kapat

CUMARTESİ EKİ
11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Türk yönetmenin Amerika çıkarması
Ömer Kavur'un beş filmi ABD'de özel bir etkinlikte gösterildi ve eleştirmenlerin beğenisini topladı. Ünlü yönetmenin yeni filmi "Melekler Evi" yakında gösterimde

Tanınmış yönetmenimiz Ömer Kavur Amerika'da başarılı bir hafta geçirdi. New York'taki Türk-Amerikan Derneği'nin girişimiyle, Anthology Film Archives ve New York MayFest komitesi adlı kuruluşlar tarafından düzenlenen Ömer Kavur gösterisinde sanatçının beş filmi ikişer kez gösterildi, ayrıca sineması üzerine bir panel düzenlendi.

Kavur'un "Yusuf ile Kenan", "Anayurt Oteli", "Gece Yolculuğu", "Gizli Yüz" ve "Akrebin Yolculuğu" filmlerinin yer aldığı gösteri için hazınlanan katalogun adı "Ömer Kavur: Sinemasal Zamanın Heykeltraşı". Amerikalı sinema tarihçisi ve eleştirmeni Robert A. Haller, Kavur için yazdığı yazıda, sanatçının filmlerini teker teker ele alarak ona övgülerde bulundu. Haller, Kavur'u New York'un ünlü MayFest- Mayıs Festivali'nde gösterilen "Akrebin Yolculuğu"

ile tanımış. Bu filme hayran olmuş ve onu Amerikalı sinemaseverlere tanıtmayı kafasına koymuş. Haller şöyle diyor¼: "Kavur'un zaman karşısındaki büyülenmesi Alain Resnais'ninkine benziyor. Ama Resnais'nin karakterleri hep unutmaktan korkarlar. Oysa Kavur'un kişileri sürekli hatırlıyor. Ve 'Akrebin Yolculuğu'nun kahramanı Kerem, günlüğüne 'duygular asla ölmez' diye yazıyor".

MayFest yürütme kurulunda bulunan üç Türk; Nur Emirgil, Ayda Erbal ve Mevlut Akkaya olayın gerçekleşmesi için çok çalışmışlar. Kavur'u tanıtmak için ortak olarak yazdıkları yazıda şöyle diyorlar: "Sartre'ın şöyle dediği söylenir; eşyalar aynen göründükleri gibidirler ve artlarında hiçbir şey yoktur... Oysa Kavur sanki bunun tersini kanıtlamaya çalışıyor ve nesneler, zaman, rüyalar ve tüm bunların ardındakiler üzerinde özellikle duruyor."

New York'ta büyük ilgiyle karşılanan toplu-gösteri için Ömer Kavur da bizzat New York'a gitti. Medyada olumlu yankılar yapan gösteri, böylece önemli bir Türk sanatçısı için Batı'da düzelenen sayılı etkinliklerden biri olarak dikkat çekiyor. Ömer Kavur'un filmleri daha önce de Cannes ve Venedik başta olmak üzere önemli festivallere katılmış ve başta Portekiz'deki Troya gibi kimi festivaller, onun tüm filmlerini programlarına almışlardı.

YERLİ KARA MİZAH
Ömer Kavur'un son filmine gelince: 12. çalışması olan "Melekler Evi", çok yakında gösterime girecek. "Akrebin Yolculuğu"ndan beri üç yıldır sessiz kalan Kavur, bu filmini bir "Türk usulü kara film" olarak niteliyor ve "şiddet içeren bir tutku ve aşk öyküsü" diye tanımlıyor.

Kavur'un yazar Feride Çiçekoğlu'yla birlikte yıllardır üzerinde çalıştığı hikâye, genç yazar Erol Hizarcı'nın da katılmasıyla son şeklini almış. Eurimages destekli bu Türk-Macar-Romen ortak-yapımı, yedi hafta boyunca Şanlıurfa, Bitlis, Tatvan, Ahlat ve Van'da yapılan çekimlerle tamamlandı.

Başrollerini Talat Bulut, Hande Ataizi, Aytaç Arman ve Macit Koper'in paylaştıkları film, Antalya'da "Güle Güle"nin ardından ikinci seçilmiş, ayrıca Talat Bulut'a oyunculuk, Ali Utku'ya görüntü ve Cahit Berkay'a müzik olarak toplam dört ödül kazanmıştı...


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır