kapat

15.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yatırımcıların yarısı zararda
15 bin endeksin üzerinde hisse senedi alan 672 bin yatırımcı halen zararda. Bu rakam borsadaki toplam yatırımcı sayısının yüzde 53'lük kayıplarını telafiye çalışıyor

İMKB'de yaşanan son düşüşle beraber yatırımcıların yarısı zarar etti. Yatırımcıların çoğunluğu her zamanki gibi trene en son bindikleri için endeksin tepe yaptığı 19 bin endeks seviyesinden 14 bine kadar olan düşüşe yakalandılar. 15 bin endekse ulaşıldığı 29 Aralık tarihinden 11 Temmuz'a kadar yatırımcı sayısı yüzde 113 artarak 593 binden 1 milyon 263 bine yükseldi. Bir başka değişle yatırımcı sayısı katlandı. Bu sırada borsa 2.1 milyar doları bulan yabancı satışları 5.8 milyar dolarlık halka arz ve sermaye artırımıyla çıkan paranın etkisi ile düşüşe geçti. Endeks 13.521 puana geriledi. Böylelikle 15 bin endeksin üzerinde hisse alan 672 bin kişi zarar yazmış oldu.

YİNE EN SON BİNDİLER
7 Eylül 1999 tarihinde henüz borsa çıkışı başlamamış ve endeks 5.799 seviyesindeyken 565 bin adet bakiyeli hesap (aktif olarak kullanılan hesap) sayısı bulunurken bu sayı endeks yüzde 162 artarak 15.208 puana seviyesine kadar geldiğinde sadece 30 bin arttı. Yatırımcıların birçoğu 'Düşük seviyeden al yükselince sat' altın kuralını yine uygulamadı. Ne zaman İMKB 19 bin endeks seviyelerinde tepe noktalarında gezinmeye başladı, yatırımcı sayısında patlama işte o dönem start aldı. 14 Ocak-22 Şubat tarihlerinde endeks iki defa 19 bin seviyesini gördü. Bu dönem içerisinde ise 164 bin yatırımcı hisse senedi hesabı açtırararak borsaya merhaba dedi. Ancak aynı dönemde yabancı yatırımcılar ve yerli büyük spekülatörler 1.5 milyar dolarlık tarihin en yüksek hisse satışını yapmış paraları cebe atmışlardı. Böylelikle küçük yatırımcı, yabancıların ve yerli büyük spekülatörlerin sattıkları yüksek maliyetten hisse senedine yatırım yapmış oldu. Ocak sonundaki tepe noktasından bu yana yatırımcıların borsadaki düşüşten kaybı 13 milyar doları buldu.

FONLARDA DA ZARAR
Küçük yatırımcı borsaya sadece direkt hisse senedi alarak gelmedi. Yatırım fonlarına da yoğun talep gösteren küçük yatırımcı fonlara 4 milyar dolarlık yatırım yaptı. Ancak düşüşle beraber fonların portföy değerleri de düşüşe geçti. Mayıs sonu itibariyle A tipi fonların portföy değeri 1.3 milyar dolara geriledi. Nisan ayında bu rakam 1.6 milyar dolar seviyesindeydi. Fonların portföy değerleri bir ayda 300 milyon dolara yakın geriledi.

Borsa ikinci ligi kuruyor

Borsa neden düşüyor?
Küçük yatırımcıların geçmiş yıllarda olduğu gibi bir kez daha zarar ettiği düşüşün nedenleri ise kısaca şöyle:

* Yılbaşından bu yana halka arzlar, sermaye artırımları yoluyla 5.8 milyar dolarlık para çıkışı oldu. Bu paranın bir kısmı borsada kalsa da İMKB bu kadar yüklü satışı kaldıramadı.

* Para sıkışıklığı ile yeni para girişinin olmaması, piyasada yaprak kıpırdamamasına neden oldu.

* Yeni yabancı parası Türkiye'ye gelmedi. Türkiye'de fiyatların diğer gelişmekte olan piyasalar ile karşılaştırıldığında yüksek olduğunu düşünen yabancı yatırımcılar İMKB'ye yeni para getirmediler.

* Yılbaşından bu yana yaşanan büyüme sınırlı sektörde yaşandı. Otomotiv, beyaz eşya sektöründeki patlama diğer sektörlere henüz yansımadı. Bu nedenle borsada yüksek kar beklentisi en azından 6 ve 9 aylık bilançolar için ortadan kalktı. Kısacası borsanın hikayesi kalmadı.

* Özellikle sonbahara gelinip enflasyonla mücadele programında kesin verilerin alınması bekleniyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır