kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Özel emeklilik için teşvik şart'
Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği Başkanı Yusuf Ziya Toprak, özel emeklilik için yeterli vergi teşviğinin sağlanmasının şart olduğunu söyledi

Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği Başkanı Yusuf Ziya Toprak, Özel Emeklilik Fonu'yla ilgili yasanın ayaklarının yere sağlam basması gerektiğini söyleyerek, "Ölü doğan bir yasa, sistemi çok gerilere götürür" dedi. Dernek olarak devleti ikna etmeye çalıştıklarını vurgulayan Toprak, "Son derece yetersiz teşviklerle sistem yürümez. Maliye, yüzde 1-2'lik vergi düşüşü için endişelenmesin. Çünkü, sistem uzun vadede gelirleri hızlı bir şekilde artıracak, var olan işsizliği azaltacaktır" dedi.

Dünyada 'kurumsal yatırımcı' kavramı içinde en büyük bölümü özel emeklilik fonlarının oluşturduğunu söyleyen Toprak, Türkiye'deki kurumsal yatırımcı payının GSMH içindeki oranının yüzde 1.8 ile çok alt sıralarda yer aldığını ifade etti. Toprak, bu oranın Avusturya'da yüzde 25'lere, Yunanistan'da yüzde 22'lere, Portekiz'de yüzde 15'lere yükseldiğine işaret etti.

'GELİRLER ARTAR'
Özel emeklilik sistemlerinin gelişmesi için vergi teşviklerinin getirilmesi gerektiğini belirten Toprak, "İşçi ve işveren katkıları, fon gelirleri ile emeklilikte yapılan ödemelerin kısmen veya tamamen vergi dışı bırakılması sistemi geliştirecek ana etkenler olacaktır. Bu teşvikler, var olan işsizliği azaltırken, vergi gelirlerinde de artışa neden olacaktır" diye konuştu.

Türkiye'deki özel emeklilik fonlarının 'gönüllülük' esasına dayandırılarak yapılandırıldığına dikkat çeken Toprak şunları söyledi:

VERGİ TEŞVİKİ ŞART
"Hem çalışan hem de işveren tarafından ödenen katkı tutarının aylık olarak elde edilen ücretin yüzde 10'una ve asgari ücretin yıllık tutarınını yarısını aşmaması koşuluyla vergi matrahlarından indirime olanak sağlıyor.

Ayrıca 10 yıllık prim ödeyen ve emeklilik hakkı kazanan kişilere yapılan ödemeler daha önce matrahlardan indirilen primler ile toplam prim tutarını aşan bölümü ise menkul sermaye iradı kabul edilişiyle vergilendiriliyor. Dolayısıyla bu teşvikler çercevesinde üzerinde düşünülen sistemin çok başarılı olacağını düşünmüyorum. Başarı için vergi teşviki kesinlikle şart."

Olcay NACAR ERGENÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır