kapat

CUMARTESİ EKİ
18.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Tam bir fiyasko!
Sean Penn'e de, Meg Ryan'a da, Kevin Spacey'e de acımamak elde değil. Siz iyisi mi bu faciadan uzak durun

Los Angeleslı bir avuç insanın, gece ve gündüzleri birlikte geçen üç ayrılmaz arkadaş ve çevrelerindeki insanların hikâyesi... Ya da, temelde farklı kimliklere sahip üç arkadaşın aynı kadın çevresinde dönen ve aşk, cinsellik, uyuşturucu, iş ve başarı gibi temalar etrafında gezinen uzun konuşmaları...

Bir oyundan uyarlanmış ve senaryoyu da yazarının oluşturduğu bir Amerikan bağımsız sinema denemesi. Oyun herhalde sahnede daha iyi duruyordu. Yoksa filme alınması, hele böylesine parlak bir kadronun bunun için seferber edilmesi mümkün olmazdı.

PENN BUNUNLA ÖDÜL MÖDÜL ALMADI
Ama bu iş tam bir yanılgı, giderek bir fiyaskoyla sonuçlanmış. Oyun yazarının herhalde çok iyi tanıdığı kişileri önce sahnede, sonra perdede görmekten büyük bir keyif aldığı düşünülebilir. Ama seyircinin bu keyfi paylaşması tümüyle olanaksız. Bu sonsuz "geyik muhabbeti"nin, o kapalı kutu yaşamların, o anlaşılmaz mizahın, o insanı buz gibi bırakan dramların pek filme benzer bir yanı yok.

Sarı saçlarıyla hakkında çıkarılan "eşcinsel" söylentilerini doğrularcasına dolaşan Kevin Spacey'e, iyi oyuncu Sean Penn'e ve bir film için bugüne dek oluşturduğu duygusal hikâyelerin yıldızı kimliğini yırtıp atarak azgın bir fahişeye soyunan Meg Ryan'a acımamak elde değil. Kısacası, bu faciadan uzak dursanız daha iyi olur. İlanlarında Sean Penn'in bu filmle Cannes'da ödül aldığı söyleniyor. Bu eğer yalan değilse yanlış. Penn, Cannes ödülünü "She's So Lovely" ile aldı, bununla değil.

Senli benli -Hurly Burly
Yönetmen: Anthony Drazan Oyuncular: Sean Penn, Kevin Spacey, Robin Wright Penn, Chez Palminteri, Garry Stradling, Anna Paquin, Meg Ryan Amerikan filmi.

Doktor Lopez seri katilin beyninde
Başrolünde Latin fırtına Jennifer Lopez'i izleyeceğimiz 'Hücre', insan beyni ve onun gizleri üzerine bir film. Fantastik sinemada yeni tatlar arayanlar için birebir Hiç ziyaret edilmemiş, mahremiyetine hemen hiç girilmemiş bir ülke... İnsan zihni, insan belleği. Daha somut biçimde söylersek, beynimiz...Ve hemen aklıma gelen o enfes Michel Legrand bestesi: "The Windmills of Your Mind Ğ Zihninin Değirmenlerinde"...

Beynimiz, onun gizli ve farklı hayatı, o hayata sadece uyurken düşler aracılığıyla ulaşabilmemiz...İnsanoğlu için bundan daha ilginç ve davetkâr bir inceleme alanı olabilir mi?

BEYİN DENEN UMMAN'DA DOLAŞMAK
Ne yazık ki beyin denen kıtaya yolculuk kolay değil. Beyin cerrahları oraya giriyorlar, ama onun yaşamına nüfuz edemiyorlar. Bizlerse gece gördüğümüz düşleri gündüz hatırlayamayan, beyin ummanının sadece küçük bir bölümünü kullanan ve o bilinmez âleme yolculuğu hep belli olmayan bir zamana erteleyen küçük insanlar olarak kalıyoruz.

"Hücre" beynimiz ve onun gizleri üzerine bir film. "Transandantal" yöntemlerle başkalarının, özellikle de sorunlu kişilerin bilinçaltına girme deneyimleri yapan bir kadın doktor (Lopez), bir seri cinayetler katilinin son kurbanını korkunç bir ölümden kurtarmak için, onun beynine girmeyi deniyor. Ve orda çocukluktan bu yana uzanan anılarla yüklü garip ve ürkünç bir yolculuğa çıkıyor.

"Hücre"yi ciddiye almamak, hatta başkalarının beynine bu kolay dalıp-çıkma olayıyla alay etmek mümkün. Ama ben, ticari sinema kalıpları içinde bile kimi zaman özgün ve önemli şeyler yapılabileceğine inanıyorum. Bence bu film de onlardan biri.

Gerçekten de "Hücre" şimdiden düşlere ve bilinçaltımıza yolculuk alanında öncü ve araştırmacı bir film olmaya aday. Gerek yarattığı sürekli gerilim duygusuyla, gerekse "beyin ülkesi"ni görsel açıdan verme deneyimiyle... Garip adlı yönetmen Tarsem (!), tüm film boyunca yadsınamaz bir sinema duygusunu perdeye taşıyor. Sinema tarihinin bilinen rüya sahneleri, örneğin 1940'larda Alfred Hitchcock'un "Spellbound- Öldüren Hatıralar" filmi için Salvador Dali'yle yaptığı işbirliği ve bundan çıkan düş sahneleri hatırlanırsa, bu filmi daha düzeyli bulmamak mümkün değil. Önemli değilse de sürükleyici bir film ve bilinçaltımıza şaşırtıcı bir yolculuk.

Hücre -The Cell
Yönetmen: Tarsem t Senaryo: Mark Protosevich Görüntü: Paul Laufer Müzik: Howard Shore Oyuncular: Jennifer Lopez, Vince Vaughn, Vincent d'Onofrio, Marianne Jean-Baptiste, Jake Weber t New Line yapımı.

Gençler yollara düşerse...
Tipik Amerikan kolej mizahının yeni ve sevimli bir örneği olan 'Road Trip-Geyik Muhabbeti' gençliğin içinde olduğu durumu, korkularını, kaygılarını, saplantılarını gözler önüne seriyor

Steven Spielberg'in şirketi DreamWorks, zaman zaman adına yakışır iddialı ve büyük boyutlu projelere soyunuyor. Ama bunların getirdiği parasal riski de, ucuza çıkan popüler gençlik filmleriyle dengelemeye çalışıyor.

Komik yol filmi
İşte "Geyik Muhabbeti" bunlardan biri. Bir Amerikan kolejinde, bir avuç gencin bir arabayla çıktığı yolculuğu anlatıyor film. Amaç, aralarından birinin uzak bir kentteki üniversitede okuyan sevgilisini bulmaktır. Ama bu amaç kısa zamanda ikinci plana

düşüyor ve yolculuk gençler için birçok şeyin öğrenildiği ve kişiliklerin sınandığı bir yaşam dersine dönüşüyor.

Tipik Amerikan kolej mizahının yeni ve oldukça sevimli bir örneği bu. Amerikan gençliğinin ve bu "globalizasyon" çağında onun örnek olduğu tüm dünya gençliğinin yeni bir yüzyılın eşiğindeki korku, kaygı ve saplantıları, cinsellik, aşk ve başarı gibi kavramlara bakışları, fazla bayağılaşmadan ve zaman zaman gerçekten güldürebilen bir tempoyla veriliyor. Özellikle genç oyuncuların gerek çok değişik fizikleri, gerekse oyunlarıyla iyi bir düzey tutturdukları, sabun köpüğü gibi bir gençlik komedisi.

Geyik muhabbeti-Road Trip
Yönetmen: Todd Phillips Senaryo: Scott Armstrong, T. Phillips Görüntü: Mark Irwin Oyuncular: Breckin Meyer, Sean William Scott, Amy Smart, DJ Qualls, Paulo Costanzo Dream Works (UİP) yapımı.

HAFTANIN YILDIZ TABLOSU
SIRLAR OTELİ ****

HÜCRE ***

UFAK SAHTEKARLIKLAR***

GEYİK MUHABBETİff **

KAPIŞMA **

OYUN BOZAN**

SENLİ-BENLİ*


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır