kapat

23.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Bu insanlar nereye bakıyor

İşte buraya bakıyor
Yukarıda ellerinde dikdörtgen kartları ışığa tutarak bakan bu kişiler, Amerika için oldukça önemli insanlar! Onlar, Florida seçim kurulu üyeleri... Başkanlık seçimi Florida'da kilitlenince, Demokrat ve Cumhuriyetçi taraflar oy sayımı hakkında bir türlü uzlaşamamıştı. Mahkeme kararı ile oyların elle sayımına karar verildi.

Yani, Amerika Başkanı'nın belli olması, oy kartlarındaki deliklerin şekline, genişliğine, kartların üzerindeki tırnak izlerine, damgalanmayan asker oylarına kaldı!

SORUN KARMAŞIK SİSTEM
Sorun Amerikanlar'ın oy verme sisteminin karmaşıklığından kaynaklanıyor. Her eyalette farklı sistemler kullanılıyor. Florida'da "delme" usulüyle oy veriliyor. Yani seçmen delme aletiyle adaylarının isimlerinin yanındaki kutucuğu deliyor. Kutucuk tam olarak delinmezse, oy kartına ışık gönderen optik göz oyu okuyamıyor. Kavga da bu noktada başlıyor! Eyalete bağlı 2 bölgede çok sayıda oy kartları tam olarak delinmediği ve içinden ışık geçmediği için geçersiz sayılınca Demokratlar da ayaklandı! Şimdi seçim kurulu üyeleri, kartları tek tek ışığa tutarak oyun kime gittiğini bulmaya çalışıyor. Bir üye emin olamadığında yanındakine danışıyor! Öte yandan dün hukuki süreçte yeni bir gelişme yaşandı. Florida Yüksek Mahkemesi'nin önceki gün elle sayımın devamı yolunda karar alması ve sayımın bitirilmesi için 27 Kasım gününe kadar süre tanımasına rağmen sayım yapılan ilçelerden Miami-Dade'in seçim kurulu elle sayıma devam etmeme ve ilk sayım sonuçlarına bağlı kalma kararı verdi.

Savaş SÜZAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır