kapat

15.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vatikan modeli
Camp David'de Kudüs üzerine büyük pazarlıklar dönüyor. Arafat, egemenliği Filistin'e verilmek şartıyla Kudüs için Vatikan modeli önerdi. Fikir ABD tarafından da destekleniyor

Bugün 5'inci gününe giren Camp David'deki İsrail-Filistin görüşmelerinde sıkı pazarlıklar ve sert tartışmalar yaşanıyor. Basına kapalı olarak yapılmasına rağmen, İsrail basınına sızan haberlerden masadaki pazarlığın Kudüs etrafında döndüğü anlaşılıyor. Buna göre, varılacak bir anlaşmada Kudüs, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini de içine alacak şekilde genişleyebilir. Bu arada da Ebu Dis, Eizariya ve e-Ram gibi Filistin mahalleleri, Doğu Kudüs'teki bağımsız Filistin başkentine dahil edilebilir.

Ancak Kudüs'teki Eski Şehir görüşmelerin en zorlu noktasını oluşturuyor. Filistin lideri Yaser Arafat, burada Vatikan stili yönetim kurulmasını ve Filistin egemenliğine verilerek bayrağının dalgalanmasını istiyor. Ancak İsrail, Kudüs'teki kontrolü bırakmaya yanaşmıyor. Öneri ABD tarafından destekleniyor.

İsrailliler'in planına göre ise, 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'te işgal ettiği ancak yoğun olarak Araplar'ın yaşadığı mahalleler, Filistin yönetimine devredilsin. Egemenlik hakkının İsrail'de kalması şart koşulurken, El Aksa'da Filistin bayrağının dalgalanmasına izin verilecek. Böylece, İsrail parlamentosu Knesset'in Batı Duvarı'na uzaklığı ile Ebu Dis'in El Aksa'ya uzaklığı aynı olacak.

Güvenli geçiş için yeni tüneller açılsın
Fİlİstİnlİ kaynaklara göre, bir başka öneri de Filistinliler'in güvenli geçişi için El Aksa Camii ile Ebu Dis mahallesi arasında İsrailliler'in tünel ya da bir geçit yapması. Filistinliler ayrıca Kudüs ve Beytülehem kentlerindeki Arap mahalleleri arasında geçit yapılmasını da istiyor. Aynı öneriye göre, Filistinliler Arap mahalleleri yönetiminin kendilerine verilmesini talep etmesine rağmen, İsrail'in güvenliği sağlamaya devam etmesini destekliyor. İsrail radyosuna göre, Filistin tarafı Doğu Kudüs'te kendilerine verilen belediye yetkisini kabul etmedi. Filistinliler ayrıca, İsrail'in Kudüs yakınlarındaki Yahudi mahallelerini boşaltması karşılığında Batı Duvarı talebinden vazgeçeceğini de bildirdi.

Filistinli mülteciler maddi tazminat alacaklar
İsrail, kuruluşu sırasında yerlerinden ettiği yaklaşık 2 milyon Filistinli mültecinin geri dönmeye hakları olduğunu kabul etmiyor. Ancak ilk kez, bu mültecilere yüklü bir maddi yardım yapmayı kabul ettiği öne sürüldü. Bu amaçla kurulacak uluslararası örgütün liderliğini Kanada ya da İsveç yapacak. İsrail uluslararası denetim altında oluşturulacak fona yüklü bir yardım yapacak ve rehabilitasyon programına katkıda bulunacak. Filistin bu fikre sıcak bakyor. Mülteciler için verilecek tazminatın yaklaşık olarak 40 milyar ile 200 milyar dolar arasında olacağı belirtildi.

TATBİKAT YAPTI
Barış müzakerelerinin çökmesi durumuna karşı, İsrail'de tüm tedbirler alındı. İsrail ordusu Filistinli radikal örgütlerden gelebilecek saldırılara karşı tatbikatlarını tamamladı. Batı Şeria'da Filistinliler'in yaşadığı bölgelerde ve sınırlarda güç takviyesi yapılarak güvenlik artırıldı.

FİLİSTİN SİLAH TUTMAYI ÖĞRENİYOR
Camp David'de görüşmeler devam ederken Filistinliler de çıkacak sonuçları heyecanla bekliyor. Filistin devleti kurulamaz ya da Kudüs geri alınamazsa Filistin'de kanlı çatışmaların ve İsrail'e yönelik saldırıların başlaması bekleniyor. Örgütler halka bile tüfek kullanmayı öğretiyor.

ARAFAT BÜYÜK BASKI ALTINDA
Filistinli üst düzey bir güvenlik yetkilisi, "Camp David'den çıkacak bir anlaşma, Filistin devletinin sınırlarını çizebilir ve Yahudi yerleşimcilerin Filistin'de kalmasına izin verebilir. Ancak Arafat, Kudüs'ten vazgeçerse intihar etmesi daha iyi olur. Çünkü Kudüs alınamazsa Filistin çok karışır ve Arafat her an bir suikaste kurban gidebilir" diyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır