında Strasbourg'dan ayrılarak Almanya'nın Stuttgart şehrine gittiler. 49 şehit yakını daha sonra Stuttgart'dan kalkan THY uçağı ile İstanbul'a döndü.

Atatürk Hava Limanı'nda kalabalık bir grup tarafından karşılanan şehit yakınları, "Orada varlığımızı hissettirdik ve onlarla göz göze gelmek istedik. Yüreği yanan bizlerdik" dediler.

ZANA: MAHKEME DÜZEYLİ VE EŞİTTİ
GIyabInda tutuklama kararı bulunan DEP'li Diyarbakır eski Belediye Başkanı Mehdi Zana, Strasbourg'daki duruşmanın olumlu geçtiğini belirtti. Bir takım tahriklere rağmen, Apo yandaşları ile Türk göstericiler arasında üzücü bir olay meydana gelmemesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Zana, "Burada önemli olan mahkeme veya Apo'dan çok, Kürt sorunudur. Kürt sorununa iyi bakılma konusu önem taşıyor. Bizi üzen, Türkiye'de yanıltıcı bilgilerle halkın duygularını kabartıp çatışmayı yaratma düşüncesinin işi kötüye götürmesidir" dedi.

'DAVA UZAYACAK GİBİ'
"Bir Kürt gerçeği vardır. Asırlardır bir arada yaşayan, kaynaşmış Kürt ve Türk halkı vardır. İki halkın kaynaşmasını bölmeye çalışmak bence iyi bir şey değil. Ama maalesef kötü sonuçlara gitti iş" diyen Zana, "Mahkemeyi siz de izlediniz. Çok düzeyli ve eşitti. 'Ne zaman karar verilir?' sorusuna gelince, bana göre uzayacak gibi. Bir hakem, gözlemci gibi bakıp sonunda karar verecekler" diye konuştu.

Ersin bal


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır