kapat

19.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Petrol faturası 2.9 milyar $
Schroder Salomon Smith Barney'e göre, varil başına 10 dolarlık artış Türkiye'nin dış ticaretinde 2.9 milyar dolar maliyet getirdi

Schroder Salomon Smith Barney, petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle, varil başına 10 dolarlık artışın, Türkiye'nin dış ticaret dengesinde 2.9 milyar dolarlık bir maliyet getirdiğini belirtti.

Yatırım bankasının analizine göre, petrol fiyatlarının varil başına ortalama 10 dolar yükselmesi nedeniyle, petrol ihraç eden ülkeler dışındaki gelişmekte olan ülkeler zarar gördüler.

Schroder Salomon Smith Barney'ye göre, Türkiye ve Macaristan gibi esnek olmayan döviz çıpası rejimi uygulayan ülkeler dışında esnek döviz kuru politikası uygulayan ülkeler ise dış ticaret dengesini düzenleyebilmek açısından petrol krizinde önemli bir ayarlama imkanına sahip bulunuyorlar.

Bu arada analizde, Türkiye'nin gelecek yıl uygulanan program çerçevesinde önemli bir aşamaya gireceği vurgulanırken, halen uygulanmakta olan önceden ilan edilmiş döviz kuru rejiminden, Temmuz 2001'de, döviz kurunu bir "band içinde" esnek bırakmayı amaçlayan yeni bir rejime geçeceği kaydedildi. Yeni rejimin, enflasyon hedeflemesi sistemine geçişe imkan verecek bir rejim olduğunun vurgulandığı analizde, fakat bununla ilgili önemli detayların henüz belli olmadığı ifade edildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır