kapat

20.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Arbeta
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ayılarla dans sürüyor
Borsa düşüşe doymuyor. Parasızlık ve beklentisizlik nedeniyle iyice güçten düşen ve 12 bin 800 seviyelerini tekrar test eden borsa, Cuma günü gelen tepki alımlarıyla moral buldu.

Endeks, son gün gelen alımların etkisiyle haftayı 13 bin 196 puandan tamamladı. Satış ağırlıklı haftayla birlikte hisse senetleri ortalama binde 81 oranında değer kaybetti. İşlem hacmi ise ortalama 285.3 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Haftaya alımla başlayan borsa, olumlu havayı çok fazla sürdüremedi. Salı günü, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile hükümet ortakları arasındaki sıkıntıyı bahane ederek satışa geçen borsada endeks 12 bin 800 seviyesine kadar geriledi. Çarşamba günü de olumsuz havadan bir türlü kurtulamayan borsada satışlar Perşembe günü de devam etti. Cuma günü, özellikle 23 Ağustos'daki rekor itfadan borsaya da para gelebileceği beklentisi alıma neden oldu. Endeks, bu çıkışla yüzde 1.82 oranında yükseldi ve haftayı 13 bin 196 seviyesinden tamamladı.

Borsada sıkışık seyrin bir süre daha etkisini sürdüreceğini söyleyen bir borsacı, 23 Ağustos'taki rekor itfadan borsaya beklenen paranın gelmeyeceğini ileri sürdü. Ekonomide para olmasına rağmen bunun borsaya gelmediğini vurgulayan aynı borsacı, "İtfadan çözülecek paranın borsaya gelmesini beklemiyorum. Para borsaya gelecek olsaydı zaten gelirdi" dedi.

"13 BİN 700 KIRILMALI"

SARPER VOLKAN ÖZTEN / Finans Yatırım
Hafta içinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e ikinci kez sunulan KHK'nın imzalanmamasının yarattığı siyasi gerginlik endeksin satış baskısını güçlendirdi. Önümüzdeki dönemlerde özelleştirme tarafında (THY) kaydedilecek aşama ve Türk Telekom ihalesinin sonuçlanmasına (15 Eylül son tarih) yönelik beklentilerle endeksin hareket edeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki hafta 23 Ağustos'ta dönecek olan yaklaşık 4.3 katrilyon liradan borsaya ciddi anlamda bir giriş olmamasını daha çok döviz talebinin güçleneceğini düşünüyoruz. Endeksin kısa vadeli trendini güçlendirmesi için öncelikli olarak 13.700'ün kırılması gerekiyor.

'ÇIKIŞ EN ERKEN KASIM'DA'

Ahmet ERELÇİN/ Demir Yatırım
Piyasalarda Ağustos sonuna hatta, Eylül'ün ilk yarısına kadar tatil sürecek gibi. Yaklaşık 4.5 aydır beklenti hep bir ay sonrasına ertelendi. Borsada önce 23 Ağustos itfası, sonra Ağustos ayı enflasyon dataları beklenecek. Dolayısıyla beklenen çıkış Kasım ayına kadar sarkabilir. Yabancı yatırımcı bekliyor, beklerken de ufak ufak satıyor. Takasbank'taki oranları yüzde 41'lere kadar geriledi. Ama bundan sonra borsa yabancıdan çok yerli yatırımcıyla hareket edecek. Şu anda DTH, repo ve mevduatta yaklaşık 130 milyar dolarlık bir kaynak var. Buradan çözülen paranın ufak bir bölümü dahi piyasaya gelse borsa çok olumlu etkilenecek. Faizlerde düşüş sürer, ekonomik program başarılı olursa para borsaya yönelecektir. Sokaktaki insan hükümeti test ediyor. Beklenen paranın gelişi en erken Kasım'da gerçekleşir, belki 2001 başına da kalabilir.

Olcay NACAR ERGENÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır