kapat

23.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk ceza, ilk Şok
17 Ağustos depreminde 20 kişiye mezar olan apartmanın müteahhidine 4 yıl hapis, 40 milyon lira para cezası verildi, indirimlerden sonra yatacağı süre ise 19 ay 6 güne düştü

17 Ağustos depremi sonrası müteahhitler hakkında açılan davalardan ilki sonuçlandı. Verilen cezanın düşüklüğü depremzedeleri isyan ettirdi. Yalova Hacımehmet Ovası'nda 20 kişiye mezar olan Pelit Apartmanı'nın müteahhidi Kemal Uzun 4 yıl hapis, 40 milyon lira para cezası, binanın teknik uygulama sorumlusu Mehmet Nuray Tozlu 3 yıl hapis, 30 milyon lira para, müteahhidin eşi ve kooperatif yöneticisi Şükran Uzun da 1 yıl hapis, 10 milyon lira para cezası aldı.

Mahkemenin kararına göre Kemal Uzun 19 ay 6 gün, Mehmet Nuray Tozlu 14 ay 12 gün, Şükran Uzun ise 4 ay 24 gün hapis yatacak. Sanıkların yatacakları hapis cezasından daha önce cezaevinde bulundukları 45 günlük süre düşülecek.

142 DAVA SIRADA
Dünkü duruşmada, depreme yaklaşık 3 bin kurban veren Yalova'da 17 Ağustos sonrası 360 sanık hakkında açılan toplam 142 davadan ilki sonuçlanmış oldu. Pelit Apartmanı'nın müteahhidi, teknik sorumlusu ve yöneticisinin yargılandığı karar duruşmasına sanıklardan hiçbiri katılmazken depremzede yakınları salondaydı. 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıkların avukatları, davaya konu olan binanın bulunduğu bölgede zeminin sağlam olmadığının belediyenin yaptırdığı araştırma sonucu belgelendiğini, ancak bu raporun dikkate alınmadığını belirterek müvekkillerinin beraatlerini istedi. Hakim Ömer Hançerlioğlu ise sanıkların yaptığı bir başka binanın da depremde çöktüğünü hatırlattı. Mahkeme kararını açıklayan Hançerlioğlu, sanıkların tedbirsiz ve dikkatsiz iş yapıp birden fazla kişinin ölümüne neden olduklarını söyledi.

DEPREMZEDE İSYANDA
Depremzede ise mahkemeden çıkan cezaya isyan etti. Pelit Apartmanı'nda doktor oğlunu ve gelinini kaybeden Gülten Polat, "Oğlum Gürol daha bir yıllık evliydi. Gelinim Beyhan'la bu sorumsuzlar yüzünden can verdi. Onların hesabını kim verecek. Siyasetçiler kendilerini kurtarmak için 312. maddeyle uğraşacaklarına önce bu kanunlara baksınlar" diye bağırdı.

Parası olmadığı için avukat tutamayan baba Haydar Polat da "Ben bir memur maaşıyla 5 çocuk büyüttüm. Hepsi de okudu. Gürsel doktor oldu. Çok zor günler geçirdik. Şimdi oğlumun ölümüne neden olan insanlar avukatlarıyla haklı çıkmaya çalışıyorlar. Benim avukatım yok. Devlet nerede, niye bana bir avukat vermiyor. Bu mu adalet" diyerek feryat etti.

Emekli öğretmen olan Müteahhit Kemal Uzun, kooperatif yöneticisi olan eşi Şükran Uzun ve teknik uygulama sorumlusu Mehmet Nuray Tozlu'nun depremin ardından 3 ay saklandıkları, teslim olduktan sonra da 45 gün hapis yatıp ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Burhan KAZMALI-Yusuf DEMİR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır