kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
AB'ye girmek için zaman kaybetmeyin
Türkiye'nin Avrupa pazarında çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan İngiltere Ticaret Bakanı Battle, Ankara'nın AB'ye girmek için artık zaman kaybetmemesi gerektiğini söyledi

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı John Battle, geçtiğimiz gün "Britain Turkey 2000 Festivali" kapsamında Çırağan Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin ekonomik durumu ve Avrupa Birliği üyeliği hakkında çok olumlu konuştu. Türkiye'nin İngiltere'nin en önemli hedef piyasalarından biri olduğunu belirten Battle, "İngiltere Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde görmek istiyor. Çünkü nüfusu çok genç ve dinamik bir ülke. Ayrıca birçok alanda kendini geliştirmek için çaba gösteriyor, çok hırslı.

'SİZE YARDIM EDERİZ'
Örneğin, yeni ekonomi paketlerini gündeme getiriyor. Coğrafi konumu da çok önemli. Özellikle de ticaret kapsamında çok önemli yeri olan bir ülke. Kopenhag'da Avrupa Birliği'nin üyelik için şart koştuğu kararlara uyması sanıldığı kadar zor değil. Biraz çaba gerekiyor. Her şey daha hızlı gelişebilir. Çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi hem AB hem de Türkiye ekonomisi açısından çok iyi olacak. 2005'e kadar beklemeye hiç gerek yok. Türkiye'nin yolu artık netleşti" dedi.

Türkiye ve İngiltere arasındaki karşılıklı ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 4 milyar dolar olduğunu söyleyen Battle, bu yıl da yalnızca Ağustos sonuna kadar 3.65 milyar dolarlık bir ticaretin söz konusu olduğunu, yıl sonunda geçtiğimiz yılki rakamın aşılacağını kaydetti.

Türkiye'deki özelleştirme için ise "İngiltere bu konuda size en iyi yardımcı oabilecek ülke. Çünkü biz de aynı süreçten geçtik. Tecrübelerimizi sizinle paylaşabiliriz. Ortak çalışmalar yapmalıyız" diyen Battle, artık Türkiye'nin dış pazarda çok iyi tanındığının altını çizdi.

GENÇLERE DİKKAT
Battle, bazı alanlarda İngiltere ile Türkiye'nin beraber çalışması gerektiğini de söyledi. İngiltere'de son yıllarda gelişen bilgisayar sektörünün gençlerin elinde olduğunu ifade eden İngiltere Ticaret Bakanı, "İngiltere'de çok genç yaşta bir kitle yazılım sektörüne atıldı. Çok üretkenler ve başarılılar. Öğrenci değiş-tokuşu ya da başka yöntemlerle Türkiye'deki gençler de işlenmeli. Çünkü zaten Türkiye'nin nüfusu çok genç. Bu nedenle, bilgisayar alanında çok başarılı olabilir" yorumunu yaptı.

Battle, dünya gündeminde olan Amerika başkanlık seçimleri hakkında ise "Bizim için kimin başkan olacağı pek farketmiyor. Amerika ile her alanda yakın ilişkiler içindeyiz. Bu ilişki çok güçlü ve güvenilir. Bu nedenle ilişkiler bozulacak diye bir korkumuz yok. Ancak yeni başkanın politikasını öğrenmeli, ona göre yeni yollar çizmeliyiz" dedi.

Şebnem ÖZDEMİR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır