kapat

15.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Durmuş'u durdurun
Göreve geldiği günden bu yana başhekim ve sağlık müdürlerinin yüzde 80'ini değiştiren, olay yaratan Osman Durmuş, artık "Vukuat Osman" olarak anılıyor

Her gittiği yerde olay çıkaran, her sözü olay yaratan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, artık "Vukuat Osman" olarak anılıyor. Durmuş'un 20 gün önce de yine yargı kararı ile görevine dönen APK başkanı Erol Afşin'i "Senin burada ne işin var, çık dışarı" diyerek azarladığı ortaya çıktı.

Göreve geldiğinden bu yana Sağlık Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatlarında adeta taş üstünde taş bırakmayan Durmuş, başhekim ve sağlık müdürlerinin yüzde 80'ini değiştirdi. Sağlık Bakanlığı'nda mahkemeden göreve iade kararı alanlara görev, oda, yetki verilmeyerek by-pass uygulandı, emekliye ayrılmaları için baskı yapıldı ve müfettiş gönderilerek soruşturma açılması sağlandı.

Ancak görevden aldığı bürokratların yargı kararıyla geri dönmesi karşısında takındığı tutum nedeniyle de mahkemelik oldu. Bir bürokrat, Durmuş hakkında hem ceza hem de tazminat davası açtı.

APK BAŞKANI'NI KOVDU
Durmuş, önceki gün Trabzon Numune Hastanesi Başhekimi Mehmet Usta'yı odasından kovmuştu. Son seçimde DYP'den Trabzon 4. sıra milletvekili adayı olan Usta, görevden alınıp, yargı kararıyla geri dönmüş, ancak Durmuş'un ziyaretinden 15 dakika önce yeniden görevden alınmıştı. Durmuş, Usta'yı kendisini karşılamadığı ve ayağa kalkmadığı gerekçesiyle sert bir şekilde azarlamış ve kameraların önünde odadan kovmuştu.

İdari Mahkemelerin verdiği "görevi iade" kararları nedeniyle sinirleri oldukça bozulan Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, 20 gün önce de APK Başkanı Erol Afşin'i, toplantı odasından kovduğu ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, bürokratlarını toplantı odasına çağıran Durmuş, o gün mahkemeden göreve iade kararı alarak toplantıya katılan APK Başkanı Dr. Erol Afşin'e, "Senin burada ne işin var, çık dışarı" diyerek azarladı.

Tam 5 kez göreve iade kararı alan Afşin, önce Hıfzıssıhha Başkanlığı'na, ardından Kanser Savaş Daire Başkanlığı'na verildi. Son olarak hastaneye doktor olarak verilen Afşin, son kez yargı kararıyla yeniden "APK başkanlığı" görevine döndü. Ancak Durmuş, toplantıda azarladığı Afşin'i bu kez de zorunlu izne çıkardı. Afşin'in yerine APK başkanlığı görevi ise vekaleten MHP'nin Kırıkkale Milletvekili adayı Ertan Çiçek tarafından yürütülüyor.

BAKAN'A DAVA
Mahkeme kararıyla üçüncü kez Müsteşar Yardımcılığı'na dönen Ömer Köse'ye uzun süre oda verilmedi. Daha sonra daire başkanlarının bulunduğu odada kendisine yer gösterilen Köse'ye bu kez de yetki ve makam arabası verilmedi. Köse, bu tavır karşısında "mahkeme kararlarının uygulanmadığı" gerekçesiyle Bakan hakkında ceza ve tazminat davası açtı.

TEPKİ YAĞDI
Trabzon Numune Hastanesi'ne yaptığı ziyaret sırasında düzenlenen karşılama törenini beğenmeyen Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, başhekimi makam odasından kovması dün pek çok kurum ve kuruluş tarafından eleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı İnal Batu, "Devlet memurlarına hakaretin Türk milletin benimsediği töreler arasında olduğunu zannetmiyoruz" dedi.

Büyük Birlik Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Musa Malik Yıldırım ise "Makam boşaltma, sahibini makamdan kovma gibi eylemler, demokrasi kültürünü henüz benimseyememiş olanların ellerine yetki geçirdiklerinde bu yetkiyi nasıl keyfi kullanabildiklerine dair kötü örneklerdir" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, olayla ilgili olarak, "Gerekçesi ne olursa olsun, herhangi bir kişinin nezaket sınırlarının dışında tutum izlemesi kabul edilemez" görüşünü bildirdi.

FP Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç, bir bakanın "kabadayı" gibi davranamayacağını belirterek, "Bakana yakışmayan, yanlış bir davranıştır" dedi.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır