kapat

28.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çöl kar olup yağacak
Çöllerden toplanacak Sahra tozu, kış aylarında bulutlara atılarak kar yağışı sağlanacak. Havalar ısınınca eriyecek olan kar, su sorununa çözüm olacak

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Saydam, Sahra tozunun bulutların üzerine atılarak kar yağdırılabileceğini deneylerle kanıtladı. Prof. Saydam, kış aylarında Doğu Anadolu Bölgesi'nde uçakla bulutların üzerine çöllerden toplanan tozu atarak, kar yağdırmayı ve projesine son noktayı koymayı hedefliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar miktarlarını ölçmek ve kar erimesi ile ne kadar su depolanabileceğini saptamak amacıyla 1996'da otomatik kar ölçüm rasatları kurduklarını belirten Prof. Saydam, bu sırada bazı günler kar miktarının olağanüstü arttığını tespit ettiklerini kaydetti.

UYDUDAN TESPİT ETTİLER
Bunun nedenini uydulardan elde ettikleri görüntüler ışığında araştırdıklarını ifade eden Prof. Saydam, kar miktarındaki artışın, güney çöllerinden gelen toz bulutlarından kaynaklandığını saptadıklarını, yaptıkları çalışmalarla sahra tozu ile kar yağışı arasındaki ilişkiyi kanıtladıklarını ifade etti.

Araştırmalarını derinleştirdiklerini ve tozun özel mineraller içerdiğini gördüklerini belirten Prof. Saydam, sahra tozunun soğuk hava içeren bulut ve güneş ışığı ile birleştiğinde kar yağışının arttığını kaydetti. Prof. Dr. Saydam projeyi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün desteği ile kış aylarında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

YETER Kİ BULUT OLSUN
"İstediğimiz mekana istediğimiz zaman kar yağdırabiliriz. Yeter ki havada bulut olsun" diyen Prof. Saydam, Cezayir, Libya ve Tunus çöllerinden getirilecek az miktardaki tozun su ile karıştırılarak bulutların üzerine atılmasıyla istenilen yere kar yağdırılabileceğini kaydetti. Prof. Saydam, herhangi bir yangın söndürme uçağı ile bunu gerçekleştireceklerini belirtti.

Yağmur bombası tartışma yaratmıştı
İstanbul'da 90'lı yılların ilk yarısında benzer bir yöntem denendi. Kent üzerinden yağışsız geçen bulutlardaki yoğunluğun yağmura dönüşmesi için "yağmur bombası" uygulaması yapıldı. Nurettin Sözen döneminde denenen bomba Recep Tayyip Erdoğan döneminde durduruldu.

İSKİ Genel Müdürü Prof. Veysel Eroğlu, yağışlarda artış olmadığını, yağmur bombasının fiyaskoyla sonuçlandığını öne sürdü. Veysel Eroğlu 1994 Ekim ayına kadar 4 milyon Dolar'ın çöpe atıldığını iddia etti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır