kapat

29.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Seks çalışanı' SSK'lı oluyor
Tüzük, genelev işletmecisinin görevlerini de tek tek sıraladı.

Bu görevler arasında, çalışanların kimliklerini SSK'ya bildirmek de yeralıyor. Buna göre işletmeci "Yanlarında çalışan seks çalışanları ve diğer işçilerin kimliklerini SSK'ya bildirmek"le yükümlü oluyor. Mevcut tüzükte de benzerleri yeralan işletmecilerin görevlerinden bazıları şöyle:

* Genelevde çalışanların kimliklerini 24 saat içinde kolluk kuvvetlerine bildirmek

* Çalışan seks çalışanlarına kötü muamele yapmamak.

* İstirahat raporlu ve adet kanamalı seks çalışanının müşteri ile cinsel ilişkiye girmesine izin vermemek.

* Evin, odaların ve yatakların temizlenmesini sağlamak.

* Seks çalışanlarından diğer bir geneleve geçmek veya fuhuşu bırakmak isteyenlere, herhangi bir vaad veya zorunluluk ileri sürerek isteğine engel olmamak.

* Komisyonca seks çalışanı olarak tescil edilmemiş fuhuş yapanları evlerine kabul etmemek.g0

'Suyunuz borulu mu?'
DEVLET İstatistik Enstitüsü (DİE), 22 Ekim 2000 Genel Nüfus Sayımı için hazırlıklarını tamamlama aşamasına getirdi. Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı sayım günü, vatandaşlara 43 soru sorulacak. 910 bin kişinin görev alacağı sayımın maliyeti 25 trilyon lirayı bulacak. 2000 yılında başlaması hedeflenen 'bilgisayarla sayım' ise 5 yıl daha ertelendi.

3.5 DAKİKALIK SINAV!
Sayımda sorulacak sorular 4 bölümden oluşuyor. DİE'nin 43 soruluk sayım paketinde 4 ana konuda veri üretilecek. Aileye, sosyal yapıya, nüfusa ve ekonomiye ilişkin sorulara alınacak yanıtlarla, ülkeye dönük bilgi altyapısı yenilenecek. 43 soruya ortalama 3.5 dakikada yanıt verilebileceğini test ettiklerini belirten DİE Başkanı Şefik Yıldızeli, "Kişi, sayım günü neredeyse, orada sayılacak. Türkiye de insanların en az hareket olduğu ay Ekim ayı. Bu nedenle sayımlar Ekim in 3. haftası yapılır" dedi.

DİL SORUSU YOK
Bu yıl yapılacak sayımda, 1985 sayımında tartışma yaratan "Bildiğiniz veya konuştuğunuz dil" sorusu yok. Ancak, "Zorunlu göç" iddialarına yanıt olacak nitelikte bir soru da sorulacak. Formun, 27. sorusu "Göç etme nedeniniz nedir?" şeklinde formüle edildi. Böylece; iş arama, tayin, hanedeki fertlerden birine bağımlı göç, eğitim, evlilik, deprem, güvenlik gibi faktörleri göç olgusundaki kaynağı saptanacak.

TUVALET NEREDE?
Sayımda, vatandaşların yaşam alanı ile ilgili sorular da sorulacak. Konutun mülkiyet durumu, oda sayısı yanında tuvalet, banyonun ve mutfağın binanın içinde olup olmadığı, şehir şebekesine bağlı su kullanımı olup olmadığı da anlaşılacak. Türkiye deki özürlü sayısı, özür türleri, özürlülerin yerleşim yerlerine göre dağılımı da sayımda ortaya konacak.

Kadın erkek sayısı, nüfusun yaş dağılımı, eğitim durumu, doğum hızı da sayımla açıklık kazanacak. Ülke genelindeki istihdam yapısı, meslek türleri, işsizlik oranı, işsizlik gerekçeleri de 22 Ekim sayımı ile anlaşılacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır