kapat

15.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dedikodu depremi
Valilik genelgesi ile başlayan deprem tatbikatı panik yaratırken, hazırlanan senaryo dedikodulara yol açtı

İSTANBUL'DA bir süre önce habersiz gerçekleştirilen ve vatandaşları sokağa döken deprem tatbikatındaki sahneler, önceki akşam yine yaşandı. Valilik tarafından teyakkuz durumuna geçirilen sivil savunma, sağlık ve itfaiye ekipleri, 1 hafta süreyle 24 saatlik çalışma planını uygulamaya başladılar. Önceki akşam İstanbul Valiliği tarafından ilgili birimlere "Çok gizli" ibaresiyle gönderilen yazıda, olası bir depreme karşı tüm ekiplerin 1 hafta süreyle hazır bekletilmesi ve 24 saatlik çalışma düzenine geçmesi istenildi.

Yeni uygulama çerçevesinde Avcılar Firuzköy'deki İl Sivil Savunma Müdürlüğü önünde tam techizatlı 7 ekiplik malzeme araçlara yüklenmiş halde bekletilirken 19 personel de 24 saat hazır bir şekilde görevde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sivil Savunma Müdürlüğü emrindeki 25 ambulans ve 9 otobüs de kapalı alanlardan çıkartılarak açık alanlara alındı ve İstanbul İtfaiyesi de alarma geçti.

İstanbul Afet Yönetim Merkezi'nden Sorumlu Vali Yardımcısı Cafer Akyüz uygulamanın normal tatbikat çalışmaları çerçevesinde olduğunu söyledi.

IŞIKARA: İNANMAYIN
Öte yandan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara vatandaşların deprem söylentilerine inanmamasını istedi. Işıkara "Bilimsel olmaktan uzak ve hiçbir gerçekliği olmayan bu tür dedikodulara itibar edilmemesi gerekir. Bizim gözlemlediğimiz olağanüstü herhangi bir durum yok" dedi. Başbakan Bülent Ecevit de dün Başbakanlık çıkışında gazetecilerin "İstanbul'da depreme karşı hazırlıklı olun genelgesi yayınlandı mı?" şeklindeki sorusuna, "Hayır şu sırada öyle bir şey yok. Ama her ihtimale karşı her zaman hazırlıklı olma gereğini duyuyoruz" dedi.

DEPREM KONSEYİ TOPLANDI
Deprem Konseyi ise ilk toplantısını dün yaptı ve çalışma esaslarını belirledi. 7 saat süren konsey toplantısında bir alt komisyon oluşturma kararı alındı Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Tankut, "Neden depremin önceden bilindiğine yönelik açıkllamalar yapılıyor anlamıyorum" dedi. Konseyin amacının politikalar ve stratejiler belirlemek olduğunu söyleyen Tankut, "Yoksa ayrıntıya girip, bir takım spesifik konularda araştırma yapmak görevimiz değil" dedi.

Nejdet ÇOKAN - Yusuf DEMİR-Şirin Dilek ACUN

VALİLİĞİN YAZISI

İstanbul Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü
Ankara kaynaklı bir ihbar neticesinde önümüzdeki bir hafta içinde deprem hazırlıklarının gözden geçirilmesini ve hazırlıklı olunması ve deprem tatbikatlarına devam edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde kaymakamlıklar başta olmak üzere İl Afet Merkezi ve İlçe Afet Merkezi teyakuz durumunda bulunup 24 saat yasasına göre çalışma düzenine geçilecektir. Kaymakamlar belirtilen süre içerinde ilçelerinden ayrılmayacaklardır. Afete müdahale edecek ekipler tatbikatlarına bizzat nezaret edecekler. Panik havası yaratılmamasına özen göstereceklerdir. Kaymakamlıklar konunun hassasiyetine, gizliliğine riayet ederek konuyu İlçe Belediye Başkanlığı'na şifaen bildireceklerdir.

Bu yazının dağıtımını yapan kurumlar tarafından değerlendirilerek afet hazırlıkları gözden geçirilecektir, afet ekiplerince tatbikatlara derhal başlanılacaktır.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır