kapat

20.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Projeniz okullu olsun
Proje yönetiminde artık geleneksel "ürün odaklı" modellere yer yok

Bağımsız bir Proje Yönetim Grubu olan PY Group, geçtiğimiz günlerde inşaat ve gayrımenkul sektörüne yetkin eleman yetiştirmeyi amaçlayan Proje Okulu projesinin ilk seminerini düzenledi. Fikirden işletmeye toplam çözüm yönetimi konulu seminerin katılımcıları değişen dünyanın dinamiklerinin inşaat ve gayrımenkul yatırımlarına nasıl yansıdığına şahit oldular. Proje Okulu'nun amacı, inşaat ve gayrimenkul projelerinde verimsizliğe ve para kaybetmeye sebep olan kaynakların yetersiz kullanımı sorununa çözüm aramak. Proje Yönetim'in Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Doğançay'a göre bugün Türkiye'de hala geleneksel ürün odaklı proje yönetimi gerçekleştiriliyor. Özellikle büyük projelerde görev alan kişiler ya da kurumlar birbirleriyle iletişimsizliğin ve stratejik planlamaya yeteri kadar önem vermemenin acısını çekiyorlar. Proje Yönetim, tecrübelerinden yola çıkarak dünyada matematiksel bir yönetim modeli, yeni bir paradigma olarak ifade edilen bir proje yönetimi anlayışını "fikinden işletmeye toplam çözüm yönetimi" olarak adlandırdı. Bu yeni modelde planlamanın özellikle stratejik planlamanın projenin yaratılmasında ve geliştirilmesindeki önemine dikkat çekiliyor. CCI'nın (Client Construction Network) verdiği bilgilere göre stratejik planlamanın projenin toplam maliyetindeki payı yüzde 5 olmasına rağmen, projenin toplam ticari başarısına etkisi yüzde 65'lere varıyor. Yapım ve uygulama aşamasındaki maliyetlerin toplam maliyet içindeki payı yüzde 85 iken, projenin toplam ticari başarısı içindeki payı ancak yüzde 10 seviyelerinde kalıyor.

İşte Proje Yönetim Grubu'nun anlatmaya çalıştığı da bu. Proje Okulu da, projelerini bu ufak matematik hesabını dikkate alarak yapmak isteyenlere, bunu nasıl yapacaklarını anlatıyor.

"Projeler artık çok paydaşlı"
*Proje Yönetimi'nin başkanı olarak Türkiye'de inşaat ve gayrimenkul sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçtiğimiz yıl depremler, inşaat sektöründe yeni yapılanmalar için çıkış noktası oluşturdu. İnşaat sektöründe yeni gelişmeleri regüle edecek yeni yasalar hazırlanıyor. Ancak çıkan yasalar hala geleneksel modeller ve yaklaşımlara dayalı.

* Bugün hâlâ geleneksel anlayışlar hakim dediniz...

Değişen iş ve yönetim anlayışları ve yeni ekonominin değişen koşulları yakın geçmişte sadece işveren, tasarımcı, müşavir mühendis ve yükleniciden oluştuğunu sandığımız proje paydaşlarının sayısı hızla artmaya başladı. Finansörler, işletmeciler, pazarlamacılarla başlayan bu artış, projeden etkilenen çevreci örgütlerden halka arzlarla hisse senedi sahiplerine kadar uzandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır