kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Seferberlik bütçesi
Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 Bütçesi'nin sunumunda hükümetin misyonunu da açıkladı: "Layık olmadığı enflasyonun altında yıllarca ezilen toplumun, başarı ve güven ruhunu canlandırmalıyız"

2001 Yılı Bütçe Maratonu, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunuşla başladı. Devletin gelir gider yapısında radikal bir değişimi yaratacak bütçenin, Oral'ın değimiyle "layık olmadığı enflasyonun altında yıllarca ezilmiş toplumun, başarı ve güven ruhunu canlandırma" gibi bir misyonu da bulunuyor. Türkiye bu adımla ekonomisini altüst eden bütçe açığını yüzde 70 oranında daraltmayı hedefliyor.

Dün bütçeyi sunan Sümer Oral, "2001 yılı, kronik hale gelmiş yüksek enflasyonun ve kamu kesimi açıklarının düşürülmesi konusundaki kararlılığımızın devam ettiği bir yıl olacaktır" dedi.

Vergi duyarlılığı
Harcamalara gösterilen özenin 2001 yılında da kararlılıkla sürdürüleceğini belirten Oral, "Toplum, ödediği verginin nasıl kullanıldığına haklı olarak büyük duyarlılık göstermektedir. Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde israfa kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi.

Yeterli ödeneği olmayan yatırım projelerinin başlatılmasına bu yıl da izin verilmeyeceğini anlatan Oral, "Kamu kaynaklarının akılcı kullanımı yönünde izlenen tutum titizlikle sürdürülecektir" diye konuştu.

Oral, konuşmasında, yükselen petrol fiyatlarının 2000 yılı enflasyon hedefinde sapmaya yol açtığını belirterek, "Yılsonu için hedeflediğimiz seviyeye birkaç ay gecikmeli olarak ulaşılacaktır" dedi.

Maaşlara reel artış
2001 yılı ocak ayında memur maaşlarında ortalama yüzde 10 artış sağlanacağını açıklayan ve maaşlara, enflasyonun üstünde artış yapmaya devam edeceklerini belirten Oral, "Enflasyon öngörülerindeki sapmanın doğrudan doğruya maaş artışına dönüştürülmesine imkan veren model, önümüzdeki yıl da sürdürülecektir" dedi.

Kayıtdışı ekonominin önlenmesi amacıyla yoğun denetimlere ağırlık verdiklerini anlatan Oral, 1997'de yüzde 28 olan vergi kaçağının 1999'da yüzde 44.7'ye yükseldiğini belirtti.

Oral 17 Ağustos depreminden sonra Eylül 2000'e kadar 1 katrilyon 499 trilyon liralık harcama yapıldığını da kaydetti.

Banka birleşmelerine teşvik
BanklarIn birleşmelerini kolaylaştırmak için gereken vergi teşviği, ek önemler paketine eklenerek kabul edildi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve ek önemler olarak anılan yasa tasarısında, Kurumlar Vergisi Kanunu'na geçici madde kondu ve banka devirlerinden doğan kazanç vergiden istisna edildi.

Buna göre Türkiye'de faaliyet gösteren bir banka, başka bir banka ile birleşirse, devirden ortaya çıkan kazanç her türlü vergiden muaf tutulacak. Fon bünyesindeki bankaların birleştirilmeleri, aktiflerinin devirleri de aynı vergi kolaylığından yararlanacak. Zarardaki bir bankayı satın alan karlı banka, sözkonusu zararı 5 yıl içinde kendi karına mahsup edebilecek ve ayrıca vergi ödemeyecek. Maliye Bakanı Sümer Oral, bu maddenin bankaların mali yapısını güçlendirmeye yönelik olduğunu belirterek, "Bundan bir vergi kaybı doğmuyacak" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır