kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Elektrik ve benzine yeni yıl zammı kapıda
IMF, TEAŞ'ın elektriğe 1 Aralık'ta % 18.5 zam yapmasını önerdi. Ayrıca benzine her ay TÜFE kadar zam gündemde

IMF ile yapılan görüşmeler sonunda, TEAŞ ve TEDAŞ'taki finansman açığını karşılamaya dönük alınacak önlemler kapsamında, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına zam yapılması önerildi.

IMF tarafından Hazine'ye iletilen, Hazine'nin de bir yazıyla Enerji Bakanlığı'na gönderdiği öneri paketinin kabul görmesi durumunda, 1 Aralık'tan geçerli elektrik fiyatını TEAŞ'ın yüzde 18.15, TEDAŞ'ın yüzde 2.16 artırması bekleniyor. Benzin fiyatları da, 4 Ocak 2001'den itibaren, her ay hedeflenen tüketici uiyatları (TÜFE) oranında artırılacak.

Yazıya göre, TEAŞ'ın elektrik fiyatları 1 Aralık itibariyle 4.5 sente eşit olacak şekilde ayarlanacak, 2001'de kur artışına paralel zam yapılacak. Böylece 442 trilyon liralık ek gelir elde edilecek. Elektrik fiyatında Aralık'ta 4.5 sente ulaşmak için, 1 Aralık'ta yüzde 18.15, gelecek yıl 4.5 sentlik fiyatın korunabilmesi için de, aylık yüzde 0.9 zam yapılması gerekiyor. TEAŞ'ın fiyatlarının 4.5 sente çıkarılmasının, TEDAŞ'ın üzerinde 301.5 trilyon liralık olumsuz etki yaratacağına da dikkat çekildi. Bunun giderilmesi için TEDAŞ'ın da, 1 Aralık'ta elektriğe yüzde 2.16, 2001'de de yüzde 1 aylık zam yapması istendi.

BENZİNE HER AY ZAM
Benzine zam önerisinin gerçekleşmesi durumunda, her ayın 4'ünde pompa satış fiyatları hedef TÜFE kadar artırılırken, ay içerisindeki ayarlamalarda ATV'nin o ayki hedef TÜFE kadar artırılmış düzeyi düşürülmeyecek. Ayrıca, zaten sınırlı zam yapılacağı için, uluslararası fiyat düşüşleri pompa fiyatlarına yansıtılmayacak.

IMF'NİN yazısında "Bu durumda Ekonomik Reform Programı (Dünya Bankası) ve Enflasyonla Mücadele Programı (IMF) gerekleri yerine getirilmiş olacaktır. Yukardaki düzenlemelerin yapılmaması durumunda IMF ile yürütülen programın aksaması söz konusu olacaktır" görüşüne de yer verildi. Zam önerileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarında sıkıntı yaratırken, Bakan Cumhur Ersümer'in de önerilere sıcak bakmadığı öğrenildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır