kapat

19.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Piyasaları Nasdaq vuruyor
Faizin yükselişinde ve borsanın düşüşünde dış unsurların etkisine dikkat çeken Erçel, IMF toplantısından çıkacak olumlu mesajlarla piyasaların yumuşayacağı görüşünde

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, son faiz yükselişinin ve borsa düşüşünün geçici olduğunu ve yurtiçi etkenlerden daha çok dış etkenlere bağlı geliştiğini söyledi. "Orkestranın senfoniye hep beraber başlaması ve hep birlikte bitirmesi önemlidir. Araya kimse bakmasın" diyen Gazi Erçel, IMF-Dünya Bankası'nın Prag'da bu hafta sonu başlayacak toplantısında uluslararası piyasaları yumuşatıcı kararların ve mesajların çıkmasını beklediğini söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Gazi Erçel şöyle konuştu:

"Uluslararası fon yöneticileri emerging market'lerden çıkmaya çalışıyor. Uluslararası sermaye doğrudan yabancı sermaye olarak şekillenmeye çalışıyor. Sermaye piyasalarına yatırım yapanlar da özellikle Nasdaq Endeksi'ni baz ve örnek alıyor. Bu piyasadaki oynamalar karşısında fon yöneticileri likit kalmayı tercih ediyor. Bu eğilim ABD dışındaki diğer piyasaları ve özellikle bizim gibi gelişmekte olan piyasaları etkiliyor.

LİKİT KALMA İSTEĞİ
Onlar likit kalmaya çalıştıkça bizim gibi ülkelerden para çıkışı oluyor. Türkiye'den para çıkışı iki alandan gerçekleşiyor. Biri para piyasasından biri de borsadan. Sonuçta bu döviz talebi yaratıyor. Döviz talebi artınca da faiz yükseliyor. Dolayısıyla borsa hem faiz yükselişinin hem de doğrudan yabancı çıkışının baskısı altında kalıyor. Borsanın likiditesi azalıyor."

Uluslararası sermayenin sadece Nasdaq Endeksi'ndeki oynamalar ve düşüşlerden değil, petrol fiyatlarının yükselmesinden, doların çıkışından ve buna karşılık euronun düşüşünden de olumsuz etkilendiğini kaydeden Gazi Erçel, "Yaşadığımız global krizden dolayı artık piyasalar bu gelişmeler karşısında riske iyice önem vermeye başladı. Riski ve belirsizlikleri fazla görünce de likit kalmaya başlıyorlar. Böyle olunca diğer ülkelerdeki faizler ve piyasalar bundan etkileniyor. Bu durum karşısında hep beraber hassas olmamız lazım" dedi.

Bu anlamda piyasalardaki gelişmelerin dünyadaki gelişmelere bağlı olduğunu kaydenen Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, "Bu hafta sonunda Prag'da başlayacak IMF-Dünya Bankası toplantılarından olumlu açıklamalar çıkacak. Piyasaların ondan sonra yumuşayacağını tahmin ediyorum" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır