kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Çağdaşlık ışığı
Cumhuriyetin kurucusu Atatürk 62. ölüm yıldönümünde özlemle anıldı. Yaktığı çağdaşlık meşalesini taşıyanlar ilkelerinin izinde olduğunu bir kez daha gösterdiler

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 62'inci yılında dün Anıtkabir'de ve tüm Türkiye'de düzenlenen törenlerle anıldı. Anıtkabir'deki törende Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığındaki devlet erkanı Atatürk'ün kabrini ziyaret ederek çelenk koydular ve manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular.

BÜYÜK KATILIM
Aslanlı Yol'dan yürüyen devlet erkanı, Atatürk'ün kabrine geldikten sonra, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazılı olan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk Cumhurbaşkanı Sezer tarafından mozoleye konuldu. Daha sonra Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te "ti" sesi ve sirenler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından hep birlikte İstiklal Marşı okundu.

Tören nedeniyle alanı dolduran çok sayıda subay, astsubay, Harp Okulu ve Polis Akademisi öğrencisinin göğsünde Atatürk resmi olduğu görüldü. Törene katılan çok sayıda vatandaş ve yurdun çeşitli bölgelerinden gelen öğrenciler de ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk resimleri taşıdılar. Tören sırasında emniyete ait helikopterler de, Anıtkabir üzerinde güvenlik uçuşu yaptılar. Devlet töreninin ardından Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı. Devlet töreni sırasında, Anıtkabir'in kapısında bekleyen binlerce vatandaş, törenin ardından Ata'yı ziyaret etti.

SİYASİLERE ANLAMLI MESAJ
Büyük önder Atatürk ölümünün 62. yılında Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen törenle anıldı. Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Kudret Cengiz, törende yaptığı konuşmada "Cehaletten kurtardığın, batılı birçok kadından önce haklarını tanıdığın bazı Türk kadınları bugün yeniden kapkara çarşafa bürünme çabası içinde ve yüksek tahsil yapma imkanını kazanmış ancak senin kurduğun laik demokratik cumhuriyeti yıkarak yerine teokratik devleti getirmeye özenenlerin sanki üniforması olan türbana bürünmüş genç kızları gördükçe bunları eğitenler adına senden özür diliyoruz Atam" dedi.

Tümgeneral Cengiz, konuşmasının bir bölümünde de siyasileri eleştirdi: "1930'lu yıllarda asırların birikimi ve dini hükümlerini taşıyan dini hukuku (mecelle) cesaret ve kararlılıkla terk ederek çağın en modern hukuk sistemini ülkeye getirmene rağmen, 70 yıldır bu hukuk sistemini çağdaşlaştıramayan, hukuk sisteminde reformu gerçekleştiremeyen, buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti'ni hukuksuzlukla suçlayanlar adına hicap duyuyoruz Atam. Yüce Atatürk rahat uyu! Yüreği vatan, millet ve Atatürk sevgisi ile dolu olan evlatların, kurduğun devletini, çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne taşımayı, 21. yüzyıla Türk damgasını vurmayı, Türk halkının güvenliğini ve ekonomik refah seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedef edinmişler."

'ERBAKAN HAPSE GİRMEZDİ'
FP'li Ertan Yülek 10 kasım nedeniyle yaptığı açıklamada, "Atatürk yaşasaydı Erbakan herhalde hapse girmezdi, başörtüsü sorunu olmaz, ekonomi bu durumda düşmezdi" dedi.

İLKELERIN SONSUZA KADAR YAŞAYACAK
CumhurbaŞkanI Ahmet Necdet Sezer, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: "Yüce Atatürk, aramızdan ayrılışının 62. yılında size olan sonsuz saygımıza, ilke ve devrimlerimize bağlılığımızı, laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatma andımızı yinelemek için huzurundayız. Ulusumuzun gönencini yükseltmek ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Hukukun üstünlüğünü egemen kılarak, insan hakları ve demokratikleşmedeki eksikliklerimizi gidererek, ulusumuza gösterdiğiniz çağdaşlaşma ereğini mutlaka gerçekleştireceğiz. Kurduğunuz Cumhuriyet ve gerçekleştirdiğiniz devrimlerle başlattığınız çağdaşlaşma sürecindeki ışığınız ve gücünüz manevi varlığımız ve ilkelerimizdir. Bu ışık ve güçle laik, demokratik ve çağdaş cumhuriyetimizi, ülke ve ulus bütünlüğümüzü, birlik ve dirliğimizi sonsuza kadar koruyacağız. Büyük Türk ulusu olarak yüksek anınız önünde eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır