kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Elektrik dağıtımında devirler yılsonu tamam
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, elektrik dağıtım ihaleleriyle ilgili, yılsonu itibariyle işlemleri bitmiş olanları devredeceklerini, devri tamamlanmış olan santrallerin dışında kalanların da varlık satışı şeklinde özelleştirilmesi konusunda karar almak üzere konuyu hükümete götüreceklerini belirtti. Ersümer, Destek Reasürans'ta düzenlenen "Türkiye'nin enerji politikasında petrolün yeri" konulu seminerden sonra gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi:

"Sözleşmelerin hemen hemen hepsini imzaladık. Orada beklediğimiz,anayasa değişikliği sonucunda uyum kanunları ve bunların uygulanması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı. Hemen hemen onların da daha önce devirleri, sözleşmeleri imzalananlarla ilgili Bakanlar Kurulu kararınıda çıkardık. Bir problem gözükmüyor. Yılsonu itibariyle işlemleri bitirmiş olanları, devredeceğiz."

THY'nin 2 milyonluk alan vergisini bakanlık istemiyor
Ulaştırma Bakanlığı, THY'nin iç hat yolcu taşıma ücretlerinin artırılmasına ilişkin talebi detaylı olarak incelediğini ve değerlendirdiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, talebin dün resmi bir yazıyla THY Genel Müdürlüğü'ne iletildiği vurgulandı. Yazıda şöyle denildi: "Bilindiği üzere, son tarife bakanlığımızca 1 Haziran 2000 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 17 Mayıs 2000 tarihinde onaylandı. Bakanlığımızca onaylanmadan yürürlüğe konmuş olan bazen vergi, bazen de başka adlar altında müşterilerinizden tahsil ettiğiniz 2 milyon liranın yasal olmadığı, 27 Eylül 2000 tarihli yazımızla genel müdürlüğünüze bildirilmiştir."

Açıklamada, bu konuda yönetim kurulu kararı veya başka bir düzenleme mevcutsa bundan vazgeçilmesi, yasal olmayan 2 milyon lira uygulamasının kaldırılması istendi. Müteakiben tarife talebinin yenilenmesi durumunda da değerlendirme yapılacağı kaydedildi.

Ziraat köylüye, Halk esnafa
Devlet Bakanı Recep Önal, kamu bankalarının özelleştirilmesini süratle tamamlayacaklarını, bu sürenin sadece özel durumu nedeniyle Ziraat Bankası için uzatılmasının sözkonusu olacağını bildirdi. Recep Önal, "Ziraat Bankası'nı köylüye, Halkbank'ı esnaf ve sanatkâra verme niyetimiz var" dedi. Önal, kamu bankaların 20 milyar dolar civarındaki görev zararı stokunun üç yılda tasfiye edileceğini söyledi. "Mevduat sisteminde yanlış olan sınrsız güvencedir" diyen Önal, şöyle konuştu: "Haziran'da güvence 100 milyara indi, yılbaşında 50 milyar olacak. Sistemin yüzde 40'ı kamu bankalarındadır. Bu açıdan bakıldığında mevduatın yüzde 60'ında kısmi, yüzde 40'ında tam güvence var. Kamuların özelleştirilmesini bu haksız rekabetin giderilmesi için savunuyoruz."

1.9 katrilyonluk ek vergi tamam
Plan ve Bütçe Komisyonu, 2001 Bütçesi'nin finansmanında 1.9 katrilyon gelir beklenen ek vergi paketini kabul etti. Ek Vergi Tasarısı düzenlemeleri ve gelir tahmini şöyle:

* Özel İletişim, Özel İşlem Vergileri ile Eğitime Katkı Payı 2002 sonuna kadar devam edecek. Özel İletişim Vergisi'nden 600-700 trilyon, Özel İşlem Vergisi'nden 350 trilyon, özerk kurum hasılatından 350 trilyon gelir bekleniyor. 500-550 trilyon kaynak öngörülen eğitime katkı payı ise 8 yıllık temel eğitim yatırımlarının finansmanında kullanılacak.

* LPG'li araçlara ekstra vergi getirilecek. LPG'li ticari araçlarla, özel araçların Motorlu Taşıtlar ve Taşıt Alım Vergileri farklılaştırılacak. Vergiler, araçların kullanım amaçlarına ve yakıt türüne göre farklılaşabilecek.

* Motorlu Taşıtlar ve Taşıt Alım Vergileri, istenirse Bakanlar Kurulu tarafından, yeniden değerleme oranının yüzde 50'sine kadar ayrıca arttırılabilecek. Ayrıca 2000 cc ve üstündeki araçlardan alınan yüzde 24 Ek Taşıt Alım Vergisi, yüzde 36'ya kadar yükseltilebilecek. Yaklaşık 200 trilyon ilave gelir elde edilecek.

* Deprem bölgesinde satılan ön ödemeli hazır GSM kartları da Özel İletişim Vergisi'ne tabi olacak. Bu bölgedeki yerleşik GSM hatları ise yine Özel İşlem Vergisi'nden muaf tutulacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU

2 katlı otobüste Nescafe keyfi
Bir Clear Channel kuruluşu olan Magic'in İstanbul'da Nescafe reklamıyla kapladığı 11 adet çift katlı otobüste yolculara test etmeleri için Nescafe ikramı yapmaya başladı. Bu yeni uygulamanın, son tüketicisine direkt ulaşmak isteyen diğer şirketler tarafından da ilgi görmesi bekleniyor.

Vergide kredi kartı dönemi
Kadıköy Belediyesi, vergileri kredi kartı ile ödeme kolaylığı getirdi. Hesap İşleri Müdürü Turan Saraloğlu, önceki gün 8 veznede deneme amacıyla başlayan uygulamayı 30 vezneye yaygınlaştırmayı planladıklarını belirtti. Saraloğlu, kredi kartı ile ödeme kolaylığının, emlak vergisi, arsa vergisi, temizlik vergisi gibi vergilerin yanı sıra tüm belediye hizmetlerini kapsayacağını belirtti.

yayına başladı
İnternette yaşam alanı yaratmak amacıyla hazırlanmış Türkiye'nin ilk e-ecosphere portalı porttakal.com, yayına başladı. Porttakal.com, alt portalları şehriye.com, paratoner.com, nektarin.com ve direksiyon.com ile birlikte yenilikçi ve paylaşımcı internet gezginlerini doyuracak bir içeriğe sahip. Porttakal.com, yemek yapmaktan tatil programı hazırlamaya, giyim tarzı belirlemekten yaşam standartlarını geliştirmeye kadar pek çok konuda modern insanın hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Büyük bankalar da kârlarını açıkladı
2000 yılına ilişkin mali tabloları açıklanan İş Bankası yılın ilk 9 ayında kârını geçen yılın aynı dönemine sadece yüzde 18 oranında artırarak 239.1 trilyon lira net kâr elde etti. İş Bankası'nın 9 aylık çalışmasını değerlendiren bankanın Genel Müdürü Ersin Özince, bankaların kâr marjlarının daraldığı mevcut ekonomik ortamda ancak işlem hacimlerini büyüterek eski kârlılıklarını sürdürebileceklerini belirtti. Bunu yapabilmek için bankaların yeterli bir özkaynak büyüklüğüne sahip olması gerektiğini vurgulayan Özince, "Şube ağı da genişletilmeli" dedi. Hisse senetleri İstanbul Borsası'nda işlem gören 7 banka daha 9 aylık döneme ilişkin bağımsız denetimden geçmemiş mali tablolarını açıkladı. Yapı Kredi Bankası, yılın ilk dokuz ayında 238.2 trilyon lira net kâr elde etti. Geçen yıla göre kârını yüzde 179 oranında artıran Yapı Kredi, geçen yıl 109.3 trilyon lira net kâr açıklamıştı. Net kârını açıklayan Şekerbank, aynı dönemde 2.05 trilyon lira, Toprakbank 17.1 trilyon lira, Alternatifbank 6.4 trilyon, Türkiye Kalkınma Bankası 16.9 trilyon lira net kâr elde etti. Özel finans kurumu olan İhlas Finans da 2000'in ilk dokuz ayında 6.5 trilyon lira net kâr açıkladı.

Kentbank'ın yönetimine atama
Kentbank, üst düzey yöneticilerini atadı. Atamalar, bankanın çalışanları arasında gerçekleştirildi. Yeni atamalara göre bankanın Fon Kaynak Yönetimi Bölümü Genel Müdürü Yardımcısı Uğur Gürses, Kentbank yönetim kurulu danışmanlığına, Fon Yönetim Koordinatörü olan Bora Böcügöz, Uğur Gürses'ten boşalan fon kaynak yönetimi bölümü genel müdür yardımcılığına, Muhabir İlişkiler Koodinatörü Nezih Akalan ise dış ilişkiler bölümü genel müdür yardımcılığına terfi ettirildi.

Demirbank'ın notu yükseldi
Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor's, Demirbank'a uzun vade için B+, kısa vade için de B notu verdi. Demirbank, Türk bankaları için verilen en yüksek notu aldıklarını ileri sürdü. Demirbank'tan yapılan açıklamada "Demirbank'a verilen not için bankanın yetenekli yönetimi, pazarda yaratılan iyi marka algılaması, gelişen şube ağı ve bunlar sayesinde Türkiye'nin gelişen ekonomisinden faydalanma imkanı göz önüne alınmıştır. Demirbank diğer büyük bankalardan farklı olarak, finans sektöründe yoğunlaşmış bir grubun içinde yer alan bir bankadır. Bankanın son yıllarda finansal performansı kuvvetlidir. Demirbank'ın sermayesi son 3 yıl içinde 3 katına çıkmış ve Haziran itibariyle 556 milyon doları tutarında bulunan özsermaye ile sermaye yeterlilik oranı yüzde 16 olarak gerçekleşmiştir" denildi.

Uzel Makine de e-ticaret'e başlıyor
Uzel Makina, internet üzerinden Avrupa ülkelerine tarım makinaları pazarlama, satış ve diğer hizmet faaliyetlerinde bulunan İngiltere'de kurulu bulunan Farmec.com şirketine 4 milyon dolarla iştirak edecek. Uzel Makina'nın Farmec.com'daki payı yüzde 36.35 olacak. Farmec.com'un yapacağı sermaye artırımı sonucunda ihraç edilecek 571 adet imtiyazlı hisse senedinin beheri 7 bin dolar bedelle, mevcut ortakların devrettiği rüçhan hakkının kullanılması süretiyle toplam 4 milyon dolara satın alınacak. Uzel Makina'nın Farmec.com ile yaptığı ortaklığın, 2005 yılında internet üzerinden yapacağı faaliyetlerden yüzde 50'lik bir marjla 100 milyon dolar kâr hedefleniyor. Bu ortaklık sonrasında sektördeki toplam satış pazarlama faaliyetlerinin yüzde 35'e ulaşılması öngörülüyor.

TEB ve Citibank başkalarıyla görüşmeyecek
Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile Citibank, işbirliği ve ortaklığa yönelik olarak yalnızca birbiriyle müzakerede bulunma taahhüdünü içeren bir mektup alışverişinde bulundu. TEB'den borsaya gönderilen açıklamada, 28 Ekim'de açıklanan Citibank ile işbirliğini geliştirmeye ve muhtemel bir ortaklığa yönelik müzakereler çerçevesinde, tarafların yalnızca birbiriyle müzakerede bulunma taahhüdü içeren bir mektubunu teati ettikleri belirtildi. Bu yönde bir kararda, daha önce basında yer alan ve Citibank'ın başka bankalarla ilgilendiği, TEB'e de başka taliplerin olduğu yönündeki haberlerinin neden olduğu ifade edildi.

Hazine Turkcell'den ek pay istedi
Hazine, Turkcell'in verdiği çeşitli katma değerli telekomünikasyon servisleri nedeniyle ek pay talebinde bulundu. Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, Hazine'nin önceki gün şirkete ulaşan 2 Kasım tarihli yazısında, Turkcell ile Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan lisans sözleşmesi uyarınca ödenen yüzde 15 Hazine payına esas teşkil eden matraha, Turkcell tarafından verilen çeşitli katma değerli telekomünikasyon servislerinin de dahil edilmesi gerektiği bildirildi. Yazıda, buna göre lisans sözleşmesinin imzalandığı 27 Nisan 1998'den ödemenin yapılacağı güne kadar geçen süre içinde oluşan ek Hazine payının, yasal faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle hesaplanarak ödenmesi istendi.

Tasarrufu artıracak
Kurumsal Yöneticileri Derneği Başkanı Yusuf Ziya Toprak, 'Özel Emeklilik Fonları Yasa Tasarısı'nın' biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ayakları yere basan bir Özel Emeklilik Fonu Yasası ile Türkiye'nin sağlıklı bir ekonomiye kavuşacağını vurgulayan Toprak, şunları söyledi: "Sistemin hayata geçmesiyle uzun vadeli tasarruflar artacak. Bu da ülke kalkınmasına önemli katkı sağlayacak projelerin finansmanına olanak sağlayacak. Türkiye için önemli bir sorun olan işsizlik de bu yolla azalacaktır. Ayrıca sermaye piyasalarının derinleşmesi ve finansal kurumların gelişmesiyle birlikte piyasalar üzerindeki kısa vadeli spekülasyon baskısı azalacak. Bunun doğal sonucu olarak borsaya yönelik yatırımlar önemli hale gelecek. Ayrıca Türkiye ekonomisi üzerinde önemli bir sorun olan kamunun uzun vadeli borçlanmasına katkı da sağlayacak. Böylece borçlanma maliyeti düşecek. Bütün bunlara ek olarak kayıt dışı uygulamaların azaltılmasıyla vergi gelirlerinde de önemli bir artış yaşanacaktır. Bu gelişmeler bizi uzun zamandır beklediğimiz aydınlık günlere götürecektir."

Romanya'daki Türk bankasının borsa işlemi durdu
Romanya Borsası, Bayındır Holding'e ait Banca Turco Romana'nın (BTR) hisse senedi işlemlerini durdurdu. Söz konusu kararın bankada sorunlar olduğu haberleri üzerine alındığı kaydedildi. Bükreş Borsası Genel Müdürü Stere Farmache, bankadan konuyla ilgili açıklama yapmalarını istediklerini belirtti. Bayındır Holding ise BTR'nin tüm çalışanları ve varlıklarıyla ayakta olduğu açıklaması yaptı.

imedya: Mehmet Kutman dedikodusu bizden çıkmadı
Çarşamba günü borsayı yüzde 4.46 düşüren "Mehmet Kutman" dedikodusu konusunda dün imedya.com adlı internet sitesinden bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada "Kutman'ın gözaltına alındığı söylentisi bizim sitemizden çıkmamıştır" denildi. Açıklamada şu sözlere yer verildi: "imedya Com.'u dakika dakika izleyenler bilirler ki, Mehmet Kutman ile ilgili imedya.com da 'Mehmet Kutman tutuklandı' şeklinde hiçbir haber yayınlanmamıştır. Grubumuzun Mehmet Kutman ile hiçbir reklam pazarlığı olmamıştır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır