kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Fransa'nın Apo'suna çıt çıkmadı
Apo'nun AİHM'deki duruşmasında, Çakal Carlos ile Öcalan'ın yakalanışı arasında benzerlik kuran Türk heyeti, Avrupa'nın o zaman Fransa'ya sesini çıkartmadığını vurguladı

Fransa'yı 20 yıl boyunca kana bulayan Çakal Carlos, Fransız gizli servisi ajanlarınca Sudan'da teslim alınıp aynen Apo gibi bir uçağa bindirilmiş ve hatta uçakta uyutulmuştu

Apo'nun mahkemeye şikayet ettiği İmralı'nın bir örneği de İtalya'da vardı. Totoriina adlı mafya babası 1994'te bu adada hapsedilmişti.

Video kameralarla 24 saat boyunca izleniyordu

Abdullah Öcalan'ın, başvurusu sonucu Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) önceki gün görülen duruşması sırasında Türk heyeti temsil eden avukatlar çok başarılı bir performans çizdi. Aralarında Fransızlar'ın da bulunduğu 9 kişilik avukat heyeti özellikle Apo'nun iddialarını çürütürken somut ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinin başından geçen örnekler verdi. Özellikle, Apo'nun Türkiye'ye insanlık dışı yollardan getirilmesiyle ilgili olarak Fransa'nın Apo'su Çakal Carlos örneğini vermesi çok yerinde bir emsal olarak değerlendirildi.

SUDAN'DA PAKETLENDİ
Avukatlar, Fransa'nın da Çakal Carlos'u, Sudan'dan, Apo'nun Kenya'dan getirildiği gibi getirildiğini vurguladılar. Çakal'ın getirilişi sonrasında tüm Avrupa derin bir oh çekmiş ve avukatı dışında kimse de Paris'e getiriliş şekli konusunda sesini çıkarmamıştı.

Peki neydi Çakal Carlos olayı ve Sudan'da "paketlenerek" yargılanmak üzere Fransa topraklarına nasıl getirilmişti. 15 Ağustos 1994'te Sudan'da bir hastaneden Sudan Gizli Servis ajanlarınca kaçırıldıktan sonra, havaalanında bekleyen Fransız meslektaşlarına teslim edilerek bir jet uçakla Paris'e getirilmesinin dışında hiçbir bilgi kamuoyua açıklanmadı. Tek bir fotoğraf bile...

20 YIL TERÖR ESTİRDİ
Ancak Carlos'un, Fransız ajanlarınca teslim alındıktan sonra uçakta ilaçla uyutulduğu iddiası öne sürüldü. Ancak avukatı dışında kimse bu iddiayı önemsememişti.

1970 ve 80'li yılların en ünlü teröristiydi Çakal Carlos. Koyu bir komünist olan babası 3 oğluna da Lenin'in adlarından birini vermişti. Çakal'ınki de Illitch Ramirez-Sanchez Carlos idi. Uluslararası terörizm tarihinde 20 yıl boyunca kapitalist devletlerin korkulu rüyası olmuştu. Hatta Fransa hükümetiyle çok kez pazarlıklara girişmiş ve Fransa'ya istediklerini de yaptırmıştı.

ROMANTİK TERÖRİST
1982 yılında kendisi gibi terörist olan eşi Magdelena Kopp'un Fransız polisince yakalanmasının ardından ülkeyi kana buladı. Fransız hükümetine "30 gün içinde serbest bırakılmazlarsa Fransa'ya karşı terör başlatırım, İmza: Carlos" şeklinde bir mektup yazan Çakal, sözünde durmuştu. Bu olaydan sonra da "romantik terörist" olarak anıldı. Ama eşini serbest bıraktıramadı.

Sudan'dan getirildikten sonra Paris'in ünlü La Sante cezaevine atılan Carlos, yargılanacağı günü bekliyor. Basına sadece tek bir fotoğrafı yansıdı. O da yakalandıktan birkaç ay sonra duruşmaya götürülürken çekilen bir fotoğraftı. 20 yıldır avukatlığını yapan Verges, 6 yıldır davayı sonuçlandıramadı.

Adaya hapsedilen mafya liderine ret
İtalya'da Sicilya mafyasının önde gelen isimlerinden Totoriina 1994 yılında yakalanmış ve Sardunya adası yakınlarındaki Asinara adasındaki bir hapishaneye kapatılmıştı. Hapishanede kendisi için hazırlanan özel bölmenin arkasında cezasını çeken Totoriina'ya, mafya babalarına uygulanan özel bir yasa uygulandı.

Totoriina'nın görüşmeleri kısıtlandı ve bir camekanın ardından yapıldı. Ve mafya babası 24 saat videoya alındı. Hapsolma koşulları nedeniyle AİHM'e başvuracağını söyleyerek yönetimi tehdit etmesi üzerine hapishanenin koşulları biraz daha iyileştirildi. Hapishane, 1998 yılında kapatıldı ve Totoriina başka bir yere nakledildi.

Duruşma atmosferi Türkiye'nin lehine
Avukat Çiler Savaşan: "Öcalan'ın başvurusu kabul edilebilir ama hazırlıklıyız, gerekli çalışmaları başlattık"

Şehİt yakınlarının AİHM'de görülen "Öcalan" davasına müdahil olarak katılmaları yönünde yapılan başvuruya ilişkin işlemleri yürüten avukat Çiler Savaşan, duruşmadaki atmosferin Türkiye'nin lehine olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan'ın AİHM'e yaptığı başvurunun kabul edilme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çeken avukat Savaşan önceki günkü duruşmayla ilgili SABAH'a şu değerlendirmeyi yaptı:

ACILARA SÖZLÜ İFADE
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yapılan başvuruların büyük bir bölümünü esas yönünden inceleme kararı alıyor. Öcalan'ın başvurusunu da aynı çerçevede değerlendirerek esas yönünden inceleme kararı verebilir. Biz bu tür bir karara karşı hazırlıklıyız. Mahkemeden böyle bir karar çıkarsa umutlarımızı yitirmeyeceğiz. Şimdiden gerekli çalışmalara başladık. Mahkeme başvuruyu kabul ederse yeni taleplerimiz olacak. Şehit yakınlarının çektikleri acıyı sadece yazılı olarak değil sözlü olarak da ifade etmelerini sağlamaya çalışacağız. AİHM'nin prosedürü duruşmalarda sözlü ifadeye imkân tanıyor. Hiç olmazsa iki şehit yakınımızın duruşmada kendilerini sözlü olarak ifade etmelerinin yolunu arayacağız. Bazı duygular ancak ifadeyle anlaşılabilir. Davada esasa geçilirse Mahkeme Başkanı Elizabeth Palm'in bu talebimize evet diyeceğine inanıyoruz."

AİLELER ÇOK OLGUN
Şehit yakınlarının AİHM'deki dava sürecinde son derece olgun davrandıklarını ve kendilerine yönelik tahriklere prim vermediklerini de belirten avukat Çiler Savaşan bu durumun Mahkeme Heyeti üzerinde de olumlu izlenim yarattığını söyledi.

NURDAN BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır