kapat

23.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İslam'la demokrasi uyumlu
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı toplantısında "Demokratik hukuk devleti inançlara eşit mesafede durur" denildi

Fethullah Gülen'in başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Abant'ta gerçekleştirdiği "Demokratik hukuk devleti" konulu toplantıya Sabah Gazetesi yazarı Prof.Dr. Mehmet Altan, Dr. Mehmet Ali Kılıçbay, Prof.Dr. Mete Tunçay, Prof.Dr. Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. Niyazi Öktem; Merkez Valisi Recep Yazıcıoğlu, siyasilerden Nevzat Yalçıntaş, Fazilet Partili Bülent Arınç, Ali Coşkun, Cemil Çiçek ve Abdullah Gül katıldı.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
Tarih Felsefe ve Toplum Komisyonu hazırladığı raporda, "Demokrasi ile İslam arasında bir uyumsuzluk yoktur. Temel hak ve hürriyetler ile hukukun üstünlüğü gibi asli değerler İslam açısından da vazgeçilmez unsurlardır. Demokratik hukuk devleti, bütün inanç ve düşünce sistemleri ve bunlara dayanan hayat tarzları arasında eşit mesafede durur" maddelerine yer verdi.

Siyaset ve Hukuk Komisyonu raporunda ise Türkiye'nin iktisadi kaynaklarının büyük bir kısmının devletin elinde bulunması ve devletin iktisadi hayata keyfi müdahalesinin temel özgürlükler için bir tehdit olduğu vurgulanarak "Bu, siyasi yozlaşmanın da nedenlerinden biridir. Buna karşılık vergi ödeme ahlakının yurttaşlar arasında yerleşmesi de demokrasimizin sağlığı bakımından son derece önemlidir" görüşüne yer verildi.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI
Demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan yargı bağımsızlığından ve tarafsızlığından hiçbir biçimde taviz verilmeyeceğinin vurgulandığı raporda, hukuk uygulayıcılarının siyasi ve ideolojik mülahazaların etkisiyle hareket etmemeleri istendi.

Tebernüş KİREÇCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır