kapat

15.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turkcell'in parası Çukurova'nın borcunu kapatacak
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, Çukurova Grubu'nun Turkcell'in halka arz gelirleriyle Yapı Kredi Bankası'ndaki kredilerini kapatacağını söyledi

Yapı Kredi Bankası (YKB) Genel Müdürü Naci Sığın, bankanın bağlı bulunduğu Çukurova Grubu'na ait şirketlere verilen kredinin toplam kredi portföyüne oranının Haziran sonu itibariyle yüzde 18 olduğunu, bunu 2001 yılı sonuna kadar yüzde 10'a düşürmeyi hedeflediklerini söyledi. Naci Sığın, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ekonomisi, Türk bankacılık sistemindeki gelişmeler, Yapı Kredi Bankası'nın mali göstergeleri ve gelecekteki stratejilerini değerlendirdi.

Yapı Kredi Bankası'nın Çukurova Grubu'na ait şirketlerine verilen nakit ve gayri nakit kredilerin toplam kredi portföyüne oranının, 1999 yılındaki yüzde 19 olduğunu hatırlatan Sığın, bu oranın Haziran sonu itibariyle yüzde 18'e gerilediğini vurguladı. Naci Sığın, Çukurova Grubu'nun Turkcell'in halka arzından elde edilen gelirle Yapı Kredi'ye olan taahütlerin kapatılacağını belirtti.

BİRLEŞMELER KAÇINILMAZ
Bankacılık sisteminde birleşmeler ve konsilidasyonun 2001 başından itibaren kaçınılmaz olacağını söyleyen Naci Sığın, "Bunlar serbest rekabet koşullarının tam olduğu ortamlarda gerçekleşir. Türkiye bankacılık sektöründe hâlâ tam rekabet ortamı sağlayamadı. Çünkü sistemin büyük bölümünü kamu bankaları kontrol ediyor. Ayrıca Tasarruf Sigorta Fonu'ndaki bankaların durumu ve mevduata yüzde 100 güvence sorunu ortada" dedi.

Bankacılık sistemindeki konsolidasyon sürecinin, fondaki bankalara ilişkin düzenlemelerin ele alınması ve kamu bankalarında özelleştirme çalışmalarıyla birlikte fiilen başladığına dikkat çeken Sığın şunları söyledi:

"2001 başından itibaren özel sektör bankalarında birleşmelerin başladığını görmek süpriz olmayacak." Pamukbank ile birleşmenin gündemlerinde olmadığını da vurgulayan Sığın, bankaların operasyonel konulardaki işbirliğinin sürdüğünü belirtti.

BÜYÜME YÜZDE 4-4.5 OLACAK
Yapı Kredi olarak 2000 yılı makro göstergelere ilişkin yapılan tahminlere de değinen Sığın, bu yıl yüzde 4 ile 4.5 arasında büyüme beklediklerini söyledi. TÜFE'nin yılsonunda yüzde 30-35 aralığına çekilmesini öngördüklerine işaret eden Sığın, şunları söyledi:

"2000 yılı bütçesinin GSMH'nin yüzde 11.5 ile yüzde 12 arasında bir açık vereceğini tahmin ediyoruz. Bu oran, 2001 sonunda yüzde 5.5 ile 6 aralığına çekilebilir. Bu yıl bütçede faiz dışı fazlanın ise yüzde 5.5 ile 6 arasında olacağını öngörüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde ithattaki artış ve petrol fiyatlarındaki yükselme nedeniyle cari işlemler dengesinde açık hızlı büyüdü. Ancak yılın ikinci yarısında bir iyileştirme bekliyoruz. Bu yıl cari işlemler dengesinin GSMH'nin yüzde 2.8 ile yüzde 3'ü dolayında, 5.6 ile 5.8 milyar dolar kadar açık vermesini bekliyoruz. Ama bu miktarın rahatlıkla finanse edileceğine düşünüyoruz. DTH'lardaki artışın yurt dışındaki döviz hesaplarının Türkiye'ye DTH olarak gelmesinden kaynaklandığını ifade eden Sığın, yılın ikinci yarısında Türk Lirası mevduatta reel artışlar beklediklerini söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır