kapat

19.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
banner
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mark'a yatıranlar yandı
Mark bu yıl yatırımcısını güldürmedi. 2000'de Alman para biriminin reel değer kaybı yüzde 13'ü buldu

Geçen 5 yıl içerisinde de mark hiç reel getiri sağlayamadı. Bu süre içerisinde kümülatif değer kaybı yüzde 46 oldu

Markın dolar karşısında aşırı değer kaybı, başta tekstil olmak üzere, AB'ye ihracat yapan firmaları vurdu

ABD Doları karşısındaki hızlı değer kaybı, parasını Alman Markı'nda değerlendirenleri tam anlamıyla yaktı. Avrupa para birimi euro yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 21 değer kaybetti. Euroya Avrupa Merkez Bankası'nın müdahale etmemesi, ABD ekonomisindeki hızlı büyüme, dolaylı olarak Türkiye'deki tasarruf sahiplerini de etkiledi. Yılbaşından bu yana Alman Markı, TL karşısında sadece yüzde 7 değer kazanırken, reel olarak yatırımcısına yüzde 13 kaybettirdi. Mark büyük düşüş yaşayan borsadan sonra bu yıl en fazla kaybettiren yatırım aracı oldu. ABD Doları ise 2000 yılında TL karşısında reel olarak yüzde 2.1 değer yitirdi.

Sadece tassarruf sahipleri değil aynı zamanda ihracat yapan şirketler de bu durumdan olumsuz etkilendi. Markın değer kaybı, ihracatının yüzde 53'ünü AB'ye yapan Türk şirketlerinin gelirini azalttı. Buna karşın AB'nin parasının değer kaybetmesi bu ülkeden yapılan ithalatı teşvik eder hale geldi. Nitekim bu yılın ilk beş ayında Türkiye'nin ithalatı miktar olarak yüzde 40 artarken, ihracattaki artış yüzde 12'de kaldı.

5 yılda büyük kayıp
Dövize yatırım yapmanın pek de mantıklı olmadığı getirilerden açıkça görülürken, mark, yatırımcısını tam anlamıyla hayal kırıklığına uğrattı. 1995 yılından bu yana parasını Alman Markı olarak tutan bir yatırımcı reel olarak yüzde 46 kayba uğradı. Bir başka deyişle, 1995 yılında 100 marka sahip olan bir yatırımcının bugün parası 54 marka gerilemiş durumda. Bu beş yıl içerisinde yatırımcı, marktan hiçbir reel kazanç elde edemedi.

ABD Doları aynı oranda değer kaybetmedi. Son 5 yılda özellikle internetin yoğun kullanımı ile verimliliği artan ve yüksek büyüme rakamları yakalayan ABD'nin para birimi mark karşısında altın yıllarını yaşıyor. 1995 yılında 1 ABD Doları 1.35 Alman Markı'na karşılık gelirken, bugün parite 2.28 marka kadar yükseldi. 5 yılda ABD Doları Alman Markı karşısında yüzde 70 değer kazandı. Yurtdışındaki bu durum içeriye de yansıdı. Aynı dönemde Türkiye'de parasını dolara yatıran bir yatırımcı reel olarak yüzde 23.75 kayba uğradı.

Kârlı çıkanlar da var...
Alman Markı'nın ilk 8 ayda TL karşısında sadece yüzde 7'lik prim yapması, yatırımcıları üzerken Alman otomobili almak isteyen tüketicileri ise sevindirdi. Markın fazla yükselmemesi sonucunda ilk 8 ayda Türkiye'de en fazla satan ikinci otomobil markası olan Volkswagen, fiyatlara sadece yüzde 9 zam yaptı.

Mercedes aynı dönemde fiyatları yüzde 2 artırdı. Buna karşın Japon otomobillerine gelen zamlar Alman otomobillerinin kat kat üzerine çıktı. Örneğin, Nissan'ın Primera modeline ilk 8 ayda yüzde 17.5 zam geldi.

Uzmanlar, Türkiye'de en fazla satan otomobil markaları olan Opel ve Volkswagen'daki yüksek satış rakamlarında Alman Markı'nın yılbaşına göre dolar karşısında yüzde 23 değer kaybetmesinin rolünün olduğunu belirtiyorlar. Opel ilk sekiz aylık dönemde 30 bin 789 adet otomobil sattı. Volkswagen ise 23 bin 267'lik satış adedine ulaştı.

Opel, Ağustos ayında sadece 3470 adet araç satarken, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 722'lik bir artış sağladı. BMW, aynı dönemde 470 adet satarak, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 2373'lük bir artış elde etti. Mercedes ilk 8 ayda 276 otomobil sattı ve yüzde 411'lik bir artış oranı sağladı.

Euro değerinin altında
Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Christian Noyer, Avrupa tek para birimi euronun değerinin ciddi bir biçimde aşağıda olduğunu söyledi. Noyer yaptığı açıklamada, Euronun düşük değerinin Avrupa'nın temel ekonomikgöstegelerni yansıtmadığını belirtti. Noyer, sanayileşmiş 7 batılı ülkenin oluşturduğu G-7 maliye bakanlarının hafta sonunda Prag'da yapacağı toplantısında Euronun düşük değerinin teyit edileceğini belirtti Avrupa ülkesinde uygulanan tek para birimi euro, yürürlüğe girdiği 1999 Ocak ayından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 27 oranında değer kaybetti. Euro, günlük hayatta 2002'nin başından itibaren kullanılacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır