kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Yeni başkanın gündemi yoğun
Sermaye Piyasası Kurulu'nun yeni yönetimini yoğun bir gündem bekliyor. Öncelikli olarak yapılacaklar Merkez Kayıt Kuruluşu, Vadeli İşlemler ve Aracı Kurumlar Birliği'nin kurulması

Sermaye Piyasası Kurulu'nun yeni başkanı Doğan Cansızlar'ın atanmasına ilişkin karaname Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'in imzasına kaldı. Önceki akşam yapılan liderler zirvesinin ardından atamalarla ilgili kararnameninin Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiği kaydedildi. Yetkililer, Doğan Cansızlar ve diğer kurul üyelerinin atanmasına ilişkin kararın Cumhurbaşkanlığı'nda olduğunu ve kısa sürede onaylanmasının beklendiği belirtti.

2001 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunusu sırasında hazır bulunan Cansızlar ise henüz kesin konuşmaktan kaçınıyor. Meclis'te kutlamaları kabul eden Cansızlar, bir yandan da temkinli davrandı ve "Henüz belli değil, bana ulaşan birşey yok, kararnamenin çıkıp çıkmadığından bilgim yok" dedi.

Oral: İmzaladIk
Maliye Bakanı Sümer Oral, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkanına ilişkin kararnameyi imzaladıklarını söyledi. Oral, yeni başkanın ismi konusundaki açıklamayı ise Başbakan Bülent Ecevit'in yapacağını söyeldi. Oral Doğan Cansızlar'ın SPK yönetimine Hazine'nin adayı olarak girdiğini kaydetti.

SPK'nın yeni yönetimi
Sermaye Piyasası Kurulu'na atanacak üyelerin isimleri ise yavaş yavaş belirlenmeye başladı. Kurulun 7 üyeli yönetimi için dün Ankara kulislerinde 10 adayın ismi geçmeye başladı. Alınan bilgilere göre kurulun yönetimi için şu isimler gündemde:

3 Doğan Cansızlar /Başkan (Hazine adayı), Erdal Batmaz/ (Maliye Bakanlığı adayı), Fatma Kutlay (Hazine adayı), Halil Sarıaslan (TOBB adayı), Nizamettin Temel (BDDK adayı), Sezai Akın (Bankalar Birliği adayı), Ahmet Olgun (Bankalar Birliği adayı), Ahmet Aksoy (BDDK adayı), Hüseyin Erdem (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adayı)

Yeni başkanı neler bekliyor?
SPK'nIn yeni başkanı Doğan Cansızlar'ı birçok konuda önemli ev ödevleri bekliyor. Kurul 25 gündür toplanamadığı için halka arz izinleri ve tebliğ taslaklarının hayata geçirilmesi konusunda gecikmeler oldu. Bunun dışında 4 önemli projenin haya geçirilmesi gerekiyor. İşte Türk sermaye piyasaları için hayati önem taşıyan konular:

* Aracı Kuruluşlar Birliği hala kurulamadı. Yasaya göre bu kurumun Aralık ayında hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu nedenle öncelikle ele alınması bekleniyor.

* SPK Yasası'ndaki Merkezi Kayıt Kuruluşu da bekleyen sorunlar arasında. Bu konuda geçmiş SPK yönetimi ve İMKB arasında anlaşmazlık vardı.

* Muhsin Mengütürk döneminde gündeme gelen Nasdaq'la ortak borsa kurulması projesi Cansızlar'i bekleyen konular arasında.

* Bankaların İzmir'de Eurex'le kurmak istediği vadeli işlemler konusu da yeni başkanı bekleyen bir başka problem.

Cansızlar'ın özgeçmişi
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat ve Maliye Bölümünden mezun olan 1954 doğumlu Cansızlar, ABD'deki Northeastern Üniversity'den 1989 yılında yüksek lisans ve İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Maliye bölümünden bu yıl doktorasını aldı.

Cansızlar 1978'den itibaren sırasıyla maliye müfettişliği, maliye baş müfettişliği, SSK Genel Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Ayrıca 1993-97 yılları arasında dünya bankasınca finanse edilen kamu maliye yönetiminin yeniden yapılandırılması projesinde direktör olarak görev yaptı.

Cansızlar 1997 yılından bu yana Milli Emlak Genel Müdürü olarak görev yapıyor. Evli ve bir çocuk babası olan Cansızlar İngilizce ve Almanca biliyor. Yayınlanmış eserleri ise şöyle: "Finansal Kiralama", "Budgeting in Turkey", "Japonya bütçe sistemi", "Kamu harcamaları rehberi" (Tercüme), "Türkiye'de bütçe sisteminin yeniden yapılanması".

Neler yaptı?
Cansızlar, Bütçe Genel Müdür Yardımcısı olduğu dönemde, Kamu Mali Yönetimi Projesi'nin mimarları arasında yer aldı. Devlet harcamalarının öncelik ve gerekçesi ile kamuoyuna açıklanması, harcamacı kuruluşların talepleri arasında koordinasyon sağlanması, kamu borçlanma gereğinin azaltılması yönünde çalışmalar yapan Cansızlar, Milli Emlak Genel Müdürü olduğu andan itibaren, devlet arazilerinin ülke genelinde taramasını yaptırdı ve kamu gayrimenkullerinin kayda alınması projesini son aşamaya getirdi.

Küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgelerine taksitli arazi satışı, acil destek kapsamındaki az gelişmiş illerde yatırımcıya bedelsiz arazi tahsisi, üniversite kampüslerinda yurt yapmak isteyenlere ücretsiz arazi verilmesi Cansızlar'ın imza attığı projeler olarak dikkati çekti. Bir süredir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Projesi üzerinde çalışan Cansızlar'ın, değerli kamu arazilerinin ekonomiye kazandırılması, arazi ve konut projelerine küçük tasarruf sahiplerinin ortak yapılması yönündeki düşüncelerini önümüzdeki dönemde hayata geçirmesi bekleniyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır