kapat

11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
İnşaatta Ceylan krizi
İsrail'in, holdingle yaptığı Gurion Havaalanı terminal binası anlaşmasını iptal etmesi iki ülke arasında krize neden oldu

Bank Kapital'in Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesinin ardından Ceylan Holding'in inşaat şirketi Ceylan İnşaat'ın yurtdışında üstlendiği projeler bir bir iptal ediliyor. Bulgaristan hükümetinin, holdingin ülkede yürüttüğü 600 milyon dolarlık işlerin iptalini istemesinin ardından İsrail hükümeti de harekete geçti.

1998'de İsrail Ulaştırma Bakanlığı'nın açmış olduğu Ben Gurion Havaalanı'nın yeni terminal ihalesini kazanan ve inşaata devam eden Ceylan Holding'in kontratı İsrail tarafından iptal edildi. Bankaya el konulmasının ardından Ceylan Holding'in mal varlıklarına ihtiyati tedbir konulması nedeniyle ihale anlaşmasını iptal ettiklerini açıklayan Ben Gurion Havaalanı İdaresi, Ceylan Holding'e bir süre önce ödediği 2 milyon dolar (yaklaşık 1.4 trilyon lira) avansın peşine düştü.

Görüşmeler hızlandı
Ceylan İnşaat'ın, Tel Aviv'de yaptığı havaalanı projesinin iptal edilmesi, Türkiye ile İsrail hükümetleri arasında krize neden oldu. İki ülke dışişleri bakanlıkları, İsrail ile Türkiye arasında son derece iyi durumda olan ekonomik ve siyasi ilişkilerin iptal sonucu zarar görmemesi için yoğun çaba sarfediyor. Projenin Tel Aviv ayağından sorumlu Airport Authority şirketinden bir yetkili, "Türk devletinin Ceylan Holding'e ait şirketlere el koyması, ihaleyi iptal etmemize neden oldu. Bu iptal, bizi de sıkıntıya soktu. Çünkü 2002 Haziran'ında açılması planlanan yeni terminal, bu durumda yetişmeyebilir."

Bulgaristan da projeleri istemiyor
Bulgarİstan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Evgeniy Tchatchev, geçtiğimiz günlerde geldiği Türkiye'de Bulgaristan Başbakanı Ivan Kostov'un, Ceylan İnşaat'ın bu ülkede yaptığı işleri bir başka Türk firmasının üstlenmesini isteyen bir mektubunu Türk tarafına ilettiklerini bildirmişti.

İki ülke arasında 1998 yılında imzalanan bir anlaşma gereği, Ceylan İnşaat'ın Bulgaristan'da üstlendiği 600 milyon dolar civarındaki Yukarı Arda santral inşaatında finansman, Türk tarafınca sağlanacaktı. Buna karşılık Bulgaristan, Türkiye'ye elektrik verecekti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır