kapat

CUMARTESİ EKİ
18.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Sokak çocukları film yıldızı olacak
Türk sinemasında ilk kez sokak çocuklarının hayatı film oluyor. "Sır Çocukları"nda başrolleri sokak çocukları paylaşacak. Konuk oyuncu listesinde Sezen Aksu'dan Türkan Şoray'a birbirinden ünlü isimler var

Jeton, kağıt mendil, kalem satmak ya da para istemek için yanımıza geldiklerinde, arabamızın camını silmeye kalkıştıklarında bazen dayanamayıp para veriyor, bazen onları görmezlikten gelip yolumuza devam ediyor, bazen de tersliyoruz onları...

Ancak polisiye bir olay patlak verdiğinde hayatlarından, yaşadıkları zorluklardan haberdar olduğumuz sokak çocukları ilk kez bir filmin senaryosuna taşındı: Ümit C. Güven ve Fuat Akyol, sokak çocuklarının öykülerini "Sır Çocukları" adlı film projesinde hayata geçirecek. Başrollerini sokak çocuklarının paylaşacağı filmin konuk oyuncu listesinde halen görüşmeleri süren Sezen Aksu, Tarık Akan, Türkan Şoray, Reha Muhtar ve Tuncel Kurtiz var. Filmin kesinleşen oyuncuları ise Suavi, Halil Ergün, Sibel Gökçe, Mustafa Uğurlu, Ruhi Sarı, Rojin Keser, Gülsen Tuncer, Şenay Demirağ, Mustafa Uzun ve Okan Selvi.

Çekimlerine Ocak ayında başlanacak filmde sokak çocukları kendi hayatlarını canlandıracak... Bunlardan belki de en çarpıcısı 13 yaşındaki Cemil'in öyküsü: Evinden kaçıp sokaklarla tanışan, tecavüze uğradıktan sonra eşcinsel olan küçük Cemil'in öyküsü bir nevi yerli Lars Von Trier filmi (Dalgaları Aşmak ve Karanlıktaki Dansçı filminin yönetmeni) etkisi yaratacak; yani dağlayacak.

25 yaşındaki Velit ve çocuğunu sokağa bırakan Münevver'in öyküleriyle oluşturulmuş senaryoda fantastik öğelere de yer veriliyor.

MAKSAT EĞİTİM
Filmin yönetmeni Ümit Güven, çalışmalarının üç yıl önce başladığını söylüyor. Yapım sorumlusu ve senaryo yazarı Fuat Akyol ise Güven'le birlikte sokak çocuklarını uzun zamandan beri gözlemlediklerini ve onların gerçek yaşam öykülerinin herkes tarafından bilinmesini istediklerini anlatıyor. "Gemide", "Laleli'de Bir Azize", "Leoparın Kuyruğu", "Üçüncü Sayfa", "Hemşo" gibi filmlerde oyunculuktan reji asistanlığına kadar farklı görevler üstlenen, iki kısa metrajlı film çeken Ümit Güven, bir nevi misyoner gibi konuşuyor: Tek amaçlarının sokak çocuklarının sorunlarına dikkat çekmek değil, sorunlarına çözüm bulmak olduğunu anlatıyor.

Fuat Akyol, kısa bir süre önce gösterime giren "Abuzer Kadayıf"ın da sokak çocuklarını konu edindiğini ancak "Abuzer Kadayıf"ta sokak çocuklarının sorunlarına çözüm üretilmediğini söylüyor: "Biz öncelikle filmin eğitici olmasını istiyoruz. Filmde fantastik öğelere yer verilecek ama bir yandan çözüm önerileri de geliştirilecek."

Vakfın çocukları
Sır Çocukları adlı filme Umut Çocukları Vakfı Başkanı Yusuf A. Kulca destek veriyor. Rol alacak çocukların bir bölümü bu vakfın sahip çıktığı çocuklar. Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz'ın da projeyi okuyup desteklediği söyleniyor. Çekimler, İstanbul dışında Fırat ve Adana'da gerçekleştirilecek. Ancak film için kendi dramatik hayatlarından gerçek sahneleri canlandıracak çocukların psikolojisi ne olacak, bunun cevabını bilen yok...

Elif Ergu


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır