kapat

28.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Revizyona gerek yok'
Devlet Bakanı Önal, hedeflerde revizyona gerek olmadığını, ama düzenlemeler yapılabileceğini söyledi. Önal, "İthalattan yavaşlama sinyalleri geliyor" dedi

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, ekonomik hedeflerde revizyona gerek olmadığını vurguladı. Önal, program hedeflerini değiştirmeden bazı düzeltmeler yapılabileceğini, yılın ikinci yarısında ithalatın yavaşlayacağının sinyallerinin alındığını belirtti. 30 Ağustos'ta başlayacak IMF ziyareti ve 1 Eylül'de faaliyete geçecek BDDK öncesinde bankacılık, Dünya Bankası ile ilişkiler, ekonomik hedefler ve enflasyon konusunda mesajlar veren Önal, "İthalatın doğrudan kısıtlanması yerine ihracatın artırılması, toplam talebin yavaşlatılması daha doğru olur" dedi.

Psikolojik mücadele
Fon'daki sekiz bankanın patronu konumuna geçecek Bankacılık Üst Kurulu'na ellerinden gelen desteği vereceklerini söyleyen Önal, kamu bankalarının özelleştirilmesine dönük düzenlemenin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Önal, hükümetin ekonomik programının uygulandığı süreçte mücadelenin çok cephede birden verildiğini belirterek, "Programın ana çatısı, maddi boyut itibarı ile geriye dönüşü olmaksızın büyük ölçüde tamamlanmıştır" dedi. Önal, "Artık enflasyon ile mücadelede bu boyut kadar önemli diğer bir aşamanın da ağırlıklı olarak devreye sokulmasına gelinmiştir. Bu aşama, beklentilerin kırılması, alışkanlıklardan kurtulunması ve programla uyumlu davranış gösterilmesi bakımından yaşamsal önemi olan psikolojik mücadele aşamasıdır" diye konuştu.

Önal'dan dört ayrı mesaj
Bankacılık sektörü: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen 8 bankanın rehabilitasyonu ve yeniden sektöre kazandırılması görevi BDDK'ya kaldı. Bu bankaların bağımsız dış denetimlerinin yapılması, satış yöntemlerine ilişkin danışman raporu, Bankacılık Üst Kurulu tarafından değerlendirilecek. Biz de üst kurula gereken her türlü teknik ve mali desteği vereceğiz.

Dünya Bankası ile ilişkiler:
Mali sektör uyum kredisinin kullanılması, kamu bankalarının özelleştirilmesine dönük düzenlemeyle ilişkili. Bu bankaları ticari esaslarda çalıştıracak yönetim esnekliği getirecek düzenlemeyi kısa sürede tamamlayacağız. Dünya Bankası yönetim kuruluna Ekim ayında yetiştiririz. Zaten Eylül ayı IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılar nedeniyle gündeminin hayli yoğun olduğu bir dönem.

Ekonomik hedefler: Ekonomik hedeflerde revizyona gerek yok. Bazı düzeltmeler olabilir. Ancak bunlar hedeflerden ayrılmayı gerektirecek hususlar değil. Örneğin ithalatın doğrudan kısıtlanması yerine ihracatı artırıcı önlemler, toplam talebi düzenleyici kısa dönemli politikalar söz konusu olabilir. Yılın ikinci yarısında ithalat artış hızının yavaşlayacağına, turizm gelirleri ve bavul ticaretinin de etkisiyle cari işlemler açığının daralacağına ilişkin sinyaller alıyoruz.

Enflasyon: Üç yıllık bir programımız var. Program dönemi sonunda tek haneli enflasyona inilmesi öngörülüyor. Yıllık rakamlar ise bir tür ara hedef olarak düşünülmeli. Bu anlamda aylık enflasyon gelişmelerine, enflasyonun düşüş trendini devam ettirip ettirmediği yönüyle ve değişik toplum kesimlerinin enflasyonla mücadeleye ne ölçüde katkı sağladıklarını analiz etmek için bakıyoruz.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır