kapat

29.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Listeler hazır
Başbakanlık Takip Kurulu, "Yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlerde bulunan" kamu personeli ile ilgili çalışmalarını tamamladı. Ayıklama için Kanun Hükmündeki Kararname'nin onaylanması bekleniyor

28 Şubat kararlarının ardından Mesut Yılmaz başkanlığındaki 55. hükümet döneminde kurulan Başbakanlık Takip Kurulu'nun (BTK) tespit ettiği, "yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyette bulunan" kamu personelinin ayıklanması yönündeki çalışmalarda son aşamaya gelindi. Bu tür faaliyetlere karışan personelle ilgili listelerle raporların BTK'de hazır olduğu, işlem için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulan ve bir süredir tartışılan Kanun Hükmündeki Kararname'nin onaylanmasının beklendiği öğrenildi.

Söz konusu kararname, MGK'nın 28 Şubat 1997 tarihli bildirisinde yer alan 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 399 sayılı KİT personelinin özlük haklarına ilişkin KHK ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Değişiklikle "yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyette bulundukları tespit edilen" kamu personeli, yargı yolu açık olmak üzere teftiş kurulu raporlarıyla meslekten ve memuriyetten atılabilecekler.

SEZER BEKLENİYOR
Anayasa Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde memurların özlük haklarının kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyeceği yolunda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Sezer, danışmanları ile kanun hükmünde kararnameyi inceliyor. Hükümetin hafta başında Köşk'e gönderdiği öğrenilen kararnameye ilişkin şimdi Sezer'in tavrı merak ediliyor.

ANAP'lı TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, Sezer'in kararnameyi imzalamamasını umut ettiğini anlattı ve "Eğer imzalanırsa milletvekili olarak bunu Anayasa Mahkemesi'ne iptali için götürmek boynumuzun borcudur" dedi.

FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç kararnameyi "vahim hata" diye nitelendirdi ve geri çekilmesini umut ettiklerini söyledi. DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük "imha kılıcı" dediği kararnamenin yürürlüğe girmesiyle devlet içinde jurnal dönemi başlayacağını iddia etti.

İNCELEMEDEN İMZALADIK
KHK yüzünden hükümet ortaklarının zihni de karıştı. MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bazı bakan arkadaşlarını arayarak "Altında benim imzam da olsa çıkması büyük hata olur" diyerek tepkisini ortaya koydu. ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler de parti yetkililerine, "İncelemeden imzaladık. Bu kararnamenin çıkarılması Anayasa'da da Yetki Yasası'na da aykırıdır" dediği belirtildi.

Meclis'e takılmıştıİRTİCA paketinin uzun bir aradan sonra yeniden açılması MGK'nın Nisan toplantısında alınan kararlar doğrultusunda karara bağlandı.

MGK'nın 28 Şubat sürecindeki "irticayla mücadele paketi" Meclis'e sevk edilmesine rağmen görüş ayrılıkları yüzünden yaşama geçirilememişti. Bu kararlara ilk olarak Refahyol Hükümeti'nin Başbakanı Erbakan imza atmış, daha sonra kurulan Yılmaz başkanlığındaki 55. Hükümet tasarıları Meclis'e sevk etmişti. Meclis'teki tartışmalar seçim sürecine girince, paket askıya alınmıştı. MGK'nın Nisan toplantısında, askeri üyeler Meclis gündemindeki irticayla mücadele kapsamında hazırlanan tasarıların bir an önce çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine Başbakan Ecevit, ortaklarıyla görüştükten sonra bazı düzenlemelerin Yetki Yasası kapsamında kanun hükmünde kararnameye dönüştürülmesi talimatını verdi.

ANAP Genel Başkanı Yılmaz, 18 Nisan seçimlerinden sonraki "insan hakları ve demokratikleşme" söylemiyle çeliştiği ve yeni düzenlemelerin AB normlarına göre yapılmasını istediği için, imzalar Yılmaz kabineye girmeden tamamlandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır