kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Af bayrama kadar yetişecek
Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz'la affın 27 Aralık'ta başlayacak Ramazan Bayramı'na yetiştirilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı

Başbakan Ecevit, koalisyon liderlerinin af yasasının 27 Aralık'ta başlayacak Ramazan Bayramı'na dek yetiştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Ecevit, bu anlaşmaya, Perşembe günkü Bakanlar Kurulu'nun ardından koalisyon ortakları MHP lideri Devlet Bahçeli, ANAP lideri Mesut Yılmaz ve DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın katılımıyla yaptıkları toplantıda vardıklarını söyledi.

Ecevit, "Affın Ramazan Bayramı'na dek yetiştirilmesi gereği ve affın niteliğine ilişkin bazı ilkeler üzerinde konuştuk. Bu ilkelerin ne olduğunu şimdi söyleyemem. Bir grup arkadaşımız üzerinde çalışıyor. Bu çalışmanın kısa sürede tamamlanacağını ve bir sonuca ulaşacağımızı umuyorum" diye konuştu.

HÜKÜMETİN ÖNCELİKLERİ
9 Kasım Perşembe günü yapılan koalisyon liderleri toplantısında af yasası dışında hükümetin Meclis gündemine öncelikle getireceği maddeler de ele alındı.

Bu maddelerin kendi içinde hangi takvim önceliği ile Meclis gündemine getirileceği henüz belli değil. Bu biraz da hükümetin kendi içinde yapıp Meclis komisyonlarına sunacağı dosyalara bağlı olacak.

Koalisyon liderlerinin Meclis'e öncelikle getirmeyi kararlaştırdıkları konular ise şunlar:

KHK'lar: İrticacı ve bölücü faaliyete karışan devlet memurlarına uygulanacak disiplin cezaları başta olmak üzere, Kanun Hükmünde Kararname olarak çıkarılan ve Cumhurbaşkanı Sezer tarafından geri çevrilen tasarıların yasa haline getirilmesi. Sezer, Çankaya'daki 29 Ekim davetinde, Meclis'in öncelikle bu konuları ele almasını istemiş, 'madem o kadar acildi, önceliği KHK'lara versinler' demişti.

Ceza Kanunu: Halen Meclis'te bekleyen Türk Ceza Kanunu değişiklikleri hükümetin öncelikleri arasında. Bu değişikliklerle, insan hakları alanında sorun olan ve Avrupa Birliği ile ilişkilerde engel olarak ortaya çıkan idam cezası 312'nci madde gibi konulara da alternatif çözüm bulunabileceğine inanılıyor.

Medeni Kanun: Gündeme getirilmesi beklenen yeni Medeni Kanun ile aile reisliği, boşanma, mal edinme ve miras hukuku gibi konularda kadın hakları genişletiliyor. Kadının çalışması için kocasından izin alma zorunluluğu kaldırılıyor. "Karı" sözcüğü yerine "eş" sözcüğü getiriliyor. Bu konu da Türkiye'nin yasalarını AB yasaları ile uyumlulaştırması çerçevesinde önem taşıyor.

Anayasa değişiklikleri: Meclis Anayasa Uyum Komisyonu'nun iki yıldır devam eden çalışmalarıyla çağın gereklerine göre değiştirilmesi üzerinde parti gruplarının görüş birliği sağladığı yirmiden fazla madde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Sezer, bunlara Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin kısıtlanmasını, ya da aksi durumda, Cumhurbaşkanı'na yasal sorumluluk yüklenmesini öngören maddeler eklenmesini de istiyor.

Yerel yönetimler: Yerel yönetimlere daha çok yönetsel ve parasal özerklik ve buna karşın daha sıkı denetim getirecek şekilde bir Yerel Yönetimler yasa taslağı da öncelikli maddeler arasında. Bu konu da "merkezi otoritenin yerel yönetimlere paylaşılmasını" öngören AB anlayışıyla uyum sağlıyor.

Meclis İçtüzüĞü: Doğrudan Meclis'i ilgilendiren bir konu olmasına karşın, hükümet ortakları Meclis çalışmalarını hızlandırıp etkinliğini artıracak içtüzük değişikliklerinin çıkması yönünde ağırlık koymayı kararlaştırmış bulunuyor. Ancak hangi maddelerin ne yönde değiştirilmesi yönünde tercih kullanılacağı henüz kesinleşmedi.

AB etkisi
Hükümet kaynakları, koalisyon liderlerinin Meclis'in yeni yasama dönemindeki önceliklerini belirledikleri toplantının zamanlamasına dikkat çekiyorlar. Toplantının Türkiye-AB Katılım Ortaklığı belgesinin 8 Kasım'da yayınlanmasından bir gün sonra yapılan 3.5 saatlik bakanlar kurulunun hemen ardından yapılmış olması, Ankara'nın demokratikleşme reformları konusundaki kararlılığını gösterme arzusuyla açıklanıyor.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır