kapat

28.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Evde sinemanın yeni adı: DVD
Yıllar sonra gelişen ve yenilenen "Evde sinema" konsepti tuttu. Türkiye'de ayda 15 ile 20 bin arasında resmi, bir o kadar da kaçak DVD satılıyor

Televizyonun tek kanallı olduğu dönemlerde tek zevki televizyon izlemek olan ailelerin "can simidi" olan, ancak daha sonra pabucu dama atılan video, yenilenen ve teknolojik açıdan gelişen yüzüyle popülaritesini yeniden kazandı. Farklı açılardan görüntü verebilen ve 15 dilde altyazı imkanı sunan "evde sinema" konseptinin son temsilcisi DVD, Türkiye pazarında da önemli bir izleyici kitlesine kavuştu. Türkiye'ye DVD getiren iki şirketten biri olan Tiglon'un Yönetim Kurulu Başkanı Şengün Kaplanoğlu, Türkiye'de ayda yasal yollardan gelen 15-20 bin arası DVD satıldığını, bir o kadar da kaçak olduğunu belirtiyor.

Amarika 1 numara
ABD ve Avrupa'da başlı başına bir endüstri kolu haline gelen DVD'nin, Türkiye'de kaçak engeline takıldığını belirten Kaplanoğlu, "Amerika'da 1999 yılında toplam 1 milyon 611 bin adet DVD player satılmış. Temmuz 2000'e kadar bu satışların 3 milyon 238 bin adete vurduğu söyleniyor. 1 yıl içinde pazar yüzde 100.9 civarında büyüme göstermiş. Amerika'nın en büyük DVD üreticisi Teknicolor firması ise yılda 150 milyon DVD üretiyor. Bizde ise pazar büyüyor, ama kaçak sayısı çok yüksek" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 250 bin kişide DVD player olduğunu belirten Kaplanoğlu, bir DVD player fiyatının ise 250 ile 500 milyon TL arasında değiştiğini ifade etti. Türkiye'de dijital video disk oynatıcının ilk lansmanını Türk Philips'in yaptığının altını çizen Kaplanoğlu, Beko, Raks gibi firmaların da bu alandaki yatırımlarının sürdüğünü, bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte pazarın büyümesinin kesin olduğunu vurguladı.

En büyük sorun kaçak
* Türkiye'de en çok satan DVD filmi, başrolünde yakışıklı aktör Keanu Reeves'in oynadığı Matrix oldu. Film, Amerika'da 8 milyon adet sattı.

* Bugün Amerika'da en çok satan filmler arasında Braveheart, Jaws, Magnolia, Supernova, American Psycho gibi filmler yer alıyor.

*Türkiye'de ayda 15-20 bin tane DVD satılıyor. En az bu kadar da kaçak satış var.

* Türkiye'de DVD kopyalanamıyor. Kopya DVD'ler yurtdışından kaçak olarak getiriliyor.

* İnternetten verilen siparişler de yasal yollardan, gümrük bedeli ve diğer vergileri ödenerek getirilen DVD'lerin pazar paylarını zorluyor.

* Kaçak DVD'ler orjinallerinden daha pahalı. Kaçak piyasada DVD'ler 40-45 Dolara satılırken yasal yoldan film getiren Tiglon, bu filmleri 25 Dolara satıyor.

* Kaçak DVD'ler her tür DVD player'da oynatılamıyor. Bilinçsiz bir kullanıcı, aldığı kaçak bir DVD ile DVD oynatıcısını kolaylıkla kullanılamaz hale getirebiliyor.

Hande DEMİREL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır