kapat

19.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bankazede borsacıya yargı yolu açık
Yaşarbank ve Esbank'ta hisselerine el konulan borsa yatırımcıları, bilgiyi saklama ve çarpıtmak iddiasıyla Hazine'ye dava açabilecek

Yönetİmİne devlet tarafından el konulan Yaşarbank ve Esbank'ta mağdur olan borsa yatırımcısına yargı yolu açık. Her iki bankada hisselerine el konulan toplam 22 bin 219 yatırımcı, halka açık şirkette ait bilgiyi saklamak ve çarpıtmaktan dolayı Hazine aleyhinde yargı yoluna gidebilecek. Hukukçular, pula dönüşen 18.5 milyon dolarlık hisse için, konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının iptali konusunda da yargı yolunun açık olduğunu söylüyor.

Yatırımcıların açacağı davalarda en büyük dayanakları ise halka açık olan Yaşarbank ve Esbank'ın gerçekte zarar etmelerine karşın, borsaya kâr ettiklerini gösteren bilançolar yollamaları.

Konuyla ilgili tek en somut örneklerden biri ise Yaşarbank hisse senetlerine borsada yatırım yapan Erkan Acar isimli bir yatırımcının bir süre önce Danıştay'da Hazine Müsteşarlığı aleyhine açtığı dava. Hazine'ne bu davada ilginç bir savunma yaptı. Hazine avukatları Yaşarbank'ın el konulma tarihindeki zararının 531 trilyon liraya ulaştığını belirtti.

KANUN SORUMLU TUTUYOR
Zararın özsermayeyi geçtiği ve mali sistemin istikrarını temin için bankanın tüm hisselerine el konulduğu kayedidildi. Ancak bankaya el konulmadan 2 ay önce borsaya yollanan 9 aylık bilançoda Yaşarbank'ın 7.1 trilyon lira kârı vardı. Bu da yatırımcının eksik bilgilendirilmesi konusun gündeme getirdi.

Sermaye Piyasası Mevzuatı, yatırımcının eksik ve yanlış bilgilendirilmesinden dolayı bağımsız denetim kuruluşları ve şirketleri sorumlu tutuyor. Ancak denetim konusunda SPK'nın da sorumluluğu var. Bu da yatırımcının SPK'ya da dava açmasını gündeme getirebilecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır