kapat

28.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Neler yapmış neler!
Piyasaya yeni çıkan bir kitap Amerika eski başkanlarından Nixon'la ilgili ilginç iddialarla dolu: Gözü dönen Başkan, eşi Pat'in gözünü morattı... Kullandığı sakinleştirici haplar bağımlılık yaptı... Haplar yüzünden "sinir hastası" oldu...

Amerikan başkanları hakkında çıkan sansasyonel kitaplara bir yenisi daha eklendi. Kitabın ismi "The Arrongance Of Power: The Secret World Of Richard Nixon"... Viking Kitapevi tarafından yayınlanan kitaba göre, Watergate skandalına adı karışan ülkenin 37'nci başkanı Richard Nixon bir sinir hastasıydı. İrlandalı gazeteci Anthony Summers tarafından kalema alınan kitapta, Nixon'un karısını dövdüğü de iddia ediliyor. 1969-1974 yılları arası başkanlık yapan Nixon, eşini ilk kez 1962 yılında dövdü.

DEPRESYONA GİRDİ
California valisi seçilemediğini öğrenince, karısı Patricia Ryan ile kavga etti. Karısının boşanmak istediğini söylemesi üzerine de yumruk atıp gözünü morarttı. Kitabın yazarı bu bilgileri Nixon'a 1968 seçimlerinde yardım eden John P. Spears'tan aldığını, dolayısıyla güvenilir olduğunu vurguladı.

Ancak Nixon ailesi bunu yalanladı ve Başkan ile eşinin hiçbir zaman böyle problemler yaşamadıklarını söyledi. İrlandalı gazeteci, Başkan'ın 1970 yılında Kamboçya'nın bombalanması üzerine Amerikan halkının verdiği tepkiden olumsuz etkilendiğini belirtti. Nixon depresyona girince, New York'ta bir psikoterapiste gitti ve doktor, Başkan'ın sinir hastası olduğu teşhisini koydu. Kitapta, 1968 yılında Başkan'ın arkadaşı Jack Dreyfus'un, Nixon'a Dilantin adlı bir ilaç verdiği de yazılı. The New York Times gazetesinde yer alan habere göre, yapılan röportajda, Dreyfus da Başkan'a ilaç verdiğini doğruluyor.

"CANLARI CEHENNEME"
Dilitan'ın korku, üzüntü, panik, sinir, depresyon, alkol bağımlılığı, doymama hastalığı gibi rahatsızlıkların üstesinden gelmeye yardımcı olduğunu söyleyen Dreyfus, Nixon'a önce 100 mg'lık bin kapsül verdiğini belirtti. Ancak başkan ilaçları bitirip, yenilerini isteyince, Dreyfus bir doktor kontrolünde kullanması gerektiğini hatırlattı, Nixon "doktorların canı cehenneme" diyerek arkadaşından bin adet ilaç daha aldı. Kitapta belirtildiğine göre, Nixon'un durumu iyice ciddileşince, çevresindekiler Başkan'ın akıl sağlığından şüphelenmeye başladı.

"ONU DEĞİL BENİ DİNLEYİN"
Dönemin Savunma Bakanı James R. Schlesinger'in 1974'te bütün ordu birliklerine verdiği talimatta da kimsenin Başkan'a güvenmediği kanıtlanıyor. Schlesinger, altında kendisinin onayı olmadan Nixon'un verdiği hiçbir kararı uygulamamalarını belirtti. Savunma Bakanı bu ifadeyi doğruladı ve o kararın doğruluğundan emin olduğunu, böylelikle emir komuta zincirini koruduğunu belirtti.

Başkan'ın bağımlısı olduğu Dilantin yan etkileri yüzünden günümüzde tercih edilmiyor. Doktorlar uykusuzluk çekenlerin de kullandığı Dilantin yerine sinir hastalalarına önerdikleri daha faydalı ilaçlar olduğunu belirtiyor. Uzmanlar Dilantin'in başlıca yan etkilerinin baş dönmesi, nistigmus (gözbebeğinin sağa sola titremesi), kansızlık, adale bozukluğu, saç uzaması ve baş ağrısı olduğunu söylüyorlar. Bazı tıp çevrelerinde ise ilacın yan etkilerini bile bile hastalarına tavsiye eden doktorların birer katil olduğu kabul ediliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır