kapat

19.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Boeing'den Bolu'ya okul
Bolu'da Boeing tarafından yaptırılan 21 derslikli İnk”lap İlköğretim Okulu, dün törenle öğretime açıldı. Boeing firması temsilcisi Philip Nuber, global bir şirket olarak toplumsal destek çalışmaları konusunda sorumlu olduklarını düşündüklerini söyledi. Okul, 150 bin dolara mal oldu.

Kamuran ALAGÖZOĞLU

3'üncü GSM'e KDV engeli
Maliye Bakanlığı, İş Bankası ile Telecom Italia'nın oluşturduğu konsorsiyum tarafından kazanılan üçüncü GSM için sözleşmenin KDV tahsilatı yapılmadan imzalanmamasını istedi. Maliye, geçen hafta Ulaştırma Bakanlığı'na bu konuda yazı yazdı.

Arthur Andersen'a yeni ortaklar
Danışmanlık şirketi Arthur Andersen, 2 yeni uluslararası ve 5 yerel ortakla güçlenmesini sürdürüyor. Bu yıl Arthur Andersen Türkiye'den Ethem Kutucular ve Fuat Öksüz international partner, A. Feridun Güngör, Selim Elhadef, Ertan Ayhan, M. Murat Menilik ve Metin Canoğulları yerel partner oldu.

Kağıt ürünlerine % 2.3 zam
Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları (SEKA) Genel Müdürlüğü, bazı kağıt ve karton çeşitlerinin fiyatına yüzde 2.3 oranında zam yaptı. Gazete kağıdı ise zam kapsamı dışında tutuldu. SEKA'dan yapılan açıklamada, yeni fiyattan satışlara 16 Eylül Cumartesi günü itibariyle başlandığı kaydedildi.

4. GSM sözleşmesi parafe edildi
UlaŞtIrma Bakanlığı ile Türk Telekom arasında 4. GSM sözleşmesi parafe edildi. GSM 1800 ihalesinde İş Bankası-Telecom İtalia ortaklığının verdiği 2 milyar 525 milyon dolar karşılığı GSM operatörü olan Türk Telekom ile Ulaştırma Bakanlığı, sözleşmenin parafe işlemini yaptı.

İnsanın yapısı CD üzerinde
İnsanIn DNA haritası CD üzerine kaydedildi. Financial Times'ın haberine göre ABD'li Wellcome Trust's Sanger adlı bir biyoteknoloji şirketi, insanın yapısal şifresini içeren bilgileri bir CD üzerinde topladı. Şirket bununla da yetinmeyip insanın biyolojik hayat hikayesinin kayıtlı olduğu CD'yi basın kuruluşlarına satılmak üzere dağıttı. Uzmanlar, şirketin bu davranışı, DNA bilgisinin birkaç şirketin monopolünde kalmasını önlemek için yaptığını düşünüyor. Geçtiğimiz aylarda insanın gen haritasının çözümlendiğinin açıklanması dünya kamuoyunda büyük ilgiyle karşılanmıştı.

Yakında ABD'de yayınlanacak aylık politika ve magazin dergileri ile birlikte satışa sunulacak olan CD'nin üzerinde insana insan özelliği veren 3 milyar DNA'nın kimyasal şifreleri bulunuyor. Ayrıca deşifre edilmiş 23 kromozom ve 10 bin genin bilgisi de bu CD üzerinde mevcut. Wellcome Trust's Sanger'in projesi bilgisayarcıları da yeni arayışlara yöneltti. Normal bir kayıt işlemi ile bu denli çok sayıda veriyi CD ortamına sığdırmanın mümkün olmadığını bilen uzmanlar proje için özel bir sıkıştırma programı hazırladılar. Bu projeyle insanın DNA yapısı ile ilgili bilgiler sır olmaktan çıkacak.

TEB Google'la anlaştı
TEB İletişim, kendisine iş ortağı olarak dünyanın en büyük isimlerinden Google'ı seçti. İmzalanan anlaşma doğrultusunda, TEB İletişim'in yılsonuna kadar açılacak portallarında, internet üzerinde arama Google teknolojisiyle yapılacak.

Nestle'den üç yeni lezzet
Nestle'nİn geleneksel Napoliten çikolatası üç değişik ambalajı ve yedi farklı lezzetiyle tüketicilerin beğenisine sunuldu. Nestle Ticaret Müdürü Ian Bailey, ekonomide yaşanan zorluklara rağmen satışlarını yüzde 20'nin üzerinde artırdıklarını söyledi.

Assan, Essen Fuarı'nda
Alüminyum sektörünün en gözde fuarı, 20-22 Eylül arasında Almanya'nın Essen şehrinde kapılarını ziyaretçilere açacak. 35 ülkeden 475'in üzerinde katılımcıynın katıldığı fuarda Assan, 100 metrekarelik standda ürünlerini sergileyecek.

Demirbank Romanya'ya borç bulacak
Demirbank, 1997'den bu yana ilk kez dış borçlanmaya gidecek olan Romanya'ya dış finansman sağlayacak. Demirbank'ın lider olacağı konsorsiyumda Almanya ve Yunanistan bankaları da yer alacak. Dünya finans piyasalarına 150 milyon Euro olarak ihraç edilen Romen Eurobond'u üç yıl vade ve yüzde 11 kupon faizi ile işlem görüyor. Demirbank'ın Romen Eurobond'unu ihraç etmesinin, Türkiye için bir ilki işaret ettiği belirtiliyor. Eurobond'ları ihraç eden ülkeler, uluslararası yaygın bir ağa sahip, etkin pazarlama gücü olan saygın kurumları tercih ediyor.

Süreyya Meydanoğlu Oyak Bank'ta
Oyak Bank'ın Genel Müdür Yardımcılığı'na Ahmet Süreyya Meydanoğlu atandı. Bankacılık ve finans sektöründe 20 yılı aşkın süredir çalışan Meydanoğlu, iş yaşamına 1976 yılında Genel Kurmay Başkanlığı OBİM'de başladı. 1978'de Netaş'ta finans ve muhasebe elamanı olarak çalışan Meydanoğlu, 1980-85 yılları arasında Citibank İstanbul'da Hazine Departmanı Grup Müdürü olarak görev yaptı. Daha sonra çeşitli finans kuruluşlarında çalışan Meydanoğlu, en son Citibank Doğu Avrupa Eğitim Merkezi'nde ve Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak hizmet verdi.

Pamukbank'ın spor etkinliği
Pamukbank, yoğun iş ortamında çalışan personeline iş stresini azaltacak ve motivasyon sağlayacak spor organizasyonu yaptı. Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ ve bankanın reklam filmlerinde oynayan sanatçı Şener Şen'in de katıldığı 'Sporla buluşalım 2000' adlı organizasyona yaklaşık bin Pamukbank çalışanı ve ailesi katıldı. Emirdağ, "Bu büyük aile hep birlikte gelenekselleşen yeni bir aktifiteye imza attı" dedi. Etkinlik, Küçükyalı-Gülsuyu sahil yolunda yaklaşık 3.5 kilometrelik parkurnda özel bir koşu alanı oluşturularak yapıldı.

Japonya'da dev sigorta birleşmesi
Japonya'nın üç büyük sigorta şirketi birleşerek Japon piyasasında rekabet tehditlerini atlatmayı amaçlıyor. Japonya'nın hayat sigortası dışındaki en büyük sigorta şirketi olan Tokia Marine and Fira Insurance ülkenin beşinci büyük hayat sigortası şirketi Asahi Mutual Liga ve orta büyüklükteti kaza sigortası şirketi Nichido Fıre&Marine birleşmeyi planladıklarını açıkladı. Birleşmeyle, 177.4 milyar dolarlık şirket ortaya çıktı.

İslami bankalardan reyting şirketi
İslam Kalkınma Bankası (IDB) önderliğindeki islami bankaların, reyting (kredi derecelendirme) şirketi kuracakları bildirildi. Bahreyn İslam Bankası yöneticilerinden Abdüllatif Abdüllahim Janahi, üç ay içinde kuracakları reyting şirketinin, İslami esaslara göre faaliyet gösteren bankaların kurallarına uygun çalışacağını ve gelecek yılbaşında faaliyete geçeceğini açıkladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır