kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Özel sektörün AB yol haritası yok
Sık sık devleti AB'ye uyum konusunda geç kalmakla eleştiren özel sektör, kendi yol haritasını oluşturmak için çalışmaya yeni başladı. Özel sektör, Gümrük Birliği ile epey yol alındığını düşünüyor

Özel sektör Avrupa Birliği'ne (AB) uyum konusunda kendine henüz bir yol haritası oluşturamadı. Devleti ağır davranmakla suçlayan özel sektör, AB'ye giden yolda siyasi uyumun dışında nasıl bir çalışma yapılması, ticari kuruluşlar bazında hangi adımların ne zaman atılması gerektiği konusunda geç kalmış görünüyor.

Bu konuda bir takım çalışmalar yürüten özel sektör kuruluşları, henüz yapılması gerekenleri yeni yeni bir takım ilerleme stratejileri oluşturmaya çalışıyor. Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız özel sektör temsilcileri, Türkiye'nin ekonomik anlamda Gümrük Birliği ile birlikte birçok yükümlülüğü yerine getirdiğini belirtiyor. Oysa büyük ölçüde KOBİ'lerden oluşan Türk özel sektöründe, önünde çevre uyum şartlarından, çalışma hayatı standartlarına, muhasebe işlemlerinden ticari işlemlere kadar onlarca uyum çalışması var.

Sosyal şartname
Özel sektörün AB konusundaki en önemli çalışma organlarından İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Şubat ayında açacağı AB Akademisi ile kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarını hızlandırırken, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği de (TÜSİAD) oluşturduğu 25 ayrı çalışma grubu ile sektörleri inceleyerek yapılması gerekenleri çıkarıyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ise iki yıl çalışıp oluşturduğu Sosyal Sorumluluk Şartnamesi'ni İstanbul Sanayi Odası ile birlikte şirketlere götürerek, AB'ye girildikten sonra şirketlerin sorun yaşamamasına çalışıyor.

Özel sektör hazır değil
Prof. Ünal Tekinalp /(İÜ AB Enstitüsü Başkanı)

Uyum sağlama sadece devlete yöneltilmiş değil. Özel sektörün de bu konuda çalışmalarını tamamlaması lazım. Özel sektörün uyum konusunda çok fazla çalışma yaptığı söylenemez. Tenkit ettiği devletin bile çok gerisinde. Neredeyse hiç yol alınmamış. AB'nin çevre şartları var. İleride uyumsuzluk gerekçesi ile Türkiye'de birçok işletme kapatılabilir. Özel sektörün uyumu hem daha maliyetli, hem de zaman alan uygulamalar. Bu sadece bir örnek. Bunun dışında muhasebeden ambalaja, çalışma hayatı standartlarından şirket kurmaya, CE işaretinden şirketlerdeki güvenlik önlemlerine kadar pek çok alan var. AB'nin bir iç pazarı var ve bu pazarda rekabet Türkiye'dekinden çok daha acımasız. Böyle giderse KOBİ'ler başta olmak üzere birçok firma bir hayli zorlanacak.

Gümrük Birliği avantaj
Haluk Tükel /(TÜSİAD Genel Sekreteri)

Gümrük Birliği özel sektörün işini bir hayli kolaylaştırdı. Fikri ve sınai haklar, sınai malların serbest dolaşımı gibi konuları aştık. Biz de 27 çalışma grubu oluşturduk. Bu gruplar sektörler bazında çalışmalarını sürdürüyor ve raporlar hazırlıyor. Daha sonra bu rapor biraraya getirilecek. Ancak henüz ulusal program bile hazırlanmadı. AB müktesebatının 31 alt başlığı ile ilgili mevcut durum nedir? Yapılması gerekenler nelerdir? Hangi kurum bu çalışmaları üstlenecek ve finansmanı nasıl sağlanacak? Bunlar belirlendikten sonra özel sektör de üzerine düşen görevi yapacak. Devlet işe başlamadı ki özel sektör başlasın.

Tekstilci AB'ye hazır
Güngör Keşçi /(TGSD Başkanı)

Gümrük Birliği'nden bu yana 4 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektördeki şirketlerin uyumu için sosyal şartname hazırladık. Bu şartnamede şirketlerin uyması gereken kuralları çıkardık. Çalışmayı İstanbul Sanayi Odası ile birlikte yürütüyoruz. Bu şartname ile işe alma, çalışma saatleri, çocuk işçi çalıştırma, ücretler gibi konular AB standartlarına göre yeniden düzenlendi. Hazırladığımız şartnameyi şirketlere sunuyoruz ve AB'ye girildikten sonra bu kurallar dışında çalışılamayacağını anlatıyoruz. Kabul eden firmalar daha sonra İSO'nun oluşturacağı eksperler kadrosu ile denetlenecek.

AB Akademisi kurduk
Şebnem Oğuz/ (İKV Genel Sekreteri)

Ekonomik boyut da son derece önemli. Artık bir şekilde ekonomik programa odaklanmamız lazım. Avrupa Türkiye'nin ekonomik açıdan çok daha iyi durumda olduğunu söylüyor. Serbest piyasa mekanizması işliyor. Türkiye'nin en büyük avantajı Gümrük Birliği. Birçok yükümlülüğü yerine getirdik. İKV olarak özel sektörü bilgilendirmek için geniş programlı bir AB Akademisi oluşturduk. Şubat 2001'den itibaren başlangıç, orta kademe ve ihtisaslaşma eğitimi verilecek. Tüm sektör temsilcilerinin çalışanları 40 kişilik gruplar halinde eğitilecek. AB entegrasyonu nedir? Bu alanda nelere ihtiyaç duyuyoruz? AB'nin finansman mekanizmaları nelerdir? Bunlardan nasıl yararlanılır? gibi konular anlatılacak. Türkiye'nin topluluk program ve ajanslarına sektörel bazda nasıl üye olunur? Bunları inceliyoruz. 11 ajans ve 23 program var. İncelemelerimiz bitince sektörleri bilgilendireceğiz.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır