kapat

06.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Zina ayıbına son
Anayasa Mahkemesi, evli kadın ve erkeklerden sonra ayrı yaşayan kadının zinasını da suç olmaktan çıkardı. İptal kararı, kadınlar arasında yapılan ayrımı sona erdirdi

Anayasa Mahkemesi, ayrı yaşamakta haklı olan kadının zinasına ceza getiren Türk Ceza Kanunu'nun 442. maddesini iptal etti. Mahkeme daha önce de evli ve kadın ve erkeğin zinasıyla ilgili ceza maddelerini iptal etmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin son iptal kararına ilişkin gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buharkent Asliye Ceza Mahkemesi yaptığı başvuruda, kadının zinasını düzenleyen TCK'nın 440, erkeğin zinasını düzenleyen 441. maddelerinin Anayasa Mahkemesi'nce daha önce iptal edildiğini hatırlattı. Mahkeme, kadının zinası suç olmaktan çıktığı halde ayrı yaşamakta haklı olan "kadının ve ortağının" zinasının suç sayılmasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürerek, iptalini istedi.

KARARIN ALINIŞI
Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, iptali istenin maddeninin zina suçunun indirim nedenlerine ilişkin olduğu, uygulanabilmesinin kadının ve erkeğin zinasına bağlı olduğu hatırlatıldı. TCK'nın bu suçları düzenleyen 440. ve 441. maddelerinin iptal edildiği hatırlatılan kararda, "Anayasa Mahkemesi'nce verilen iptal kararları sonucu 440. ve 441. maddelerde düzenlenen zinanın suç olmaktan çıkması nedeniyle 442. madde uygulanamaz hale gelmiştir" denildi. Kararda, TCK'nın 442. maddesinin iptaliyle bunu bağlı düzenlemeler olan TCK'nın 443. ve 444. maddelerinin de uygulama olanağı kalmadığı için Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun gereğince iptal edildiği belirtildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır