kapat

15.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Süper yetki veriliyor
İkinci Dışişleri Bakanı gibi olacak ve dış gezilere katılacak. Avrupa Birliği ile ilişkilerinde iç koordinasyonu sağlayacak. Demokratikleşme, insan hakları konularında aktif rol oynayacak

Başbakan Ecevit'in dün sürpriz girişimi üzerine hükümete AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak girmesi kesinleşen ANAP lideri Mesut Yılmaz, "süper" yetkilerle donatıldı. Daha önce Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'in istifasına yol açan koordinasyon sorunu tümüyle giderildi.

Ecevit, Yılmaz'ın önerisi üzerine AB ile ilişkiler konusunda iç koordinasyon ve dış temaslarda "tek yetkili" olarak çalışmasını kabul etti. Böylece Dışişleri Bakanlığı ile AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanlığı arasındaki koordinasyon sorunu aşıldı. Yılmaz adeta ikinci Dışişleri Bakanı gibi kabinede görev yapacak, dış gezilere çıkacak. DSP'li Dışişleri Bakanı İsmail Cem, MHP'li Devlet Bakanı Tunca Toskay ve ANAP'lı Devlet Bakanı Yüksel Yalova'dan oluşan AB Komisyonu da MHP'nin itiraz etmemesi halinde lağvedilecek. Bu üçlü komisyon da yetkilerini Yılmaz'a devredecek.

İNSAN HAKLARI
Yılmaz'ın bir diğer önemli görevi ise insan hakları ve demokratikleşme konusunda olacak. Henüz koltuğa oturmadan önce danışmanlarına yeni projeler konusunda talimat veren Yılmaz, idam cezasının kaldırılması, TCK'nın 312. maddesinin yumuşatılması ve demokratik yeni Anayasa konusunda hazırlıkların hızlandırılmasını istedi. Bu konularda yeni tartışma başlatmayı planlayan Yılmaz'ın ilk önemli mesajını, yarın çıkacağı Samsun gezisi sırasında kamuoyuna açıklayacağı öğrenildi.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, Ecevit'in AB ile ilişkiler konusundaki tüm yetkilerini Yılmaz'a devrettiğini belirterek, "Sayın Yılmaz bu konuda tam yetkili olacaktır" dedi.

Yılmaz'ın oturacağı koltuktan daha önce istifa ederek ayrılan Mehmet Ali İrtemçelik, "Hayırlı olsun" dedi ve "Benim dönemimde koordinasyon sorunu vardı. Şimdi, dış gezilerden kim sorumlu olacak, iç koordinasyon nasıl sağlanacak? Bu sorunlar aşılmışsa mesele yok" şeklinde konuştu.

Yılmaz'a bağlanacak AB Genel Sekreterliği bünyesinde ise yasa gereği, 4 genel sekreter yardımcısı, İç Koordinasyon ve Uyum Komisyonu ile 7 daire başkanlığı olacak. Genel sekreter yardımcıları Hazine, Dış Ticaret, DPT ve Dışişleri'nden atanacak. İç Koordinasyon ve Uyum Komisyonu ise kamu kurum ve kuruluşlarındaki AB'ne yönelik her türlü hazırlığı yapacak.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır