kapat

28.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Terör gündemden düştü
21 ilde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre terör öncelikli sorun olmaktan çıktı. En önemli sorun enflasyon ve işsizlik. Ancak ekonominin düzeleceğine güven artıyor Kamuoyunun yakından takip ettiği konuların başında ise Hizbullah operasyonu geliyor

Özellİkle Güneydoğu Anadolu bölgesinde uzun yıllar Türkiye'yi kasıp kavuran terör belası sonunda ülke gündeminin son sırasına düştü. Vatandaşın gündeminin ilk sırasında ise enflasyon ve işsizlik bulunuyor. Terör ise öncelikli sorun olarak görülmekten hızla uzaklaşıyor.

POLAR Araştırma ve Strateji Geliştirme Merkezi tarafından yapılan araştırma, düzenli olarak 21 ilde toplam 8 bin 542 kişi ile görüşülerek yapılan çalışmaların sonuçlarına dayanıyor.

MAFYAYLA MÜCADELE
Araştırma bulgularına göre, vatandaşlar 57. Hükümeti, mafya ve çetelere karşı yürüttüğü mücadelede başarılı buluyor. Geçmiş yıllara oranla, vatandaşın mafya ile mücadele konusunda, hükümete verdiği destek ve hükümetlerin başarılı bulunma oranı, en yüksek yüzde 36 civarında iken, 57. Hükümet döneminde bu oran yüzde 47'lere kadar çıkmış görünüyor.

Sonuç raporunda, mafya ve çetelerle mücadelede geçmişten farklı olarak operasyonlara Umut, Paraşüt, Telekulak gibi isimler verilmesinin halkın olaylara ilgisini çektiği, hatırlama oranını arttırdığı ve böylece operasyonların hükümetlerle özdeşleştirilerek başarı oranını arttırdığının gözlendiği belirtiliyor.

Vatandaş, mafya ve çetelerin varlığını Türkiye'nin en önemli ikinci sorunu olarak görmeye devam ediyor. Türkiye'nin en önemli sorunları listesinde, siyasi istikrarsızlık yüzde 12.4 ile üçüncü , trafik 11.4 ile dördüncü, demokrasi ve insan hakları ise 9.2 oranıyla beşinci sırada bulunuyor. Vatandaşlar irticayı en önemli sorunlar listesinde 3.4 oranıyla altıncı sıraya yerleştirmiş durumda.

DIŞ POLİTİKA
Türkiye'nin dış politikasının yakından takip edildiğinin belirtildiği araştırmada, dış politika yüzde 40 oranında destek buluyor. Öncelikli gündem Avrupa Birliği'ne giriş. Bunu Kıbrıs sorunu ve doğalgaz boru hattı izliyor. Yunanistan'la ilişkiler 4'üncü sırada. Araştırmada "diğer" sınıflamasına giren dış politika gündeminde kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurusu, silah ihaleleri ve İsrail ile ilişkiler yer alıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır