kapat

CUMARTESİ EKİ
11.11.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Aradığın neyse yaşadığın yerde
Aborijinler'den 'Bir Çift Yürek'le sesini dünyaya duyuran yazar Marlo Morgan

Tüm dünyada ve Türkiye'de yayımlandığında uzun süre en çok satanlar listelerinden inmeyen "Bir Çift Yürek" ve "Sonsuzluğun Mesajı" kitaplarının yazarı Marlo Morgan TÜYAP Kitap Fuarı nedeniyle Türkiye'de. Morgan bu kitaplarında, Avustralya'nın gerçek yerlileri olan Aborijinleri ve onlarla birlikte yaptığı bir çöl yolculuğunu kaleme almıştı. Bu yolculuk için yazar, tüm eşyalarından, kıyafetlerinden vazgeçmiş, yeri gelince böcek bile yemişti. Ama sonunda arınmış bir ruha kavuşmuş ve dünyaya bambaşka bir gözle bakmayı öğrenmiş ve bunu da kitapları ile bize aktarmıştı.

* Aborijinlerle nasıl karşılaştınız ve kitabınızda anlattığınız yolculuk nasıl başladı?

Avustralya'ya beş yıllığına yaşamak için gitmiştim ve orada sağlık uzmanı olarak çalışıyordum. Bir gün ölmek üzere olan bir Aborijin geldi ve böylece onlardan haberdar oldum. Daha önce onlar hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Sonra 20'li yaşlardaki Aborijinleri bir araya getirerek, daha iyi yaşamaları için çalışmaya başladım. Vizemin bitmesine altı ay kala beni aradılar ve buluşmak istediler, çok sevindim. Bana çiçek verecekler sandım ama hiç de öyle olmadı ve ilk kitabımda anlattığım, çölde bir öğrenme yolculuğuna çıkardılar beni.

* Onlara daha iyi bir hayat sunmak istemenizde Batılı bir misyoner tavrı var mıydı?

Evet. ABD'de uzun yıllar zenci çocuklar ve gençleri uyuşturucu ve suçtan uzak tutmak için çalışmıştım. Bu nedenle Aborijinlere de yardım edebileceğimi düşündüm.

* Döndükten sonra sizde ne gibi değişiklikler oldu?

Önceden pahalı elbiseler giyerdim ama artık uzun süre kullanabileceğim daha sonra da başkalarına aktarabileceğim giysileri tercih ediyorum. Çok fazla takı, mücevher alırdım, şu an ise bakmaktan zevk duyuyorum ama almıyorum. Uçakların çevreyi kirlettiğini düşünüyorum. Çevre bilincim çok kuvvetlendi.

* Yemek alışkanlığınız değişti mi?

Çok değişti. Çöl yolculuğunu yapmadan önce bir sağlıkçı olduğumdan gıdalarıma çok dikkat ederdim. Asla içinde kimyasal maddeler olan besinler, şeker, kahve kullanmazdım. Ama çölde önüme çıkan her şeyi yemek zorunda kaldım. Artık yediklerimi bana getireni ve pişireni kutsuyorum.

* "Bir Çift Yürek" Türkiye'de bir Batı eleştirisi olarak algılandı. Batı medeniyetine bakışınız ne?

Kitapta anlattıklarım bir başkaldırı değil, bunlarla insanların gözlerinin açılmasını ve uyanmalarını istedim. Otomobiller iyidir ama uzun mesafeyi çok daha az benzin harcayarak giden otomobiller yapılmalı. Ama politika ve politikacılar buna izin vermiyor. Çünkü bunun arkasında petrol var ve bu da para demek. Zengin olmak kötü bir şey değil ama o para kazanılırken bir başkası acı çekmesin. Dürüst yaşayalım.

* Türkiye'ye ve buradaki okurlarınıza bir mesajınız var mı?

Yaşam, nasıl görünürse görünsün, her gün daha iyiye gidiyor. Çünkü gençler savaşmak istemiyor. Tanrı, gökler gençlerden razı olsun!

* Yaşadığınız bu tecrübeyi başkalarına tavsiye eder misiniz?

Hayır. Benim yolum senin yolun değil. Dersler aynı olabilir ama öğretmenler hep farklı olacaktır. Herkesin bir hikayesi var. Benim hikayem buydu. Kendi hikayenizi bulmak için illa bir seyahate, yolculuğa ihtiyacınız yok. Aradığınız neyse, her şey yaşadığın yerde var.

Buket Aşçı


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır