kapat

20.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uluslararası Türk Milli Takımı
Sidney'de Türkiye'yi temsil edecek kafilede sonradan tabiyet değiştiren tam 15 yabancı sporcu bulunuyor. Türkiye madalyayı bu sporcularla arıyor

Türkiye ilk kez bir olimpiyata bu kadar çok yabancı asıllı sporcu ve yabancı antrenör ile gidiyor. Yıllardan beri olimpiyatlarda en başarılı branş olarak dikkat çeken ata sporumuz güreşten, olimpiyatların yeni branşı tekvandoda dahi yabancı yer alıyor. Bunların içinde çoğu madalya şansı bulunan sporcularımız olduğu kadar fazla iddialı olmayanlar da var.

Bulgaristan doğumlu Türk asıllı halterciler Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu, yine Azeri kökenli boksör Nurhan Süleymanoğlu altın madalya şansı olan sporcularımız.

Bu sporcular içinde Naim, Türk milli forması ile dördüncü olimpiyatını görürken, Halil Mutlu, Nurhan Süleymanoğlu üçüncü, okçu Natalia Nasaridze ikinci olimpiyatlarına katılıyorlar.

Atletler Ebru Kavaklıoğlu, Aksel Mert, boksörler Ramazan ve Salim Paliani ise ilk kez Türk milli takım formasıyla olimpiyatta madalya arayacaklar

NATALİA NASARİDZE
Gürcü asıllı. 1991'de Türkiye'ye geldi. 26 yaşında. Çok iyi Türkçe konuşuyor ve örf-adetleri iyi biliyor. Salon ve Açık Hava Avrupa şampiyonu. Ayrıca olimpiyat ve Avrupa rekorlarını da elinde tutuyor. Türk milli formasıyla dünya ikinci ve üçüncülükleri var. Son olarak Atlanta Olimpiyatları'nda dördüncü olan takımda yer aldı.

VLADİMİR LEKVEİSHUİLİ
GÜRCÜ asıllı antrenör. Natalia'nın başarısında önemli pay sahibi. Sovyetler dağılmadan önce uzun süre Sovyet milli takmımında yardımcı antrenörlük yaptı.

MARİO CODOSTOTİ
İtalyan vatandaşı. 1989'da Okçuluk milli takımınının başına geçti ve Türk milli takımını dünyanın en iyi ilk beş takımı içine soktu. Antalya'ya yerleşti.

Atletizm pistinde Rus asıllı vatandaşlar

EBRU KAVAKLIOĞLU
ASIL adı Elena Kopitova... 30 yaşında. Rus asılı. 1500, 3000 ve 5000'de yarışıyor. Türkiye'yi Sydney'de 5000'de temsil edecek. Barcelona Olimpiyatları'nda altıncılığı elde etmişti. 1994 yılında Rus takımı ile maraton bayrak yarışında dünya şampiyonu oldu. 1999 Sevilla'de Türkiye adına 5000 metrede yarıştı ve 14.51.69 ile beşinci oldu.

AKSEL MERT
Rus asıllı. 25 yaşında. Fenerbahçe forması giyiyor ve bu kulüp tarafından Türk vatandaşı yapıldı. Balkan ikincisi ve iki kez Avrupa Milletler Kupası birincisi. Diski 64.25 metreye atarak Türkiye rekorunu ele geçirdi.

ANATOLY BYCHKOV
Türkmenİstan asıllı atletizm antrenörü. Yabancı statüsünde görev yapıyor. Türkmenistan Atlezim Federasyonu Genel Sekreteri görevindeyken Türkiye'ye geldi. Fikret Çetinkaya'nın Atletizm Federasyonu başkanlığı yaptığı dönemden bu yana görevde.

*NAİM SÜLEYMANOĞLU
Tüm zamanların en iyi haltercisi ilan edilen, Seul, Barcelona ve Atlanta olimpiyatlarında üst üste üç altın madalya alan Naim 4. altın için Sidney'e gidiyor. Ağırlığının üç katını kaldıran Naim üç ayrı kiloda yarışıp dünya rekoru kırarak olimpiyat şampiyonu olan tek sporcu.

*HALİL MUTLU
Haltere Türkiye'ye geldikten sonra başlayan Kırcaeli doğumlu Halil Mutlu bir olimpiyat şampiyonluğunun yanı sıra çok sayıda dünya ve Avrupa şampiyonluklarına imza attı. Sidney'de altın madalya almasına kesin gözüyle bakılan Mutlu, kilosundaki dünya rekorlarını da elinde bulunduruyor.

* SUNAY BULUT
Halter milli takımının tecrübeli isimleri arasındaki Sunay Bulut'un birçok Avrupa ve Akdeniz oyunları şampiyonluğu var. Dünya 3.'lüğü ve olimpiyat 4.'lüğü bulanan Bulut iki kez de dopingle yakalandığı için ağır cezalara çarptırıldı.

Ringlerdeki Gürcüler

* RAMAZAN PHALİANİ
AsIl adı Ramaz Phaliani... Gürcü asıllı... Kardeşi ile birlikte üç yıl önce Türkiye'ye gelip vatandaşlığa geçti. Gürcistan forması ile iki kez Avrupa şampiyonluğu elde eden Ramazan ayrıca aynı forma ile Barcelona Olimpiyatları'nda da üçüncü oldu. Ramazan'ın kariyerinde üç Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra bir de dünya üçüncülüğü bulunuyor.

* AGASİ AGAGÜLOĞLU
Boks milli takımı ile Sidney'de Türkiye'yi temsil edecek olan 24 yaşındaki Agasi Agagüloğlu beş yıl önce Türkiye'ye gelip vatandaşlığa geçti. Azeri asıllı boksör en önemli başarısını bu yıl Finlandiya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda elde etti ve kilosunda şampiyonluğa ulaştı.

AsIl adı Akaki Kul. Boks milli takımında yer alan bir başka Gürcü asıllı sporcu olan Akın Kuloğlu sekiz yıl önce Türkiye'ye geldi ve vatandaşlığa geçti. Kuloğlu, Türk milli takım formasını giydikten sonra dünya ikinciliği, üçüncülüğü gibi başarılara imza atarken Fransa'daki Akdeniz Oyunları'nda da ikinci oldu.

Tayfun BAYINDIR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır